Start
Omhoog

           Een Romeinse dag

Tekstvak: Een dag begint bij zonsopgang en eindigt als het donker wordt. Deze periode wordt verdeeld in 12 uren. 
Hieronder zie je een voorbeeld van wat de rijke Romeinse burger kon doen op een dag. Door op de gekleurde woorden te klikken krijg je meer uitleg over deze activiteit.

Tekstvak: 1.             Voor de middag
Het eerste uur
Na het opstaan nam de heer snel een ontbijt. Hij at snel, want er stonden al clientes op hem te wachten. Hij was hun beschermheer: bij de dagelijkse groet gaf hij hen vaak wat geld of voedsel om de dag door te komen. 
 
Het tweede tot en met het zesde uur
De heer liet zich s morgens ook scheren door een kapper. Nadien ging de patronus aan het werk. Vaak hield dat in dat ze hun administratie in orde brachten. Vele mensen gingen ook op het Forum Romanum. De Romeinse meester werd hierbij begeleid door zijn clientes. 
Rond het zesde uur namen ze een middagpauze om te eten. 
 
 
2.              Na de middag
Het zevende uur
Na de pauze werkten ze nog maar even door, tot het einde van het zevende uur. Het werd namelijk veel te warm om te werken.
 
Het achtste uur
Op het achtste uur gingen ze naar de thermen. Dit waren grote badhuizen waar ze konden uitrusten, sporten, zich laten masseren, babbelen,
In de namiddag konden ze ook andere dingen doen, zoals wandelen, gezelschapsspelen spelen, Ze konden ook naar het circus, het amfitheater of het theater gaan als daar spelen georganiseerd werden.  
 
Het negende tot en met het twaalfde uur
Na het bezoek aan de thermen gingen de Romeinen eten. Voor de rijken was het avondeten een echt diner, waar altijd gasten uitgenodigd werden. Hierbij werd veel gegeten en gedronken.
 
 
3.             s Nachts
s Nachts kwam de rijke Romein best niet meer buiten. Er was geen verlichting in de straten, en het was er ook gevaarlijk. 
 

 

 

  Inhoud

 

Activiteiten 's morgens

 

Activiteiten in de voormiddag

en de vroege namiddag

 

Activiteiten in de vrije tijd

 

Brood en spelen

 

Rome bij nacht

 

 

Het huis van de rijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commercile basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.