Start
Omhoog

  Matilda

Matilda werd al van haar geboorte enorm geestelijk mishandeld, ze werd genegeerd, haar ouders scholden haar altijd uit als onderkruipsel, dief, leugenaar , en nog veel meer van die woorden, maar zelf was haar vader een grote oplichter. Hij was handelaar in tweedehandsauto's, maar hij kocht zijn auto's altijd bij iemand die ze stal voor hem, en zo verkocht hij zijn auto's voor een duur prijsje, en zo is hij ook bij een onderhandeling terechtgekomen met het gemene Hoofd van de Pletze basisschool, zodat Matilda naar school zou kunnen gaan. Toen Matilda anderhalf jaar was kon ze perfect praten en kende ze meer woorden dan de meeste grote mensen, toen ze drie was had ze zichzelf ook leren lezen door de tijdschriften die ze in huis had en toen ze vijf was is ze op zoek gegaan naar boeken in de bibliotheek. Na een tijdje begon ze al boeken voor volwassenen te lezen van Charles Dickens, Rudyard Kipling, Ernest Hemingway, George Orwell, en nog andere vele schrijvers. Na nader inzien had ze snode plannetjes bedacht voor haar vader eens een lesje te leren, ze had het flesje haarverf van haar moeder verwisselt met het flesje haarlotion van haar vader waardoor haar vader dan knalblond haar kreeg. Ze had ook superlijm op de rand van de hoed van haar vader zodat hij de hoed er gewoon moest afknippen en als laatste strafje had ze haar gezinnetje de stuipen op het lijf gejaagd door een papegaai in de schoorsteen te steken. Een tijdje later dan ging Matilda naar de Pletze basisschool waar ze Lavendel, haar eerste vriendinnetje, heeft leren kennen. Het hoofd, juffrouw Bulstronk, was een grote, forse vrouw die vroeger nog beroemd atlete is geweest, maar zij was niet de perfecte directrice voor een lagere school, maar een verschrikkelijke feeks die al haar leerlingen zeer hard mishandelt als ze maar één ding verkeerd doen, ze hield ervan voor haar kinderen te straffen. Daarentegen was juffrouw Engel, de leerkracht van Matilda en Lavendel, een zachte, rustige vrouw die nooit haar stem verhief en geen vlieg kwaad zou doen.
Na de eerste lessen die juffrouw Engel had gegeven aan haar eerstejaars had ze al snel opgemerkt dat Matilda hoogbegaafd was voor een zesjarig meisje, want het is abnormaal als zo'n meisje boeken die voor volwassenen bestemd zijn leest. Na een week op school te zitten had Matilda haar bijzondere krachten eindelijk ontdekt. De eerste keer kon ze die bereiken toen ze enorm kwaad was op juffrouw Bulstronk, want ze werd zogezegd van school gestuurd, en heeft ze daarom uit woede strak naar een glas gekeken en het laten doen omvallen. Vanaf toen wist ze dat ze alles aan zou kunnen met haar krachten. Op een woensdagnamiddag mocht ze thee gaan drinken bij juffrouw Engel, maar dat was niet alleen maar thee drinken, juffrouw Engel had heel haar levensverhaal verteld aan Matilda, dat zo in het kort ging: Op kleine leeftijd van juffrouw Engel stierven haar ouders en moest haar tante, juffrouw Bulstronk, haar haar hele leven verder opvoeden, maar ze werd eerder als slaaf opgevoed, ze moest de was doen, strijken, koken, kuisen, gewoonweg het hele huishouden onder invloed van juffrouw Bulstronk. Toen Matilda dat verhaal hoorde wou ze het Hoofd eens een goed lesje leren, en dat deed ze dan ook de eerstvolgende les toen juffrouw Bulstronk les kwam geven. Ze gebruikte haar krachten weer en jaagde Bulstronk de stuipen op het lijf, met verhalen over het verleden van de vader van juffrouw Engel, en is stante pede voorgoed vertrokken naar een ander land en is er een ander beter, liever Hoofd, meneer Dophoed, in de plaats gekomen van juffrouw Bulstronk en eindigt alles goed en wel, want de ouders van Matilda vluchtten ook naar Spanje en Matilda mocht voor altijd bij juffrouw Engel blijven.

Geschreven door Charlotte

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.