Start
Omhoog

 

"Afblijven" door Carry Slee

Korte inhoud:

Melissa wordt gevraagd om auditie te doen voor een video clip. Jordi, haar beste vriend, gaat met haar mee. Na de auditie gaan ze samen, met de andere dansers Jim, Katy en Ron, nog even iets drinken. Hierbij wordt wiet (joint) gerookt. Melissa gaat steeds vaker met Jim om, gebruikt stilaan meer drugs, en laat haar vrienden in de steek. Jordi, die beseft dat hij verliefd is op haar, probeert alles om Melissa weg te houden van die Jim, maar niets lukt. Als Melissa in een discotheek plots bewusteloos neervalt door een overdosis XTC, wordt ze naar het ziekenhuis gevoerd. Daar beseft Melissa dat ze af moet van die drugs en dat ze van Jordi houdt. Alles komt weer goed, ze wordt weer de oude. Ondertussen is Jim gearresteerd en zit hij achter slot en grendel.

Hoofdpersonages:

Jordi:
Hij is een doorzetter: ook al beseft hij dat iedereen zijn rug naar Melissa toekeert, hij blijft haar steunen.
Hij ziet het goede in de mensen: hij heeft hoop dat Melissa de moed heeft om "nee" te zeggen tegen Jim
Betrouwbaar: hij zou Melissa nooit verraden dat ze drugs gebruikt, Melissa vertrouwt hem. (dit is misschien niet altijd de beste oplossing, zeker niet in dit boek omdat Melissa de hulp en steun van anderen kan gebruiken om af te kicken)
Rechtvaardig: Hij is altijd eerlijk vb. als Melissa's ouders vragen wat er aan de hand is met haar doet hij het hele verhaal (niet om Melissa te verraden, maar om haar te helpen.)
Citaat: "Melissa mag geen XTC gebruiken, dat is het enige wat telt. Ik moet haar tegenhouden, ik mag nu niet opgeven." (p.61)

Melissa:
Ze heeft geen karakter om "nee" te zeggen: ze laat zich te snel verleiden door Jim om weer drugs te gebruiken.
Ze is te veel met zichzelf bezig: doordat ze veel drugs gebruikt, denkt ze niet meer aan de mensen die dicht bij haar staan, zelf niet meer aan Jordi. Ze beseft niet welke pijn zij hebben nu ze haar kwijt zijn en wat ze Jordi aan doet door aan te dringen dat hij het niet mag vertellen dat ze aan de drugs zit.
Lief, braaf en een voorbeeldige leerling op school. Door drugs te gebruiken is Melissa zichzelf niet meer en dus niet meer zoals ze vroeger was.
Zwakzinnig: sluit aan bij de eerste karaktertrek. Ze heeft niet het doorzettingsvermogen zoals Jordi, en valt altijd weer terug naar de drugs.
Citaat: "Ik neem nog n pil, de allerlaatste. Die heb ik nodig om beter te dansen, anders lukt het me niet."(p.119)

Thema:

Onderwerp: drugs en vriendschap
Drugs verwoest je leven: drugs helpt je vervreemden van je vrienden en zelfs je familie. Iemand die drugs gebruikt is niet meer te vertrouwen, liegt voortdurend en denkt niet meer aan andere mensen (zie 2de karaktertrek van Melissa). Aan pillen geraken, dat is het enige wat telt.
Vrienden zijn er om je de goede richting aan te wijzen: "echte" vrienden helpen je door de moeilijke tijden heen. Ze doen je inzien wat goed en slecht voor je is. Ze staan altijd voor je klaar, daarom is vriendschap zo belangrijk in het leven. Als Melissa geen vrienden meer had, was het volledig mis gelopen met haar. Misschien was het geindigd met de dood.

Plaats en tijd:

Tijd: Het verhaal speelt zich in deze tijd af, enkele aanwijzingen:
Melissa wordt met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gevoerd.
In het ziekenhuis krijgt Melissa een infuus tegen uitdroging.
Ze is naar een discotheek geweest: Florida
Jordi heeft als job auto's wassen

Plaats: niet bij naam genoemd:
Op school: hoe reageren de leerkrachten en haar klasgenoten op het feit dat Melissa pillen slikt? De confrontatie tussen Melissa en haar vrienden en leerkrachten wordt goed beschreven.
Thuis bij Jordi: hoe nemen Jordi's ouders Melissa's problemen op?
Thuis bij Melissa: er wordt beschreven hoe Melissa telkens weer haar ouders bedriegt en voorliegt, hoe ze kan verbergen dat ze drugs gebruikt en welke smoesjes ze allemaal gebruikt.

Gemotiveerde evaluatie:

Ik vind het een mooi boek, wel niet schitterend, omdat ik misschien al te oud ben voor dit boek (ik vond het nogal simpel beschreven).
 Maar het onderwerp spreekt mij aan: ik lees graag over vriendschap (en liefde) tussen twee mensen, da 's echt iets voor mij.
Het einde vond ik wel flauw (dat alles goed komt met Melissa). Een meisje met dit soort problemen komt er in het dagelijks leven minder gemakkelijk van af. Het was niet echt realistisch in dit deel van het boek.
Ik zou het niet aanraden aan mensen van mijn leeftijd, eerder aan mensen van 2 3 jaar jonger.


Gemaakt door Karen Engels

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commercile basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.