Start
Omhoog

 

 

Het liggend streepje (-) en deelteken ()

 

Vroeger schreef u twintigste-eeuws en radio-omroep, maar zee-egel en na-apen... U schreef Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaams, maar u moest West-Vlaanderen en West-Vlaams schrijven. Ook die spellingknopen worden in de nieuwe spelling ontward.
  • Klinkerbotsing

Van twee of meer bestaande woorden kunt u n lang woord, een samenstelling, maken. Samenstellingen worden zoveel mogelijk aan elkaar vastgeschreven.
les + lokaal = leslokaal
wiskunde + leslokaal = wiskundeleslokaal
In zo'n samenstelling kunnen de laatste letter van een deel en de eerste letter van het volgende deel soms als n klank gelezen worden. Tussen die delen komt een liggend streepje of koppelteken. Ook de combinatie i+i en i+j vermijden we door een streepje.

zee-egel, zo-even, radio-omroep, na-apen, dia-avond, mede-inzittende, auto-ongeluk, negentiende-eeuws, ski-instructeur, gummi-jas

Ook binnen een woord kunnen klinkerletters botsen, bv. in pozie. Daar staan twee klinkers naast elkaar die niet tot dezelfde lettergreep horen, maar die wel als n klank gelezen kunnen worden. Bij klinkerbotsing binnen een woord zetten we een deelteken. Het gaat om de volgende klinkercombinaties: a+a, a+e, a+i, a+u, e+e, e+i, e+u, i+e, o+e, o+i, o+o, o+u, u+i en u+u.

rele, olin, gend, rune, vacum

Om te weten of u een liggend streepje of een deelteken moet schrijven, moet u dus altijd even nagaan of u te maken hebt met een samenstelling of niet. Dat doet u door de woorden te scheiden en te kijken of ze los van elkaar ook als zelfstandige woorden gebruikt kunnen worden. Bij pozie is dat niet mogelijk: po + ezie bestaan niet allebei los; bij radio-omroep wel: radio + omroep
 
 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commercile basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.