Start
Omhoog

 

gevangenis met een open deur

1. Genre

Fictie: 10-12 jaar

Fictie: het verhaal kan echt gebeurd zijn

 

2.Thema

Het boek gaat over een sekte die ten val moet worden gebracht.

3.Personages

Naam: Céline

Beroep: student

Uiterlijke beschrijving: donkere ogen, tamelijk klein

Karakter: neerslachtig, goedwillig, chagrijn, kritisch, openhartig

Naam: Aart keizer

Beroep: gepensioneerd commissaris

Uiterlijke beschrijving: grijs haar, al meer dan 60 jaar

Karakter: niet echt zelfzeker, hij heeft veel vertrouwen

Naam: Leo Wagenaar

Beroep: inspecteur

Uiterlijke beschrijving: zeer groot, grote oren

Karakter: slim, heeft een groot uithoudingsvermogen, gehoorzaam

Naam: Valentijn de Boer

Beroep: student

Uiterlijke beschrijving:

Karakter: 1e deel: zielig, in zichzelf gekeerd, pessimistisch, slap, onredelijk, onhandelbaar, geeft het vlug op, ondankbaar 2e deel: optimistisch, ondernemend, eerlijk, voor rede vatbaar, handelbaar, doorzettend, dankbaar

Naam: Paul van Ravenswaai

Beroep: student

Uiterlijke beschrijving: groot, sterk, grote voeten

Karakter: koppig, geduldig, zelfzeker, heeft een zeer groot uithoudingsvermogen

Naam: Josje van Duivenbode

Beroep: student

Uiterlijke beschrijving: grote vlechten, bruine ogen, rossig, op iedere wang 7 sproeten

Karakter: nieuwsgierig, vriendelijk, slim, intelligent

3.Korte inhoud

Art Keizer is een gepensioneerde commissaris in Amstererdam, toen hij nog commissaris was ontmoette hij iemand waarvan zijn kind in de living zoals was gegaan, nu wil hij alles doen om die sekte ten val te laten brengen. Hij wil 3 mensen laten infiltreren om alles te weten over die sekte, hij vraagt het dossier op van Valentijn de Boer, Paul van ravenswaai en van zijn kleindochter Josje de Duivenbode. Hun ouders stemmen toe en ze gaan alle drie apart naar de sekte en worden opgeschreven bij de lijst van het toelatingsexamen, het is een hersenspoeling, ze schelden je om het hardst uit en dan zegt de voorziener (Willem de Vries) dat ze dode zielen zijn en dat ze levende zielen kunnen worden als ze dit toelatingsexamen ten einde brengen. Valentijn, Paul en Josje brengen dagelijks verslag uit, Paul gelooft wat de voorziener zegt, omdat ze het door hadden dat Valentijn een spion was werd hij uit de sekte gezet maar hij mag wel nog een contactpersoon spreken over de sekte, hij koos Céline, ze hadden het ook door dat Josje een verader was en daarom lieten ze Josje bij de sekte laten wonen, ze lieten haar keihard werken, het licht moest aanblijven als ze sliep en er werd wekamine in haar eten gedaan. Ze kwam weken niet naar de afgesproken plaats, Art haalde er Leo Wagenaar bij, hij was een vroeger hulpje van de ex-commissaris, Leo ging via het dak van de buren met een zelfgemaakte gootverplaatser naar de kamer van Josje, de volgende keer gingen ze naar de kamer van de voorziener en onderzochten alles behalve een kast waar er een groot slot op zat. Josje moest de code weten te vinden van het slot, toen ze eropkwam dat het de datum moest zijn van de startdatum van de sekte vroeg ze aan Valentijn om aan Céline te vragen of ze zou vragen aan de voorziener wanner de sekte begonnen was, ze vroeg het op de spreeknamiddag en Josje ging naar de kamer van de voorziener en het slot ging open, er zaten dozen vol met munten in, maar Martha had het gezien en ze werd opgesloten in haar kamer, ze kon ontsnappen via de gootverplaatser van Leo en ging naar Art om het te zeggen wat er in de kast zat. Toen besloten ze dat Valentijn moest vragen aan Céline om te vragen aan de voorziener wat hij vindt van geld. Céline deed het en toen ze het vraagde zei de voorziener dat geld smerig en nutteloos was, toen de voorziener dat zei gooiden Valentijn en Leo die binnengekomen waren d.m.v. de gootverplaatser de al de dozen met muntstukken naar beneden die in de dozen zaten, de voorziener raapte alles op en besefte dat hij verkeerd was en de sekte was ten val gebracht. Valentijn deed nog een toespraak dat ze goede vrienden moesten blijven maar dat ze voor zichzelf moeten denken en niet de voorziener voor hem. 4. Stijl en plaats

1. waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

 Het verhaal speelt zich af in onze tijd

 Het verhaal speelt zich af in Amsterdam

2. Gebruikt de auteur flashbacks?

 Nee, de auteur gebruikt geen flashbacks

3. is er een chronologische volgorde in het verhaal

 ja, er is een chronologische volgorde want het verhaal wordt in juiste volgorde verteld

6. Titel

De titel ‘Gevangenis met een open deur’ is afgeleid van de woorden die Willem de Vries zegt bij elke nieuwe lichting die binnenkomt nadat ze al een deel van de hersenspoeling hebben ondergaan: “Je bent niet gedwongen om hier te blijven, maar weet dat je ziel nu openligt en de buitenwereld hier gebruik zal maken en je zal kwetsen!”. r openstaat.

7. Kritiek

Positief: het boek kan echt gebeurd zijn het is een boeiend en leerrijk boek over een sekte, het boek is doorgaans wel goed te lezen, je leert heel wat bij over sektes

Negatief: het kan bijna niet dat ze op hun eentje de hele sekte ten val laten brengen, soms wel moeilijk geschreven

8. Stijl

1. moeilijke woorden

Revue: een show bestaande uit een aaneenschakeling van zang dans en toneel

Overdenking: het overdenken, waar men over denkt

Hunkeren: sterk verlangen

Arrogantie: aanmatiging

Weerzinwekkend: sterke tegenzin, afschuw opwekken

Komisch: de lachlust opwekken, vooral door tegenstelling

Verstomden: spraakloos worden

Verbijstert: in de war, van streek gebracht

Hartstocht: sterke drang van de zinlijke natuur

Typoscript: getypt stuk kopij

2. tekenende werkwoorden

Céline praatte veel met haar vrienden van de sekte.

Haar vader en moeder gingen naar het gemeentehuis om te vragen of er niks aan te doen was. Snel, maar op hun tenen liepen ze naar binnen en sloten de deur achter zich.

3. herhalingen

Hij sliep en sliep.

Gezellig, vond hij. Wel gezellig, vond hij, maar hij mistte ook de slecht smakende koffie uit de automaat, haastig geslurpt samen met zijn inspecteurs.

4. vergelijking

Zware, wijnrode gordijnen.

Het is verbazend hoe groot de kracht van woorden is, zei hij. En dus ook hoe gevaarlijk woorden kunnen zijn. Hoe ze misbruikt kunnen worden. Ze zijn scherper dan een bajonet, trefzekerder dan een mitrailleur, zwaarder dan een tank.

5. personificaties

Hij had schoenmaat zevenenveertig en zijn spierbundels bolden onder zijn overhemd. En als het plan slaagde zou die misschien uit zijn cirkelgang kunnen worden gehaald.

 

Gemaakt door steven blomme

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.