Start
Omhoog

  Het bedreigde land    

Evert Hartman


De hoofdpersonen zijn: Mattanja, Uria, Batséba, Maächa, Tirza, en Eliam.

Het speelt zich af in 1200 tot 1000 voor Christus, in Israël.
Mattanja is slim, volhoudend en trouw. Hij is de zoon van Maächa, het broertje van Uria, de broer van Tirza, en wordt de vriend van Batséba. Batséba is de dochter van Eliam.
Het verhaal begint in het dorpje Kefira

Het boek verslag:
De Filistijnen vielen het dorp aan. De inwoners probeerden hen nog tegen te houden maar dat mislukt. Alle mannen werden gedood en alle vrouwen en kinderen werden als slaaf meegenomen. Alleen Mattanja overleefde het. Zijn broer Uria kwam later die dag terug want hij was buiten het dorp. Ze konden niet blijven in een verlaten dorp en ze trokken naar Kirjat-Jearim. En ze gingen alle twee slapen want het was best laat geworden. In die nacht ging Mattanja ervandoor. Hij wilde zijn zusje en z'n moeder bevrijden daarvoor moest hij naar Ekron. Een Filistijnse stad waar de slaven werden heengebracht dus ook zijn zusje Tirza en zijn moeder Maächa. Eerst bereikt hij Gedera waar hij een meisje ontmoet die Batséba heet en hem nieuwe kleding geeft en eten en drinken. Hij vertelt zijn verhaal en Batséba zei als dat hem lukt dat hij dan altijd mag terugkomen. En toen ging hij weer verder. Later die dag kwam hij aan bij Ekron. Alleen hij mocht niet binnen komen omdat hij een Israëliet was en dat is een vijand van de Filistijnen. Dus hij bedacht de smoes hij voor zijn vader was gevlucht omdat hij niet had geluisterd. En hij werd door een groep vrouwen naar binnen geleid Hij zocht zijn moeder en zusje op en zij waren net door en man gekocht. Hij ging achter  kamelen staan en maakte ze aan het schrikken. Zo veroorzaakte hij een hoop onrust. Daardoor kon hij makkelijk vluchten met zijn moeder en zusje. Toen ze buiten de poort waren kwamen er 2 soldaten achter hen aan en ze vluchten een distelveld. Na een paar honderd meter viel de moeder op de grond van vermoeidheid en de soldaten haalden hen in. Maar opeens stond Uria bij hen en met zijn slinger gooide hij  stenen tegen de soldaten. Uria vertelde dat hij er zeker van was dat Mattanja in Ekron was omdat hij er de hele tijd over had. En hij zag Mattanja en Tirza en Maächa het distelveld inrennen dus hij ging er ook in. Daarna gingen ze terug naar Gedera waar ze bij Batséba mochten overnachten. De volgende ochtend gingen ze weg en richting Kirjat-Jearim. En nadat ze een tijdje onderweg waren kwamen  Batséba en haar vader Eliam aangelopen. Zij gingen ook weg omdat ze een grote burenruzie hadden. In de avond kwamen ze aan en ze overnachtten daar. De volgende dag gingen ze naar Gibea dat is de stad waar de koning woonde. Daar gingen ze heen omdat ze wilden dat de koning de Filistijnen ging vermoorden. Omdat ze belasting aan hen moest betalen en als ze dat niet deden werd hun stad platgebrand.
Toen ze daar aankwamen zochten Uria, Mattanja het paleis van de koning op. Daar vertelde Mattanja zijn verhaal. En de koning was onder de indruk. Maar hij vertelde dat het geen zin het om hen te vermoorden omdat het onbegonnen werk was. En toen moesten ze weg. Maar iemand kwam hen achterna; het was prins Jonathan die ook meegeluisterd had. Hij vroeg of hun in het leger van de koning wilden worden. Dat wilden ze wel. De volgende morgen moesten ze laten zien wat ze konden. Uria liet zijn slingerkunst zien door een lamp kapot te slingeren. Mattanja kwam bij de lijfwacht van de koning.
En voor de rest trouwde Uria met Batséba en Maächa met Eliam ze lieten een huis bouwen vlakbij het paleis van de koning.Mijn mening:
Ik vond het een goed boek met een goed en interessant verhaal, want ik houd van dit soort verhalen die in de geschiedenis afspelen.  Het was ook een werkelijk verhaal want alle dingen die in het verhaal gebeuren zouden in die tijd heel goed gebeurt kunnen zijn.EVERT HARTMAN
2 juli 1937 - 7 april 1994
Evert Hartman werd op 12 juli 1937 te Dedemsvaart geboren. In 1947 verhuisde hij met zijn familie naar Kampen. Na zijn eindexamen H.B.S. ging hij eerst in militaire dienst, en begon in 1958 aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Deze studie sloot hij in 1965 af. Maar ondertussen was hij al begonnen met les geven in Hoogeveen. Hij was daar leraar aardrijkskunde tot 1992. Sindsdien ging hij alleen maar schrijven. Op donderdag 7 april 1994 overleed hij in zijn woonplaats Hoogeveen. Hij schreef elf boeken, de bekendste zijn: 'Oorlog zonder vrienden', 'Gegijzeld', 'Morgen ben ik beter' en 'De droom in de woestijn'   . De meeste gingen ze over jongere die in een rare positie terechtkwamen, bleven ze trouw aan de regering of ging ze                                 er tegenin .     Evert Hartman was  getrouwd en had 2 zonen.          
                                                                                                                   

Gemaakt door Jaaaaahhhhh....

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.