Start
Omhoog

  Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Joke van Leeuwen

 

Kinderboek

JeugdSalamander
Vlag & Wimpel van de Griffeljury 1988
Zevende druk 1996
Omvang: 112 bladzijden
Illustraties: Joke van Leeuwen
Leeftijd: 8+

  Inhoud:

Geboren en wonend in een bakfiets trekt Bobbel met haar ouders Pina en Mos rond van stad tot stad. Bobbel heeft eigenlijk nooit een “normaal” leven gehad. Mos verdient bijna niets en Pina probeert haar tekeningen te verkopen. Ze hebben  steeds geld tekort. Bobbel wil iets voor hen doen: ze wil rijk worden! Maar hoe? Ze weet het niet goed. Daarom vraagt ze haar oom om raad en schrijft hem enkele brieven: “Hoe kan ik rijk worden?”

“Een regelmatig leven en naar school gaan zijn belangrijk!”, schreef oom Fok. Hij stelt voor om bij hem te komen wonen. Bobbel gaat akkoord en woont nu bij oom Fok. Maar school vlotte niet zo, Bobbel kon er gewoon niet wennen. Ook oom Fok  en tante Zus wilden dat Pina en Mos haar weer meenamen. En dat deden ze ook…

   

Vorm:

 

Joke van Leeuwen combineert in haar boeken tekst en illustraties. Deze vormen een geheel, vullen elkaar aan. Ik vind haar taalgebruik erg origineel. Haar illustraties zijn soms zoekplaatjes waarin een heleboel te ontdekken is.

De hoofdpersoon in haar boek is een eigenzinnig, kwetsbaar kind die een tocht maakt in een vreemde wereld. Bobbel wordt voorgesteld als een creatief, goedbedoelend en naïef meisje.

 De schrijfster geeft een scherpe kijk op het dagelijkse leven, waarin vaak weinig ruimte en aandacht is voor mensen die net een beetje anders zijn.

Haar taalgebruik is verrassend en laconiek humoristisch met uitdrukkingen die je nog lang kunnen bijblijven.

Het verhaal en de illustraties zijn grappig, en bevatten milde maatschappijkritiek in een vrolijke verpakking van milde humor.

Joke van Leeuwen is niet alleen schrijfster, ze is ook illustrator. Haar tekeningen weeft ze door de tekst heen, zodat ze er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Ook de omslag van het boek spreekt aan.

Haar boek is verdeeld in 2 grote delen. Deze 2 delen zijn onderverdeeld in kleinere stukjes dat het lezen leuker maakt voor de kinderen. Het boek is geschreven  in de tegenwoordige tijd en gaat vooral uit van de gedachtegang van Bobbel.

Beoordeling:

Ik vond het werkelijk een prachtig boek! Nooit ben ik een echte boekenwurm geweest, maar dit boek heeft me de kriebels doen krijgen. Het boek is een prachtig geheel waarin zowel tekst als illustraties zijn deel krijgt. Het boek is zeker geschikt in de klas. De kinderen zullen net als ik, het boek in één adem uitlezen. Een echte aanrader!

 

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.