Start
Omhoog

           Het toilet

 

 

 

Activiteiten 's morgens

             * Het opstaan

              * Het ontbijt

              * Receptie van de cliŽntes

              * Het toilet

 

 

 

 

Tekstvak: De Romeinen wasten zich ís ochtends niet. Dit vonden ze niet nodig omdat ze ís middags thuis een bad namen of naar de thermen gingen, waar de hele hygiŽnische verzorging gebeurde.
Het haar en de baard van de rijke burger werden vanaf de tweede eeuw voor Chr. dagelijks verzorgd door een kapper (tonsor). Als de burger rijk genoeg was, had hij een eigen tonsor onder zijn bedienden. De anderen gingen naar een kapperswinkel in de stad. Dit werden al gauw verzamelplaatsen van vrienden, die er kwamen kletsen en roddelen.
Meestal werd het haar eenvoudig geknipt en gekamd. Er waren ook Romeinen die hun haar lieten krullen, verven of parfumeren (bijvoorbeeld oudere mannen), maar dat vond men bespottelijk. 
Normaal gezien liet men zich elke dag scheren. Dit scheren was zeker niet eenvoudig, want de scheermesjes waren broos en zeker niet scherp. De tonsor gebruikte ook water, en geen scheerschuim of olie. De kappers moesten dan ook heel handig en voorzichtig (traag) zijn om ongelukken te vermeiden. Het viel echter heel vaak voor dat er toch iemand gewond werd. 
De burgers die die snijwonden wilden voorkomen, lieten zich insmeren met een was en hun baard epileren. Er werd ook gewerkt met pijnlijke pincetten. 
Vanaf de tweede eeuw na Chr. liet men de baard groeien, en ging men niet meer dagelijks naar de tonsor

Tekstvak: Een scheermes en een epileertang
Bron: http://www.klascement.net/kt/beelden/daglevenstad13.html

Tekstvak: Een tonsor aan het werk
Bron: Dagelijks leven door de eeuwen heen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 Bron: Stad in de oudheid

 

                                                                                                        

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.