Start
Omhoog

   We Trouwen Als De Keizer Komt
INHOUD :
Lieven, de zoon van de Gentse leerfabrikant Bauwens, is reeds als jongen bezeten van machines. Als hij dertien is, haalt zijn vader hem van het college om hem 'de stiel te leren kennen'. Vader Bauwens vindt machines maar weggegooid geld, vermits arbeiders zo goedkoop zijn. Hij stuurt zijn zoon naar Undershell, een Engelse zakenrelatie. Hier maakt Lieven kennis met de beginnende IndustriŽle Revolutie ... en met Undershells dochter Violet, zijn eerste liefde. Bij een andere zakenrelatie ontmoet hij zijn tweede, levenlange liefde: Jenny, de geperfectioneerde spinmachine. In 1789 overlijdt Lievens vader. Hij keert terug naar Gent, waar hij getuige is van de snelle politieke veranderingen: de Franse Revolutie, de opstand tegen keizer Jozef II. De troebele tijden betekenen fortuin voor ondernemende zakenlui als de familie Bauwens. In niet minder dan 32 reizen smokkelt Lieven machineonderdelen en Engelse technici naar het Continent, waar hij in Passy, bij Parijs in 1799 een eerste textielfabriek opent, daarna een in Drongen, bij Gent. Uit Engeland heeft Lieven ook Mary meegebracht, de dochter van zijn oude zakenvriend Hulse, die smoorverliefd is op hem en met hem wil trouwen. Als consul Napoleon aan de macht komt, breken gouden tijden aan voor ondernemers en arbeiders. De fabrikanten kunnen de vraag naar machinaal vervaardigde stoffen nauwelijks bijhouden; de werkloosheid smelt weg en de lonen bereiken een ongekend peil ... tot Napoleons Continentaal Stelsel de aanvoer van grondstoffen blokkeert. In 1807 is Lieven praktisch bankroet. In 1809 trouwt de 41-jarige Lieven eindelijk zijn 25-jarige Mary, als Napoleon naar Gent komt (vandaar de titel). Lieven ontvangt financiŽle en andere eerbewijzen van de keizer, maar zijn zaken komen er nooit meer bovenop. In 1822 sterft Lieven Bauwens, ťťn jaar na Napoleon. Hij wordt begraven op het PŤre Lachaise-kerkhof te Parijs.
Bespreking
Ballegeer tekent Bauwens als een gehaaid zakenman, geobsedeerd door de mogelijkheden van het stoomtijdperk. Maar ook als een sociaalvoelend man: zijn eerste machines dienen om het smerige werk van de leerlooiers te verlichten. Aan zijn arbeiders betaalt hij voor die tijd ongehoord hoge lonen. Toch komt zijn karakter nooit volledig uit de verf. Ook Mary vertoont weer heel wat van de irritante trekken waaraan Ballegeers meisjesfiguren constant lijken te moeten lijden.
Maar de echte protagonist is de tijdgeest. En hier toont de auteur zich op zijn best. Het collegeleven onder het Oostenrijks Bewind, het Directoire, de strubbelingen met de Kerk rond de verkoop van kerkelijke bezittingen, het zogenaamde 'zwart goed'; de riskante reizen naar Engeland...
Hij schuwt evenmin de minder fraaie kanten: de onmenselijke omstandigheden in de sloppenwijken met hun onvoorstelbare hygiŽnische situatie; de kinderarbeid, waarbij kinderen van twaalf misbruikt worden door ploegbazen. En als contrast: de comfortabele luxe van de burgers, voor wie de vrijmetselarij een modetrend is; de verspillingen onder het decadente Directoire... ideaal om jonge lezers onder te dompelen in de sfeer van een bewogen tijdperk.


Gemaakt door Jonas Van Duyse


  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.