De naam van de roos:

door Umberto Eco

 

De film zien na het lezen van de fragmenten uit het boek was voor mij een literaire ervaring die ik nooit zal vergeten: Ik had reeds een idee van het complot en de personages, maar het zien van de film gaf me er een heel ander idee over. Ik zal bij dit werk vooral vanuit het standpunt van de film kijken; ik heb de film nl. helemaal gezien en van het boek heb ik slechts enkele fragmenten gelezen.

*Beschrijf William (karakter, leeftijd, kleding)

Broeder William van Baskerville heeft volgens mij een kleine ronde bril op, is nogal corpulent (want mijn inziens hebben de meeste monniken hier toch wel last van)en hij heeft typisch monnikenhaar. Hij straalt intelligentie uit en is een geleerd monnik, vandaar dat hij een brilletje op heeft. William gaat sober gekleed in een bruine pij met het gebruikelijke kapje. Hij heeft een enorm doorzettingsvermogen, omdat hij na veel verzet naar de waarheid blijft zoeken. Het is iemand die een sterk geloof heeft, maar dat dan op zijn eigen manier beleeft en niet volgens de regels van de orde. Met zijn 45 jaar lijkt hij als een vuurtoren van klaarheid, hij wil het onwetende verbannen. William is een onweerstaanbaar en onvergetelijk persoon.

*Vergelijk achteraf met de film:

In de film heeft hij een baard, heeft een normaal lichaamspostuur en heeft zeker al de leeftijd van 60 jaar bereikt. Zijn karakteristieke eigenschappen komen ongeveer overeen met de bovengenoemde kenmerken; hij is een doorzetter en probeert het mysterie op te lossen. Het is een man wiens religieuze overtuigingen uitweiden naar zijn liefde voor de filosofische en onderzoekende wetenschap. De film heeft enkele duidelijke sterke punten maar toch ook zwakheden. Het eerste zwakke punt is dat het einde zo verschillend was dan dit van het boek. Ik denk dat de producers voelden dat het publiek niet zou omkunnen met het einde zoals Eco het had geschreven. In de film wordt eigenlijk alles zo verdraaid omdat de “goeden” moeten winnen. Maar naast dat, moet ik zeggen dat de film een behoorlijk aantal positieve punten heeft, meestal in de richting van de casting en de cinematografie. Heel de film is gerealiseerd in het donkere en kaarslicht, wat het een beetje de illusie geeft van een droom die plots verandert in een regelrechte nachtmerrie wanneer de moorden worden gepleegd.

 

*Beschrijf de ik-figuur:

Hij beschrijft eigenlijk het hele verhaal. De lezer duikt in de geest van deze monnik, die een verhaal te vertellen heeft over een zekere merkwaardige week uit zijn jeugd.

Hij komt over als een heel onzeker iemand, die nog geen levenservaring heeft opgedaan en nu in de realiteit terechtkomt. William is voor hem iemand om naar op te kijken, het is zijn leermeester. Een onschuldige persoonlijkheid, het onwetende, en het onzekere, kenmerken zijn karakter. Volgens mij is zijn lichaamsbouw niet al te struis, maar eerder tenger en kwetsbaar. Ik denk dat hij reeds de leeftijd van 25 jaar bereikt heeft, omdat hij toch al voor zo een serieuze taak gekozen heeft (monnik), toch heeft hij ook bepaalde gevoelens waar hij mee in de knoop ligt en hij raakt er niet uit. 

 

*Vergelijk achteraf met de film:

 

Kwetsbaarheid, onwetendheid, … alle gegevens kloppen over de ik-persoon. Hij ervaart nu dingen die hij nog totaal niet had meegemaakt, het was allemaal nieuw voor hem. Zijn leermeester William is een echt voorbeeld voor hem om naar op te kijken. De ik-figuur heeft wel een normale lichaamsbouw, eerder nogal klein, maar hij moet nog groeien want hij is nog  jong.

uiken, … denk ik dat we het ongeveer in de 14e eeuw moeten situeren.

*Als je een lanceerfilmpje moest maken om het publiek aan te trekken, welke fragmenten zou je dan kiezen?

Ik zou beginnen met een beeld van William en de ik-persoon samen zodat het publiek weet dat het over deze twee personages allemaal draait. Vervolgens zou ik de spannendste beelden onder de loep nemen. Ten eerste zou ik het beeld van de man in het vat tonen, omdat bloed, moorden, …het publiek aanspreekt. Vervolgens zou ik flitsen uit de film tonen van de monnik die van de begeerlijke appel proeft en een beeld van het proces waarbij mensen van ketterij worden beschuldigd en dan tot de brandstapel worden veroordeeld. Beelden van moord, seks, …fascineren het publiek en zijn een extra duwtje in de rug om naar de film te gaan kijken. Een lanceerfilmpje moet interessant overkomen bij het publiek waarbij het de moeite waard lijkt te zijn om deze eens te bekijken. 

 

*Stel dat je een soundtrack zou moeten maken voor de film. Welk liedje kies je dan?

Ik zou het liedje “One of us” kiezen van Joan Osborne. Hierin komt God aan bod; wat als God iemand van ons was, wat zou je dan tegen hem zeggen, hoe zou hij er uit zien en vooral zou hij dan ook de gruwelijke daden goedkeuren die de Kerk heeft aangericht. Massa’s mensen zijn er vermoord omwille van de Kerk (bv. heksen), zou God dit willen? Daarom vind ik dit een uniek liedje voor deze film. Het duidt op de vraagstelling: “Waarom doen mensen dit?”.

                        

*Zou je de naam van de film houden? Waarom (niet)?

 Neen, ik zou beslist een andere naam kiezen voor deze film omdat ik niet goed begrijp wat “de naam van de roos” met de inhoud van de film te maken heeft. Een titel moet duidelijk zijn en toch nog iets mysterieus bevatten, zodat het publiek zich aangesproken en gedwongen voelt om te gaan kijken. Dat gevoel creëert deze naam niet. Ik zou “The abbey of death” verkiezen, het verraad niet wat er precies gebeurt en met wie, maar het licht toch een tipje van de sluier op.

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.