Start
Omhoog

  De Kloof

Jan Terlouw

45 jaar geleden zorgde een aardbeving ervoor dat er een kloof ontstond tussen het land Berg en Dal. In Dal kon je de mensen in Bergen niet zien door alle dampen die uit de kloof kwamen.Toen de dampen waren verdwenen, stelde men verrekijkers op om naar de overkant te kunnen kijken. Ze konden niet communiceren met elkaar. Toen liet Bergen een hele grote ballon op met daaraan een kabel om een telefoonverbinding aan te leggen. 

Ginder Sekoer,de hoofdpersoon uit dit boek,heeft een hele oude grootmoeder. Als hij op schoolkamp is, overlijdt zijn grootmoeder. Zijn moeder verbrandt de dagboekbladen van grootmoeder. Ginder haalt de half verkoolde bladen van het stort, en houdt wat halve zinnen over. 

Hij besluit om zijn vader te bezoeken die in Dal woont. Hij moet daarvoor een hele lange reis door de woestijn maken. Op de reis ontmoet hij veel mensen, zoals Domen Compagne,Escamo en Joren Verloren. Ginder vindt Joren Verloren maar een rare snuiter. Domen vindt hij een aardige man, want Domen zit onder het verband. Bij een ontploffing in de fabriek liep hij brandwonden op aan gezicht en voeten. Er is al plastische chirurgie gedaan en nu gaat hij naar zijn dochter die hij 7 jaar niet heeft gezien. Na de reis neemt hij de trein naar Godelingen,waar zijn vader en Domen woont. De volgende morgen gaat hij naar het huis van Domen. Die blijkt niet thuis te zijn maar zijn dochter wel.Het is een meisje van zijn leeftijd, met korte benen maar met een vriendelijk gezicht.Ze laat hem binnen en ze drinken een kop koffie. Dan vertelt ze dat haar moeder is overleden maar zij denkt dat ze is vermoord. Ze is aangereden door een auto. 

De volgende dag gaat hij zijn vader zoeken. Die woont in een kleine goedkope wijk in een klein huis. Hij is weer getrouwd met een vrouw en heeft een klein winkeltje. Zijn vader is ontevreden over het feit dat er nog geen brug is.In Dal lopen de mensen achter. In Bergen zijn alle professoren en universiteiten. In Dal is geen professor te vinden. Dan gaat Ginder zelf op zoek maar de oplossing. Doeve Bouwmeester is al 25 jaar spoorloos. Zijn ouders denken dat hij in het ravijn is gegooid toen hij had uitgevonden hoe je 500 meter kon overbruggen. Maar toen dat bijna bekend werd (hij was al hard op weg) verdween hij plotseling. Hij werd ook niet meer gevonden. Dan loopt Ginder de volgende dag zelf langs de kloof en wordt hij er bijna ingegooid, door een man. Hij verliest zijn evenwicht en valt naar beneden. Maar er steekt een stuk rots uit en daar valt hij op.De man begint af te dalen,om hem er echt in te gooien.Ginder pakt ongezien een steen en gooit die naar de man. De man verliest zijn evenwicht en stort in het ravijn. Na twee maanden gaat hij terug naar Bergen,maar moet van Joren Verloren een ijzeren kistje meenemen. Een nieuwe gedichtenbundel,aldus Joren. Hij neemt het kistje mee naar Bergen en geeft het aan een vriend van Joren. Hij stapt in een taxi en laat hem de man volgen. De vriend van Joren rijdt naar een Detectivebureau. Ginder snapt ineens alles.

Joren Verloren is een detective! Hij moet natuurlijk zoeken naar Doeve Bouwmeester. Maar Ginder is ook niet gek en besluit het spelletje mee te spelen.Samen met Barbara, op wie hij verliefd is geworden, gaan ze op onderzoek en ze doen vreemde ontdekkingen. Domen is haar vader helemaal niet en de bouw van een brug was opzettelijk tegengewerkt. Dan loopt Ginder langs de kloof en ziet hij een huis met een koetshuis. Hij verstopt zich in het koetshuis. Als ineens de deur op slot wordt gedaan, probeert hij de ruit in te slaan.De ruit blijkt van gepantserd glas te zijn.Dat is  vreemd niet waar? Hij vindt in het koetshuis een luik en daalt de trap onder het luik af. Hij ziet een ijzeren deur en wil die openen,maar dan komt er iets zwaars tegen zijn achterhoofd en wordt alles zwart voor zijn ogen.Als hij bijkomt, zit hij in een stoel en naast hem staat een al wat oudere man. Doeve Bouwmeester in eigen persoon. In het vertrek staan enkele meubelen en wat wetenschappelijke dingen. Hier werd Doeve 25 jaar geleden gevangen genomen. Niet om het losgeld, maar omdat hij een brug over de kloof kon bouwen.Dat wilde men verhinderen en liet men Doeve spoorloos verdwijnen. Dan vertelt Doeve zijn verhaal en het blijkt dat Doeve een zoon van zijn overleden grootmoeder is. Doeve is dus zijn oom.Dan vertelt Ginder hoe hij Doeve heeft gevonden. Dan bevrijdt hij Doeve en wordt door heel Dal en Bergen gehuldigd en gefeliciteerd. Barbara en hij laten alles rustig over zich heen komen en leven gewoon verder. Barbara gaat naar de toneelschool en Ginder naar de hoge technische school.

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.