Start
Omhoog

  Oorlogswinter

Jan Terlouw

 

Toen Michiel thuiskwam, was het al donker en de Carbidlamp was al bijna uit. Het was winter 1944-45. Michiel was moe en ging slapen. De volgende ochtend hoorde Michiel dat Dirk [de buurjongen waarmee Michiel bevriend was] samen met een paar andere jongens het Distributie-kantoor gingen overvallen. Michiel moest van Dirk een brief afgeven als het misging. Hij ging slapen en vond op zijn kamer oom Ben, een vluchteling die al jaren bij Michiels ouders verbleef, die een engels woordenboek zocht. En jawel hoor, het ging dus mis.Ze waren verraden maar door wie? Michiel hoorde het en kwam tot de conclusie dat hij er alleen voorstond. Hij maakte de brief open en las dat in het bos een Engelse soldaat was die gewond was. 
Michiel ging eens kijken bij die soldaat in het bos. Het bleek dat de soldaat Jack heette. Hij kon alleen maar Engels praten en had zijn been gebroken en had een wond aan zijn schouder. Michiel verzorgt samen met zijn zus de soldaat. 

Het gaat allemaal goed totdat de Duitsers het lijk van een Duitse soldaat vinden. Ze nemen 10 mannen uit het dorp gevangen waaronder de vader van Michiel. Ze dreigen ze dood te schieten als de dader zich niet meldt. Natuurlijk meldt de dader zich niet, en worden er 4 van de gegijzelden neergeschoten.Ook de vader van Michiel.


Dan komen er onderduikers bij Michiel in huis, een vader met zijn zoon. Ze moeten gauw weer verdwijnen want ze worden door de Duitsers gezocht. Michiel bedenkt een plan om ze het water over te zetten.Hij leent bij de Barones een paard en wagen, en verkleed als boerinnen vertrekken ze met het veer. Als de Duitsers erachter komen, willen ze de Barones arresteren, maar dat weigert ze en ze  verdedigt zichzelf met een geweer.Uiteindelijk komt er een tank en ze bombarderen het hele huis.

Als de moeder en Michiel naar de begrafenis gaan, komt Jochem[michiels jongere broertje]op het idee om op het dak te klimmen. Maar eenmaal op het dak was het toch wel hoog en durfde hij niet meer naar beneden.Toen haalde een Duitse soldaat Jochem naar beneden, ondanks dat hij bijna door de goot heenging. Michiel kon het maar niet geloven dat een Duitse soldaat Jochem naar beneden had gehaald.Toen verscheen Dirk weer,met op een raar gedraaide misvormde neus,zonder een tand en kapotte tenen terug. De ss had hem onder handen genomen.Hij vertelde dat hij uit een trein was gesprongen en naar het dorp was gelopen.En toen wist Michiel wie Dirk verraden had.Het was oom Ben,hij had relaties met de Duitsers. Dirk wou oom Ben neerschieten, Michiel wist het niet en Jack sloot zich bij Dirk aan.Toen kwam zijn zus op het idee om hem te verstoppen tot de oorlog afgelopen was. Zo gezegd zo gedaan,en oom Ben werd naar een schuilplaats geleid. Dat ze dat niet haalden wisten ze niet.....
Toen ze oom Ben onder schot hielden en over de Stationsweg liepen, stonden er 5 munitievrachtwagens langs de weg. Maar een Engelse jager had de vrachtwagens in het vizier,en schoot. Op dat moment rende oom Ben weg en de vrachtwagens donderde met een geweldige klap uit elkaar.Oom Ben was van de aarde verdwenen.
De oorlog liep ten einde en Michiel dacht: nooit meer oorlog.

 

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.