Start
Omhoog

  Straks doet het geen pijn meer

Straks doet het geen pijn meer.

a) Het boek “Straks doet het geen pijn meer” is het recentste boek van Dirk Bracke. Het boek werd uitgegeven in 2001 bij de uitgeverij Davidsfonds/Infodok. Het boek telt 172 pagina’s en is normaal geschreven voor jongeren vanaf vijftien jaar. De boeken van Dirk Bracke zijn hard en realistisch. Ze beschrijven het leven van hedendaagse jongeren en de problemen die ze hebben. Dirk Bracke baseerde dit boek op een persoonlijke getuigenis.

b) Eén van de redenen waarom ik het boek las was op aanraden van een vriendin, zij was heel enthousiast over het boek. Ik las het boek ook omdat ik al meerdere boeken van Dirk Bracke heb gelezen en ze best goed vond, ook het onderwerp sprak me wel aan.

c) Het boek gaat over Friedl, een meisje dat na de scheiding van haar ouders de weekends doorbrengt bij haar vader.Al op jonge leeftijd wordt Friedl misbruikt door haar vader. Later, als tiener draagt Friedl het misbruik nog altijd als een geheim met zich mee. Zeker Stef,haar vriend mag het niet te weten komen. Maar telkens wanneer Stef haar aanraakt voelt ze weer de handen van haar vader. Friedl wordt heen en weer geslingerd tussen de angst dat haar geheim ontdekt wordt en de angst om Stef te verliezen. Uiteindelijk vindt Friedl de moed om de emotionele chantage van haar vader te doorbreken. Het hoofdthema van het boek is misbruik, daarnaast bevat het boek een aantal subthema’s (zoals: pesten, roken, …)

d) In het boek is Friedl de protagonist en haar vader de antagonist. Friedl is een meisje van ongeveer veertien jaar dat in de weekends bij haar vader logeert. Haar vader wordt in het boek omschreven als: “Een man van een jaar of veertig met diepe groeven in zijn voorhoofd. Hij draagt net zoals Friedls leraar wiskunde een blauwe jeansbroek die twee maten te groot lijkt.”(p8). Eén van de belangrijkste nevenfiguren is Stef, het vriendje van Friedl. Stef is een echte muziekfanaat en is graatmager en een hoofd groter dan Friedl.(p14)

Daarnaast hebben we nog Marie, de vriendin van Fiedl, haar karakter verandert doorheen het verhaal. Men leert het karakter van de personages kennen aan de hand van wat anderen over hen zeggen of denken en aan de hand van hun gevoelens.De personages komen heel erg geloofwaardig over.

e) Voor dit boek heb ik als verdiepingsopdracht gekozen voor het maken van een dagboek van één van de personages. Ik maakte het dagboek van Friedl, de protagonist in dit boek. Dat Friedl als tiener het misbruik door haar vader nog altijd als een geheim met zich meedraagt is duidelijk merkbaar in dit dagboek.

Dinsdagnacht, opeens schrik ik wakker. Ik moet het Stef vertellen denk ik bij mezelf. Later, misschien wanneer we rustig bij elkaar zitten, dan zal ik hem over papa vertellen, over de krassen die hij heeft nagelaten op mijn ziel, over de angst om hem toevallig te ontmoeten. Maar zou Stef me wel begrijpen? Zou hij me niet in de steek laten? Ik huiverde bij deze gedachte. Zonder hem ben ik niet meer dan een lichaam dat misbruikt is. Misschien is het beter dat ik nog een tijdje zwijg, tot we zo met elkaar verbonden zijn dat niets ons meer uit elkaar kan halen.

Het was zondagmiddag, een zalige middag. Ik en Stef lagen languit in het gras te genieten van de zon. Stef draaide zich om en legde zijn hand op mijn dij. Meteen wilde ik zijn hand wegduwen (omdat in mijn gedachte de handen van papa er lagen). Gelukkig kon ik me nog net bedwingen. Ik moet het hem vertellen, dacht ik, maar nu niet, ik wil deze dag niet verknallen.

Woensdag, onderweg naar huis, weer kom ik voorbij de deur van het Jongeren Adviescentrum. Even vertraag ik, zou ik binnengaan en hen alles vertellen over papa? Ik draai me om en keer terug, mijn wijsvinger blijft voor de bel hangen. Zou ik het durven?

f) Zoals steeds leeft Dirk Bracke zich op een bewonderenswaardige manier in zijn thema en zijn personages in. Dit zorgt er dan ook voor dat het boek vlot leesbaar is, en dat je het zo snel mogelijk wilt uitlezen. Ik heb het boek in drie dagen uitgelezen.

De taal is niet te moeilijk. Het verhaal klopte met mijn verwachtingen, enkel naar het einde toe is er een onverwachte wending in het verhaal.

g) Voor mij is het een geslaagd boek.

Ik vond het een tof boek om te lezen omdat het sterk aanleunt tegen de realiteit en een onderwerp behandelt waarover ik nog nooit gelezen had. Ik raad iedereen die graag eens een realistisch boek leest aan dit boek te lezen.

Gemaakt door Elien Rombouts


  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.