Start
Omhoog

           Het amfitheater bezoeken

 

 

Brood en spelen                                                                                         

 * Naar het Circus Maximus gaan     Tekstvak:  In het amfitheater amuseerde het volk zich meestal door naar gruwelijke taferelen te kijken waar veel bloed bij te pas kwam. Er werden voornamelijk gladiatorengevechten gehouden. Het bekendste amfitheater was het Colosseum Het was het middelpunt van het amusement van Rome.
                       
                            Het Colosseum nu, bron:  www.freestockphotos.com/ Rome.html  
 

 * Het amfitheater bezoeken

 * Naar het theater gaan

 

 

                                                                                                                                         

Tekstvak: De mensen waren heel geïnteresseerd in de gladiatoren en hun gevechten. De goede gladiatoren waren zeer populair en konden veel geld verdienen. De gladiatoren waren meestal krijgsgevangenen, mensen die veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf en slaven. Er waren ook vrije mannen die tijdelijk gladiator wilden worden en beroepsvechters. Ze werden gladiator omdat ze geen andere manier zagen om te overleven, of omdat ze rijk en beroemd wilden worden. De gladiatoren moesten gehoorzaamheid zweren aan hun trainer. Ze volgen een zware opleiding in een gladiatorenschool, die een aantal jaren duurde. 
 
 Gladiatorengevechten, bron: Anno 2

 

 

 

 

 

                                                                                                      

                                                                           

Tekstvak: De evenementen die door zouden gaan in het amfitheater werden bekendgemaakt via aankondigingen die op openbare gebouwen, op muren en vaak op graftomben langs de invalswegen van de stad geschilderd werden. 
De dag voor het gevecht was er een publiek feestmaal voor de gladiatoren, op kosten van de organisator. Tijdens het eten kwamen nieuwsgierigen kijken op wie ze de volgende dag zouden gokken. 
Op de wedstrijddagen waren er in de voormiddag vooral jachtdemonstraties (venationes), waarbij steeds exotischer dieren afgemaakt werden. Hiervoor werden vele dieren gedood. In de namiddag waren er eerst 'prolusio', waarbij niet met echte wapens gevochten werd.
                  
                 Venationes (jachtdemonstraties) op de Zliten-mozaïek, bron: Stad in de Oudheid
Nadien konden de echte gladiatorengevechten starten. De gladiatoren hadden verschillende wapens naar gelang de stijl waarin ze zouden vechten.  Dankzij deze verschillende types kon het volk de manier van strijden en de wapens van de vroegere tegenstanders zien, hoewel er ook veel fantasie van de organisatoren bij kwam kijken om de gevechten interessanter te maken. Voor de gladiatoren aan het gevecht begonnen, zeiden ze: "Wees gegroet, keizer, zij die gaan sterven, groeten u” uit. Dan blies een assistent op een trompet, zodat het gevecht kon beginnen. Het volk was wildenthousiast en schreeuwde de gladiatoren gedurende het hele gevecht toe.
Als gladiatoren zich niet hard genoeg inzetten, lieten de toeschouwers hun ongenoegen duidelijk blijken. Beulsknechten kwamen de gladiatoren dan ook aanzetten om aan te vallen.Er werd gevochten tot iemand dood op de grond lag. Als één van de vechters niet meer verder kon, gooide hij zijn wapens weg en viel hij neer. Hij stak zijn hand dan op om duidelijk te maken dat hij zich over gaf. Dan mocht de keizer beslissen of de andere gladiator hem moest laten leven of doden. De keizer volgde steeds de wil van het volk. Hij zijn duim omhoog (laten leven) of omlaag (doden).
                           
Gladiatorengevecht: de man in het wit is de scheidsrechter ("lanista"), de man in het zwart is verkleed als demon: kijken of een gladiator dood is (met brandijzer). Bron: Stad in de Oudheid
Tijdens de spelen werden ook terechtstellingen uitgevoerd als kijkspel. Deze gingen ’s morgens of ’s middags door, als er niet zo veel kijkers waren. 
Er werden ook naumachia georganiseerd. Dit waren zeegevechten, waarvoor het Colosseum onder water gezet werd. Ze gingen na verloop van tijd wel ergens anders georganiseerd worden. 
 
 
 
 

                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.