Start
Omhoog

 

 

1. Referenties

 Titel: Huis op hol

Auteur : Kolet Janssen

Illustrator : Anne Westerduin

Uitgever: Davidsfonds / infodok, Leuven

Datum van uitgave: 1995

   

2. Inhoud

 2.1            Samenvatting van het boek

 De bel van vier uur doet weer wonderen op de Parkschool. Joris en Femke kunnen weer naar huis. Joris woont er nog maar een half jaar, maar dankzij Femke is hij al helemaal ingeburgerd!

Joris´ouders zijn bijna nooit thuis, steeds zijn ze naar één of andere vergadering of cursus. En het huis blijft steeds achter. Er moet nog steeds opgeruimd worden en het huis moet worden ingericht!

Joris komt thuis, maar het is een echte ongeluksdag! Het vloerkleed lijkt het op hem gemunt te hebben! Maar niet alleen het vloerkleed, ook de stofzuiger, trap, … vallen hem aan!

Het lijkt alsof het huis op hol is geslagen!!

Gelukkig staan de radio, wekker, verwarmingsketel, … aan zijn kant!

Het huis heeft een baas nodig en daar zullen Joris en Femke voor zorgen!

 

2.2            Personages

 

 

 

* Joris: Joris is het hoofdpersonage uit dit boek. Hij is samen met zijn ouders verhuisd naar een nieuwe stad en woont er nu al een half jaar. Het nieuwe huis heeft 3 verdiepingen, en Joris slaapt op de tweede. Joris is zeer netjes en precies, maar is daardoor wel soms traag. (blz. 5-6) Het huis slaat op hol en Joris is diegene die de touwtjes in handen neemt. Hij laat zien wie de baas is!

 

 

 

 

* Femke: Femke is een vrolijke meid. Maar ze is wel slordig waar Joris soms een probleem mee heeft! Ze heeft mooie ronde, blauwe ogen. Om echt te kunnen lachen, heeft Joris Femke nodig. Femke is zijn klasgenote, buurmeisje en vriendin! Ze helpt Joris in de strijd tegen het op hol geslagen huis.

  

 

 

 

* Ouders Joris: zij zijn steeds weg. Elke avond zijn ze naar een vergadering van een bepaald  vereniging. Ze weten hoe alles goed moet gedaan worden, maar hun eigen huis laten ze achter.

 

 

 

 

* Britta: Britta is de zus van Femke. Ze heeft een geheim dat niemand mag achterhalen. Stiekem heeft ze een hondje gekregen en dat houdt ze verborgen op haar kamer omdat haar moeder een allergie heeft aan honden. Femke dacht dat Britta anorexia had omdat ze steeds stiekem eten meenam, maar uiteindelijk hebben Femke en Joris haar grote geheim achterhaald.

Britta wil later graag binnenhuisarchitect worden. Femke en Joris leggen haar het hele probleem uit over het losgeslagen huis en Femke besluit het huis zelf te gaan inrichten. Ze krijgt de toestemming van de ouders van Joris. 

 

* Fluo: Fluo is de wekker die aan Joris´ bed staat. Hij heeft deze naam gekregen omdat zijn cijfers en wijzers ook in het donker leesbaar zijn. Fluo wil Joris helpen omdat hij vindt dat sommige dingen in het huis zich ongehoord gedragen!  Ze zullen Joris waarschuwen en helpen, ook al is het tegen de natuur.

  

* Melodie: Melodie is de radio in de keuken. Ook zij is een voorstander van Joris. Ze wil hem op alle mogelijke manieren helpen.

 

* Berta: Berta is de verwarmingsketel in de kelder. Zij is verantwoordelijk voor de warmte in huis. Berta wijst Joris erop dat zijn ouders het verkeerd aanpakken: ze ruimen niets op en het huis is niet ingericht. Daarom slaat het huis op hol, omdat het geen baas heeft! Het is helemaal verwilderd. Berta heeft de leiding genomen over alle dingen die aan Joris´ kant staan. 

 

* Slurp: Slurp is de onmeedogende stofzuiger die Joris verschillende keren aanvalt. Hij is absoluut tegen Joris en vermoordt hem bijna! 

 

* Elex Vonk: Elex Vonk is de verschrikkelijke schakelkast! De schakelkast spuwt steeds vonken op te laten zien dat hij het op Joris gemunt heeft! Op het einde van het verhaal moet Joris een strijd aangaan tegen Elex Vonk!

 

  * Dormo: Dormo is het bed van Joris. Ook hij is tegen slurp, Elex Vonk, … Hij vindt het gedrag van Slurp een schande! Alleen kan hij niet praten! Dormo behoort tot de dingen zonder stem. Zijn spreken is voor de mensen niet verstaanbaar. Alleen de dingen met een stem kunnen de menselijke taal leren.

  

2.3            Thematiek / Problematiek

Het verhaal van het huis op hol gaat over het feit dat veel mensen te weinig tijd besteden aan hun huis. Iedereen is tegenwoordig altijd werken en ´s avonds zijn ze te moe om op te ruimen of gaan ze weg. Als je niet opruimt, is je huis helemaal verwilderd en slaat het op hol!

Als je eens een ritje met de auto maakt, dan zie je regelmatig zo´n huizen waarbij alles verwilderd is!

Onze maatschappij wordt daarbij aangeklaagd: we steken teveel tijd in ons werk en vrije tijd en te weinig tijd in ons huis.

Laat uw huis niet in de steek!

3. Vorm

 3.1            Taal en stijl

 * Namen: De namen die in het verhaal gebruikt zijn, zijn geen realistische namen: Fluor, Elex Vonk, Dromo, Slurp, … Dit zijn heel leuke namen. Men speelt hier echt met namen. Ook kinderen zullen dit aangenaam vinden om te lezen. Slurp is bijvoorbeeld veel leuker om te lezen in plaats van stofzuiger.

Deze namen prikkelen de fantasie van de kinderen.

Ze zijn steeds afgeleid van hun echte namen of van hun functie die ze uitoefenen.

  

* Spreektaal: Hier en daar worden er wel rare woorden gebruikt. Bijvoorbeeld als de moeder haar neus aan het snuiten is en ze zegt iets, dan is niet alles even verstaanbaar. Dit wordt ook zo neergeschreven: ´Baar kaan jullie naartoe?`

 Ook worden er enkele woorden gebruikt die wij niet echt kennen: tierlantijntje (blz. 6), erkertje (blz. 7), steels naar kijken (blz. 8), de eerste spijl (blz. 7), …

 

* Dialogen: er spelen zich verschillende dialogen af in het verhaal.

·        blz. 9: Joris <-> moeder van Femke

·        blz. 12 – 13:  Joris <-> Femke

·        blz. 21: Joris <-> Femke over aanval stofzuiger

·        blz. 37-38: Joris <-> Berta

·        blz. 71-72: Joris <-> ouders

* Alliteraties:

Er komen veel alliteraties in het boek voor!

    -         ´snuisterijen, serviezen` (blz. 16)

-         ´diep, dreunend` (blz.37)

-         ´ bij, begin, bomenwijk` (blz. 55)

-         ´ nok, naartoe` (blz. 64)

-         ´ klopte krachtig` (blz. 64)

-         ´ hield haar hoofd` (blz. 65)

-         ´pietje precies` (blz. 73)

* Assonanties:

 Ook vinden we heel veel assonanties in het boek!

 

-         ´geroosterde boterham ` (blz. 36)

-         ´heel, veel` (blz. 54)

-         ´Baar kaan` (blz. 64)

-         ´klonk plotseling` (blz. 65)

-         ´kan alles` (blz. 72)

-         ´haar, nastaren` (blz.79)

 

* Mooie verwoordingen:                 

-         ´oranjerode bessen` (blz. 7)

-         ´schreeuwgeel briefje` (blz. 7)

-         ´donkerbruine paal` (blz. 7)

-         ´zwartgrijze tegels` (blz. 7)

-         ´melkwitte figuren` (blz. 11)

-         ´kunstig getekende cowboyhoeden` (blz. 54)

 

* Spanningselementen: 

In het boek komen verschillende spannende momenten voor. Denk maar aan de aanval van slurp op blz. 19-20. Nog een spannend stukje kan je lezen op blz. 74 en volgende. Op deze pagina vind je de strijd met Elex Vonk. Alles werd in dit hoofdstukje spannend geschreven. Bijvoorbeeld:

 ´Binnenin was een geluidloos gloeien van draden en zekeringen zichtbaar, dat sterker en zwakker werd op de maat van het licht van de ganglamp. Het gevoel van dreiging was nu zo groot, dat Joris het niet waagde zijn hand naar het deurtje uit te steken.` 

 

* Tijd: het boek speelt zich af in de verleden tijd. Alles verloopt chronologisch, er zijn geen flashbacks en flashforwards wat het gemakkelijker leesbaar maakt voor kinderen. 

 

3.2            Structuur

Het verhaal is opgedeeld in 15 hoofdstukken.

Per hoofdstuk staat er aan het begin ( ´1 of 2 of  …`) 

 1. Joris heeft ruzie met Femke.
 2. Pechdag: fles melk laten vallen, telefoon omver, ….
 3. Pechdag gaat verder: vingers geklemd, stofzuiger wurgt hem, ….
 4. Ontmoeting met fluor, Dormo, …
 5. Leerkracht van Joris denkt dat Joris mishandeld wordt.
 6. Verwarmingsketel Berta legt alles uit.
 7. Joris wordt rebel -> ouders blijven meer thuis en zullen opruimen.
 8. Meester belt naar ouders. Ze schrijven zich voor cursus ´ouders luisteren naar kinderen`.
 9. Femke denkt dat Britta anorexia heeft.
 10. Weer enkele aanvallen op Joris door Slurp, doesjka, …
 11. Pesterijen van de schakelkast.
 12. Hond in Britta´s kast ontdekt.
 13. Joris mag de hond ´peper` van Britta bij houden. Britta gaat het huis van Joris inrichten. Sylvester doet de klusjes.
 14. Strijd tegen de schakelkast.
 15. Het huis is getemd en wordt ingericht!

 

3.3            Lay-out:

Via de omslag zie je al duidelijk waarover het boek zal gaan. Er staat een huis op dat met een jongetje speelt. De titel zegt ook al genoeg.

Ook al zie je die titel en de omslag, toch verwacht je dit verhaal helemaal niet! Het is iets helemaal anders dan andere verhalen. Dat maakt het wel een uniek boek dat leuk is om te lezen.

 De omslag is in kleur.

In het boek staan ook enkele illustraties. Deze zijn zwart-wit gekleurd. Deze illustraties vervolmaken het verhaal. Ze nodigen ook de kinderen uit om het boek te lezen. De tekeningen zijn ook niet helemaal af zodat de kinderen de rest erbij kunnen fantaseren.

 Het lettertype is groot genoeg.

De teksten worden regelmatig doorbroken door een illustratie wat het lezen van het boek minder zwaar maakt.

 

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.