Start
Omhoog

  Wachten op Elise


Geschreven door: Annelies Tock

Wachten op Elise is een boek geschreven voor kinderen van 10 ŗ 12 jaar.

Het boek wachten op Elise is een dagboek geschreven door Albert-Jan. Het boek begint in mei 1942 als het volop oorlog is in BelgiŽ. Albert-Jan merkt echter niet heel veel van de oorlog, tot er bij hun naast nieuwe buren komen, Joodse buren. Albert-Jan leert zijn nieuwe buurmeisje kennen onderweg naar school, ze heet Elise. Albert-Jan is direct verliefd op Elise en blijft elke dag met haar naar school lopen. Ook na school spreken ze regelmatig stiekem af op het muurtje achter in de tuin. Hier beleven Elise en Albert-Jan zalige tijden ver weg van de oorlog. Op een dag echter moet Elise een Jodenster op haar jas naaien opdat ze kunnen zien dat ze Joodse is. Albert-Jan kijkt er raar van op en vraagt om uitleg maar deze blijft Elise hem verschuldigd. Ook mag Elise ineens niet meer naar school gaan omdat ze Joodse is. Het geluk van de twee vrienden blijft echter maar enkele maanden duren, want dan is er de Gestapo die de familie komt halen om hen mee te nemen naar ergens anders. Ze zullen worden afgevoerd naar de Dossin-Kazerne in Mechelen. Albert-Jan heeft de Gestapo echter gehoord en rende naar het voorkamertje waar hij zag hoe de familie werd afgevoerd in een vrachtwagen. 
Het einde van het boek greep mij erg aan en daarom wil ik het ook even citeren:
In de tuin naast hen was het leeg , net als altijd waren de gordijnen en de deuren gesloten, het leek net of Elise elk moment naar buiten kon komen. Op een dag zal ze terugkomen, dacht hij. Ze zal terugkomen, en ik zal wachten.
Wachten.

Het boek Elise is prachtig geschreven je kunt je helemaal inbeelden hoe verliefd de jonge Albert-Jan en Elise zijn. Maar ook de oorlog wordt zo levensecht beschreven dat het lijkt of je er zelf bij betrokken bent. Dit boek verdient van mij een 8/10.

De schrijfster: Annelies Tock
Annelies werd geboren in Sint-Gillis-Waas op 8 april 1951. Ze haalt de ideeŽn voor haar boeken bij zichzelf of in de wereld rondom haar. Annelies Tock schrijft voor kinderen omdat zij reageren op een open eerlijke manier. Ze il met haar boeken vertellen dat de lezer niet alleen staat met zijn gevoelens In ieder personage zitten stukjes van haar zelf, haat verdriet, liefde, hoop, enz. Dit merk je heel goed in de personages van Elise en Albert-Jan.

Geschreven door Ester de Valk


  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.