Start
Omhoog

           Dineren

 

 

Activiteiten in de vrije tijd                                

     * naar de thermen gaan

     * zich individueel ontspannen       Tekstvak: Na het bezoek aan de thermen begon  de rijke Romein aan het diner, dat de 'cena' genoemd werd. Dit was voor velen de eerste keer dat ze echt aten. Het was dan ook te begrijpen dat de cena heel uitgebreid was. De cena kon een grote smulpartij of een verzorgde, fijne maaltijd zijn. De maaltijden begonnen rond het negende uur en waren meestal afgelopen voor het helemaal duister was. Vaak duurden ze echter veel langer.
De rijken aten de cena in het 'triclinium', waar ze met de gasten op rustbedden aan tafel lagen. Ze aten met hun vingers, zodat ze na elke gang hun handen moesten wassen. Daarom kwamen er steeds slaven rond met kannen met geparfumeerd water en een handdoek. 
De cena bestond uit 3 gangen, die alle 3 bestonden uit verschillende gerechten. De eerste gang waren de 'gustationes': lichte gerechten zoals eieren met sauzen, olijven, salades, groenten en soms oesters. Hier werd vaak 'muslum' overgegoten: een mengsel van honing en wijn. Nadien kwamen de hoofdgerechten, die bestonden uit vis, vlees en groenten.  Zo werd er kraanvogel, haas, merels, vissen, varkensvlees, allerlei gevogelte, ... gegeten. Deze waren overgoten met sauzen, zoals het garum (saus bereid uit de ingewanden van enkele vissoorten). Het konden zowel koude als warme gerechten zijn. De laatste gang waren de nagerechten: lichte gerechten die zoet of hartig konden zijn. De zoete gerechten werden gemaakt van fruit en/of eieren waarin honing verwerkt was. De hartige gerechten bestonden uit kazen en noten. De rijken aten bij de maaltijden altijd fijn witbrood om mee in de saus te doppen.Er werd steeds wijn gedronken, waar water bijgedaan werd. Men vond het abnormaal als je wijn puur dronk. 
De cenae gingen traag vooruit, zodat het eten goed verteerd kon worden. Tussen de gangen door traden danseressen, clowns, acrobaten, dwergen,... op.
Na het eten werd er nog veel wijn gedronken, waardoor het vaak gebeurde dat gasten misselijk werden. 
 
Bij de meeste mensen ging het er echter beschaafder aan toe, met eenvoudigere en minder uitgebreide gerechten. 
 
                     

     * dineren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          

Reconstructie van een etentje in het huis van Lucius Ceius Secundus in Pompeii

                                                                              Bron: Stad in de oudheid

 

                                                                 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.