Start
Omhoog

           Rome bij nacht

 

Inhoud 

 

Een voorbeeld van een dag

 

Activiteiten 's morgens                                                                  Tekstvak:  's Nachts kon je beter niet in de stad rondlopen. Er was geen straatverlichting en het was er gevaarlijk.
Als de rijke burger 's nachts buitenkwam, moest een slaaf hem vergezellen met een fakkel. Als de heer dan ergens binnen ging, moest de slaaf buiten wachten. Wie zich dat niet kon veroorloven, moest tevreden zijn met een lampje.
Het bleef ook 's nachts vrij rumoerig in de stad. Na zonsondergang mochten de wagens de stad binnen en kwamen er lange rijen van grote vrachtwagens die zout, levensmiddelen en ander koopwaar uit heel de wereld kwamen afleveren aan de magazijnen en pakhuizen. Het spreekt voor zich dat dit veel lawaai met zich meebracht. Er waren ook vaak opstoppingen, waardoor er luid geruzied werd. 
's Nachts kwam je in de straten ook veel daklozen en dronkaards tegen. Er wordt ook gesproken over dronken mannen die vrouwen lastig vielen. Ook in bars konden de boemelaars heel de nacht terecht om te gokken, te drinken of prostituees te bezoeken. Er ontstonden vaak hoogoplopende ruzies.
Ook jongeren uit rijke families gingen 's nachts geregeld over de schreef. Ze amuseerden zich met vandalisme (brandstichting,...) en ander geweld (voorbijgangers lastig vallen,...). 
Om dit geweld tegen te gaan liepen er sinds de tijd van keizer Augustus vigiles (nachtwakers) rond in de stad. Hun hoofdopdracht was echter het beletten dat er branden zouden uitbreken. De kans op brand was namelijk zeer groot door de fakkels, kaarsen en olielampen die ís nachts voor licht moesten zorgen. Vele huizen waren niet aangesloten op het waterleidingsysteem, zodat een kleine brand altijd gevaarlijk werd. 
Een ander gevaar was dat het volk in het donker zijn afval kwijt wilde geraken. Ze gooiden hun vuil, scherven,Ö dan gewoon door de vensters naar buiten. Je moest dus goed opletten als je er rondwandelde, want uit elk venster van de huizen en appartementen kon afval vallen. Hierdoor kwamen geregeld mensen om het leven. 
 
 

 

Activiteiten in de voormiddag

en de vroege namiddag

 

Activiteiten in de vrije tijd

 

Brood en spelen

 

Rome bij nacht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.