Start
Omhoog

   

Het Gouden Ei

Tim Krabbé

 

Inhoud

 Het verhaal begint wanneer Rex Hofman en Saskia Ehlvest onderweg zijn naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Onderweg hadden ze wat ruzie en Rex stopte bij een TOTAL-benzinestation aan de autoroute om te tanken. Daar begroeven ze twee muntjes onder een paal als aandenken en om hun liefde aan elkaar te betuigen. Eerst ging Saskia wat te drinken halen, want daarna zou zij gaan rijden.

Drie jaar geleden, tijdens hun eerste vakantie, was hun benzine op geweest en daarom had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven wachten tot wanneer Rex terugkwam. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar helemaal overstuur gemaakt, het herinnerde haar aan haar nachtmerrie over het Gouden Ei.

 

'Toen ze klein was had ze wel eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een Gouden Ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, ze zag niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal is immens groot.

 

Saskia kwam niet terug wanneer ze haar drankje ging halen en Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of ze zijn vriendin hadden gezien. Vervolgens belde hij hun hotel en de politie, maar Saskia was en bleef vermist en niemand wist waar ze was gebleven.

 

'Rex wilde Lieneke, de vrouw die hij na 9 jaar wachten ten huwelijk had gevraagd op een vakantie, eerlijk vertellen hoe hij over Saskia dacht: "Als ze terug kwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzinestation, dan zou ik dat doen."

's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie over het gouden ei had.

 

In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Hij vroeg zich af wat er gebeurde als hij van een flat af zou springen. Het idee van de sprong was bij hem opgekomen; hoe kon hij anders dan door te springen te weten te komen of hij de mogelijkheid had om te springen? Dus hij sprong en lag zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later kwam er een dergelijk idee in hem op. Hij was leraar scheikunde, getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij een klein kind van de verdrinkingsdood. Maar zou hij nu ook in staat zijn om een misdaad te plegen? Hij maakte een plan: hij maakte een pot chloroform en zette deze op de zolder van zijn afgelegen vakantiehuisje. Hij kocht een oud matras en een pistool. Hij wilde zijn slachtoffer, dat volgens hem een buitenlandse vrouw moest zijn, meelokken in de auto en haar naar z'n huisje brengen. Na heel veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier: bij een tankstation langs de Autoroute zou hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een vrouw vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dat ging nog een paar keer mis, omdat niemand in zijn auto durfde te stappen om naar het eind van de parkeerplaats te rijden.

 

Ondertussen schoot Lemorne nog twee kampeerders dood die op zijn grasveldje waren gaan staan. Op een keer lukte het bij toeval dan eindelijk: een Nederlands meisje zag hem spelen met een sleutel waarop een R stond. Ze vroeg hem of ze er een kon kopen en hij zei dat hij er vertegenwoordiger in was en een hele lading in zijn auto had liggen. Ze ging met hem mee; hij bedwelmde en ontvoerde haar. Acht jaar later was Rex een opsporingsactie gestart. Hij had grote advertenties laten zetten waarin hij degenen die toentertijd bij het tankstation of daarna Saskia gezien hadden, opriep hem te schrijven. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk, maar er zat er geeneen bij die uitsluitsel gaf over Saskia's geheimzinnige verdwijning. Op een ochtend kwam er een vreemde man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella die hij op het tankstation had gezien. Lemorne wilde precies vertellen wat er was gebeurd, maar op maar een manier: door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wist dat hij dan dood zou gaan; toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation. Daar moest Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist. Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.

   

Mening

 Ik had van mijn zus gehoord dat Het Gouden Ei een spannend en gemakkelijk  leesbaar boekje was, en ik had reeds de film over het boek gelezen, vandaar mijn keuze voor het boek. Nadat ik het gelezen had was ik het volledig met Karen eens. Het is inderdaad erg spannend, vooral vanwege het raadsel wat er nou eigenlijk met Saskia is gebeurd. Dit wordt langzaam aan duidelijk. Ik vind het ook goed hoe de, in het begin totaal verschillende verhalen van Rex en Lemorne, uiteindelijk bij elkaar komen. 

 

Schrijver

 Tim Krabbé werd geboren in 1943. Hij schrijft o.a over schaken en wielrennen, twee sporten die hij zelf ook fanatiek heeft beoefend (Nieuwe schaakcuriosa, 1977, De renner, 1978, 43 wielerverhalen, 1984). Krabbe debuteerde in 1967 met de psychologische thriller De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Hij schrijft ook gedichten (Vijftien goede gedichten, 1974) en verhalen (De stad in het midden, 1978).

   

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.