Start
Omhoog

 

 

De kunstrijder

 

Jan terlouw

Inhoud
Het boek gaat over 2 jongens Patrick en Tom.
Zij maken op een avond nog even een wandelingetje en als ze dan even gaan zitten in het park voor het Jan Steen-Museum zien ze een meisje met een pak de kelders van het museum in lopen. Als het meisje weer verdwenen is, gaat Tom even een kijkje nemen. Als Tom weer terug is bij Patrick vertelt hij dat het, het schilderij was dat een paar jaar geleden was gestolen. Daar willen ze natuurlijk meer van weten en ze proberen in contact te komen met het meisje. Daarvoor vragen ze Lucie, zij is net als Tom en Patrick lid van het GENGK (de vereniging voor gehandicapte en niet gehandicapte kinderen). Tom is namelijk doof en Patrick zit in een rolstoel en Lucie is blind.
Na een tijdje komen ze in contact met het meisje. Zij heet Victoria Roerig. Victoria vertelt hun na veel gedraai het hele verhaal. Dan blijkt dat ze vroeger op de terugweg van vakantie een ongeluk hebben gehad, waarbij haar moeder om het leven was gekomen en waardoor haar broertje gehandicapt was geworden. Haar vader was daarna helemaal doorgedraaid en had zich helemaal afgesloten van de mensen. Hij werkte alleen nog en deed boodschappen. Z'n zoon was altijd alleen thuis en zat daar maar in een stoel. Toen heeft meneer Roerig schilderijen gestolen zodat z'n zoon ernaar kon kijken. Victoria liet ze allemaal na maken en bracht de echte schilderijen terug naar het museum. Daarmee was nog lang niet alles opgelost, want het schilderij dat Victoria die avond had teruggebracht, was gestolen. Ze konden de Politie er natuurlijk niet bijhalen dus moesten ze de daders zelf vinden. Toen waren ze erachter gekomen dat de daders steeds door de straat liepen of reden om te kijken of Victoria alweer een nieuw schilderij terug bracht. Ze probeerden toen in contact te komen met de daders doormiddel van Lucie, maar die werd toen ontvoerd . Na wat gespeur kwam Lucie weer terug, maar daar hadden ze het schilderij nog niet mee terug. Na een lange zoekactie kwamen ze erachter dat meneer van Wijngaarden en meneer Oerle erachter zaten. Toen dat schilderij weer terug in het museum hing, moesten de andere schilderijen ook nog terug. Meneer Roerig was alweer een beetje zichzelf geworden en zag in dat in dat het zo niet langer ging met zijn zoon. Hij kocht een rolstoel voor Tony (zo heette het broertje) en die werd ook toe gelaten bij het GENGK.

Voornaamste hoofdpersonen

Patrick
Hij is 15 jaar en zit in een rolstoel. In de loop van het boek wordt hij verliefd op Victoria. Hij zit op het Erasmuscollege en is lid van de GENGK ook is hij de beste vriend van Tom.

Tom
Hij is 15 en hij is doof. Hij is ook lid van de GENGK en zit op het Gatsonius instituut.
Ondanks zijn doofheid is hij toch heel slim en kan heel goed liplezen ook is hij de beste vriend van Patrick.

Victoria
Zij is 15 en is heel gesloten door het ongeluk van een paar jaar geleden. Zij heeft en gehandicapt broertje dat Tony heet. Zij zit op Scholen gemeenschap.

Lucie
Zij is net 12 en is blind. Zij zit ook bij de GENGK. Zij heeft heel veel mensenkennis en kan heel goed contact maken met mensen. Als ze wil weten hoe iemand er uit ziet, vraagt ze altijd of ze even aan z'n gezicht mag voelen.

Thema
Het thema van dit boek is volgens mij misdaad omdat het vooral over ontvoeringen en diefstal gaat.

Ruimte
De ruimte waar het verhaal zich afspeelt, is verschillend omdat de verscheidene hoofdpersonen niet altijd bij elkaar zijn.
In het boek kom je Victoria vaak thuis en op straat tegen.
Patrick en Tom zijn vooral op de straat en in het Jan Steen museum druk.
De voornamelijkste ruimte is dus toch de straat, maar omdat je ook veel over het privť leven van de personages te weten komt, kom je dus ook ruimtes tegen zoals: Patrick's huis Tony's en Victoria's huis het Jan Steen museum het GENGK
Maar nogmaals de voornamelijkste ruimte is de straat.

Titelverklaring
De titel is De kunstrijder.
Als je de titel in tweeŽn splitst houd je over:

    Kunst
    Rijder
Kunst heeft te maken met het schilderij omdat de vier kinderen achter het schilderij aan gaan en het proberen terug te brengen naar het museum, zonder dat dit gemerkt wordt.
Kunst staat dus voor het schilderij.
Rijder heeft iets te maken met Patrick.
Patrick is een invalide jongen die met een rolstoel door het leven moet.
De rolstoel heeft dus met rijder te maken.
Je zou het boek dus ook "De jongen in de rolstoel met het kunstmysterie" kunnen laten heten.
Maar "De kunstrijder" klinkt velen malen mooier en het heeft iets mysterieus Ook zou ik de Titel "De jongen in de rolstoel met het kunstmysterie" te lang vinden en het meer een titel voor een A of een B boek vinden.

De compositie van het boek
Het boek is verdeeld in hoofdstukken.
Deze hoofdstukken hebben niet ieder een aparte naam, ze zijn genummerd van: 1 t/m 13 Dat het in hoofdstukken is verdeeld heeft geen verdere gevolgen.
De hoofdstukken eindigen spannend en beginnen dan weer met het einde van het vorige hoofdstuk.
je zou het boek kunnen vergelijken met een soapserie.

De tijd waarin het zich afspeelt
Ik denk dat het boek zich achter in de jaren '80 afspeelt.
Dat bleek sterk uit een gedeelte waar Patrick, Victoria beschreef.
Hij sprak hier ook over haar kleding, waaruit ik opmaakte dat de kleding toch wel uit deze tijd kwam.

Iets over de schrijver
AUTEUR: Jan Terlouw
GEBOORTE DATUM: 15 november 1931
HUIDIGE WOONPLAATS:

Elburg Jan Terlouw was lijsttrekker van D66.In 1970 kwam zijn eerste boek uit genaamd Pjotr. In 1981 en 1982 was Jan Terlouw minister van Economische zaken. Later was hij ook nog Commissaris van de koningin in de provincie Gelderland.

Eigen mening
Ik vond het een leuk boek om te lezen, vooral omdat het een beetje mysterieus is, je moet als het ware zelf het raadsel oplossen.
Ik ben zelf niet zo'n echte lezer, maar als ik eenmaal ben begonnen vind ik het altijd wel leuk ,maar soms kan dit knap vervelend zijn want dan kan je niet stoppen met lezen.
Maar al met al vond ik het toch een leuk boek en kan ik het andere mensen het zeker aanraden om te lezen.

 

 

 

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.