Start
Omhoog

 

Zwarte Sneeuw

 

Nadat hun oogst mislukt was moest de familie Mullenders verhuizen. Ze hebben 5 kinderen en Annekatrien (de moeder ) is hoogzwanger.
Emma is 14 jaar en moet met haar 2 broers en vader in de mijn gaan werken. Na een tijd hebben ze nog niet genoeg geld en moet Sofie van 6 jaar ook gaan werken. Het werk is moeilijk, zwaar en gevaarlijk!
Op een dag wordt de mijn geinspecteerd door de 'hoge heren' van het dorp.Ook Rudolf, de zoon van een landeigenaar is daarbij.
De barre werkomstandigheden worden voor de gelegenheid gecamoufleerd en de kinderen worden dieper in de mijn verborgen.
Emma daagt Rudolf uit dieper in de mijn te gaan naar 1 van de onderste tunnels. Maar dan stort een stuk gang in en ze zitten vast.
Door het mijngas, dat zich snel verspreidt, kunnen ze moeilijk ademen en vallen in een  onrustige slaap.
Na een dag en nacht in de mijn  te zitten worden ze gered.
Eerst durft Emma niet terug in de mijn maar ze moet , en na een tijd went ze er terug aan, tot dat er een leiding kapot gaat en de gangen overstromen. Zij geraakt eruit maar haar broer Tom ( die 10 jaar is ) sterft en ook Jef een goede vriend van haar.
Een paar weken daarna gaat ze naar Maastricht waar ze als dienstmeisje gaat werken.
Meneer Pustjens , die hoofd  is van de redactie , wil een artikel schrijven over hoe het ECHT in de mijnen is en Emma helpt hem.
Als de familie waar ze in dienst is dat te weten komt wordt ze ontslagen.
Ze denkt dat ze haar kans verspeeld  heeft en dat ze nu haar hele leven in de mijnen kan gaan werken, maar meneer Pustjens neemt haar in dienst.
Als ze bij Rudolf op bezoek gaat ,die fotograaf is in Maastricht, ziet ze foto's van arme kinderen die in mijnen werken.
Ook haar kleine zusje ,Sofie, met gekromde schouders en een lege blik in haar ogen.

Door Kelly De Jonghe
 


 

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.