Start
Omhoog

  De Roos en het Zwijn

Door Leentje Pauwels

 

Boekgegevens:

Auteur(s): Anne Provoost

Titel: De Roos en het Zwijn

Uitgave: Querido Uitgeverij

Eerste en tweede druk in 1997

Derde, vierde en vijfde druk in 1998

Aantal bladzijden: 111Bespreking:

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Een echte specifieke datum (wanneer) staat er niet in het boek vermeld. Ik denk dat het verhaal zich zeker afspeelt in de middeleeuwen, doordat in het boek nergens vuurwapens worden vermeld. De wapens waren messen en zwaarden. Het is een tijd waar de mensen zeker nog geen echt middel hadden te de pokken, dit alles wijst erop dat het verhaal zich waarschijnlijk afspeelt voor zestiende eeuw. De schrijfster geeft details over de stad Antwerpen (waar) in de late middeleeuwen.

Wat is het Thema?

Het thema’s van het boek zijn: het vergankelijke of tijdelijke van de schoonheid, de schuld, de boete en de erotiek.

Waarover gaat het?

Het verhaal begint bij de geboorte van Rosalena (het hoofdpersonage), ook wel genoemd het meisje-van-glas, doordat ze doorschijnend is. De ouders denken dat het meisje niet lang meer zal leven en schenken haar daardoor ook veel aandacht. Rosalena beschikt over speciale gaven, ze kan met elfen engelen praten en ze kan in haar moeders spiegel haar vader zien reizen. Een tijd na de dood van haar moeder wordt Rosalena opeens beeldschoon. Op een dat krijgt ze van haar vader een rozenstuik, die ze in de tuin zet. Nu komen er van overal mensen om naar de rozen te kijken. Maar eigenlijk is het om naar Rosalena te komen kijken. Later heeft ze ook een geheime verhouding met de mannen van Idelies en Richinel ( haar twee zussen). OP een avond komt Rosalena’s vader terug van een reis, totaal uitgeput en ziek. Hij had een witte roos geplukt (gestolen) van Thybeert. Rosalena gaat in plaats van haar vader boete doen bij Thybeert. Hij is een verschrikkelijk lelijke man maar toch voelt Rosalena zich aangetrokken tot hem. Doordat haar vader verschrikkelijk lijdt nu zijn dochter is weggegaan, gaat Rosalena terug naar huis (met toestemming van Thybeert). Maar thuis mist ze Thybeert en keert ze terug…Is de titel Duidelijk? Waarom (niet)? Suggereer een betere titel.

Ja, de titel is duidelijk.

De Roos en het Zwijn

Hier is de Roos, Roselena; de mooiste vrouw van de wereld. Ze heeft rode lippen, sneeuwwitte huid, en handen als kostbare schelpen.

Het Zwijn, Thybeert; een lelijke man. Zijn gezicht is verminkt, hij heeft een bochel, de vingers van zijn rechterhand zijn afgehouwen zodat de hand op een hoef lijkt.

Beschrijf de belangrijkste personages.

Het belangrijkste hoofdpersonage is Rosalena.

Uiterlijk: Rosalena is als kind doorzichtig (in plaats van huid zag men alleen een donkere schaduw van geraamte) en lelijk. Ze is weken te vroeg geboren, dus kon Rosalena niet volmaakt zijn. Later krijgt ze de schoonheid van de elfen en wordt ze beeldschoon. Ze krijgt een welgevormd lichaam met een mooie witte huid. Ze wordt het mooiste meisje van de streek genoemd, sommige mannen verblindt ze door haar schoonheid.

Innerlijk: Rosalena heeft een negatief zelfbeeld en gelooft erin dat ze veel ongeluk veroorzaakt. Ze houdt zeer veel van haar vader en van Zoran (haar zwijntje). Ze gelooft er steevast in dat de elfen haar schoonheid hebben geschonken.

Ook ouders en zussen spelen een belangrijke rol.

Haar moeder is een mooie vrouw, wel streng,… ze sterft vroeg.

Haar vader is een goede man, iemand waarvan ze heel erg houdt.

Haar zussen daarentegen zijn erg achterbaks en niet lief voor haar.

Op het einde van het boek vind ik persoonlijk dat Thybeert ook een grote rol in het verhaal krijgt. (Hij is het “Zwijn” vanuit de titel)

Uiterlijk: Thybeert heeft een verschrikkelijk vermikt gezicht en heeft een bochel. De vingers van zijn rechterhad zijn afgehouwen zodat de hand op een hoef lijkt. Hij draagt meestal een zwart, zorgvuldig gevoerde tuniek die aan zijn polsen met een rij knopen sluit. De rok is vooraan open. Hij is een erg lelijke man.

Innerlijk: Thybeert lijkt in het verhaal een beetje gek, maar in feite is hij heel de tijd in contact met zijn overleden familieleden en praat hij er voortdurend mee. Hij rouwt voor hen en wanneer hij weent dan gaat de oude wonde op z’n rechthand terug open. Thybeert kan schrijven en schrijft ook boeken.

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.