Start
Omhoog

           Het huis van de rijke Romein

 

 

 

 

 

 

 

Tekstvak:  De rijken woonden in een domus, een groot herenhuis. Deze hadden een heel bijzondere architectuur en konden heel verschillend zijn. Langs buiten zag je gewoon een eenvoudige, gladde muur met geen of enkele vensters. Vensters waren niet nodig omdat er licht binnenkwam in de binnenplaats (="atrium"), waar het huis rond gebouwd was. 
Van op straat ging je meteen binnen in een gang. Bij de heel rijke burgers was er een kamertje waarin een portier zat.  Daar moesten de bezoekers zich daar melden voor ze binnengingen. De gang leidde naar de gedeeltelijk overdekte binnenplaats, het atrium. In het midden van het dak was een grote rechthoekige opening. Langs deze opening kwam licht en regenwater binnen. Het water werd opgevangen in een groot waterbekken en het werd naar een ondergronds waterreservoir geleid. Het familieleven speelde zich af in het atrium. De ruimten rond het atrium hadden een vaste bestemming. De twee kamers links en rechts van de ingang werden verhuurd aan winkeliers of gebruikt door het personeel. Links en rechts van het het atrium lagen de slaapkamers. Tegenover de ingang lag het 'tablinium': de ontvangst- en werkkamer van de heer des huizes. 
Achter het atrium lag het "peristylium". Dit bestond uit een tuin, omgeven door een zuilengang, waarop verschillende kamers uitkwamen. Het kon heel indrukwekkend zijn door prachtige zuilen en verzorgde, sierlijke (en kostbare) tuinen. 
De Romeinen aten in het triclinium (zie dineren). Ook in de tuin waren grote tafels en stoelen van steen voorzien, zodat men daar kon eten als het binnen te drukkend werd. De keukens waren zeer krap. Baden, toiletten en vaak ook stallen werden naast de keuken geplaatst omwille van de warmte. Op die manier kon gebruik gemaakt worden van de afvoer van de keuken. 
De kamers rond het peristylium werden ook als dienstvertrekken of gastenvertrekken gebruikt.  
                         
                                  Doorsnede van eden Romeins huis, bron/ Historia 
                                      
                                         Een peristylium, bron: www.vroma.org/~bmcmanus/ garden.html
                                          
                                                     
                       Een atrium, bron: http://www.xs4all.nl/~wiebeko/kt/kcv/lessen/2vwo/wonen_en_huizen_rome.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.