Start
Omhoog

           Naar de  thermen gaan

 

 

Activiteiten in de vrije tijd                                

     * naar de thermen gaan

     * zich individueel ontspannen       Tekstvak: De Romeinen gingen dagelijks naar de thermen (badhuizen). Velen brachten er uren door. Naar de badhuizen gaan was veel meer dan gewoon een bad nemen. De thermen waren zowel recreatie- als ontmoetingscentra. Er waren badvoorzieningen, bibliotheken, tuinen om in te wandelen,... De Romeinen ontmoetten er hun vrienden, speelden er bordspelen, handelden er zaken af,... De toegang was gratis of heel goedkoop, zodat iedereen naar de thermen kon gaan. De thermen waren geopend van de middag tot het vallen van de avond.
Als de bezoekers aankwamen in de thermen gingen ze eerst naar de kleedkamer. Hij deed zijn kleren uit en trok een leren zwembroek aan. Het kon ook dat hij naakt ging zwemmen. Hij kon zijn kleren achterlaten in kastjes, die bewaakt werden door een slaaf. Nadien  smeerde hij zich in met olie en ging hij wat sporten (worstelen, gymnastiek of balspel) in de palaestra. Nadien ging hij in de lauwe ruimte, het tepidarium, zitten om aan het temperatuursverschil te wennen. Nadien ging hij naar de hete ruimte (caldarium). Hier zaten ze in stoom en baadden ze in bassins met warm water. Nadien schraapte een slaaf de olie, het vuil en de dode huidcellen van hem af met een speciale metalen krabber. Nadien ging hij naar het frigidarium waar hij een koud bad kon nemen, of naar het grote openluchtzwembad(als dat er was). Als hij klaar was met het baden kon hij nog wat sporten in de open sportruimte. 
Tijdens het bezoek werden de rijken geholpen door hun slaven (masseren, ontharen,...). Minder rijken konden dienst doen op het personeel van de thermen, tegen een kleine vergoeding. De armsten hielpen elkaar verder. 
Er waren ook kleine baden met een klein aantal belangrijke klanten, die wilden baden zonder de drukte en het lawaai van de thermen. 
 
 
 
                     

     * dineren                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

                                        Tekening van de thermen van PompeÔ, bron: Anno 2

                                    

                      Sporten in de thermen, bron: Kijk op het verleden: Het oude Rome     Een krabbertje, bron: geschichtsverein.koengen.de/ Strigilis.gif

 

 

                                                            

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.