Start
Omhoog

   

MAURICE JOSEPH RAVEL

 1875 – 1937

Ravel werd op 7 maart 1875 in Ciboure in de Franse Pyreneeën  geboren.  Zijn vader was een Zwitser, zijn moeder een Baskische.  Hij studeerde aan het Parijse Conservatorium van 1889 tot 1895 waar hij zijn leraar, de Franse componist Gabriel Fauré ontmoette. 

Men noemt Ravel de grootste Franse componist sinds Debussy.  Ravel was een groot bewonderaar van Debussy’s muziek en kon nauwelijks vermijden dat hij door deze componist werd beïnvloed.

Ravel ontmoette tevens Erik Satie, deze componist had ook een belangrijke invloed op de artistieke ontwikkeling van Ravel.

Hij componeerde zeer originele fluitmuziek binnen de omlijning van de klassieke vormen.  Ravel overtrof met pianocomposities en orkestratie, dikwijls bracht hij eigen pianostukken en werken van andere componisten.

Ravel is een grootmeester in het orkestreren en weet betoverende en zéér vindingrijke klankeffecten te scheppen, de Bolero is daarvan een bewijs.

Ravel werd een leidende vertegenwoordiger van het IMPRESSIONISME. 

Uiteindelijk ontwikkelde Ravel een eigen stijl, welke de criticussen dikwijls omschreven als ongevoelig en kunstmatig.  Er werd zelfs geschreven dat Ravel tijdens het componeren van de Bolero aan Alzheimer leed omdat de melodie 18 maal herhaald wordt.

1. De meest belangrijke werken van Ravel zijn :

A.   PIANOCOMPOSITIES

1899                         Pavane pour une infant défunte

1900                         Jeux d’eau

1908                         Gaspard de la nuit

1911                         Valses Nobles et Sentimentales

1917                         Le Tombeau de Couperin

1931                         Concerto in De Major, for left hand

 

B. ORKESTCOMPOSITIES

1908                         Rhapsodie Espagnole

1928                         Bolero

1922                         Pictures at an Exhibition

 

B.   ANDERE WERKEN

1903                         Shéhérazade

1912                         Daphnis et Chloé

1913                         Ma mère L’Oye

1920                         La Valse

 

In zijn latere jaren baseerde Ravel sommige van zijn beste werken op de Oosterse muziektonen die hij hoorde op de Parijse Tentoonstelling in 1889.

 Ravel leidde een rustig leven en had nooit een officieel beroep.

 Op 28 december 1937 stierf Ravel na een lange ziekteperiode.

 

2. STIJL MUZIEKSTUK

De Bolero behoort tot het expressionisme.  De Boléro is ook een Spaanse dans in niet te snelle ¾ maat, in de kunstmuziek komt de bolero voor bij o.a. Weber, Chopin en Ravel.

Deze kunstrichting streeft naar tot uiting brengen van de visie van de kunstenaar op de dingen, zonder hun objectief uiterlijk precies weer te geven.

In de muziek wordt de term expressionisme wel gebruikt om de ‘progressieve’ muziek van vooral na de Eerste Wereldoorlog te karakteriseren.

Het expressionisme volgt op het verstarde impressionisme, de mens en zijn diepste gevoelsbeleving staan centraal. 

De gevoelswereld wordt op zeer heftige en spontane manier uitgedrukt.  Schoonheid moet wijken voor een directe, hevige uitdrukkingskracht.  Door zijn heftigheid en revolutionair karakter stootte het expressionisme het gezapige deel van het publiek tegen de borst.

In de Bolero zijn geen delen en het thema keert telkens terug en is over bijna het ganse muziekstuk hetzelfde, er is dus sprake van asymmetrie.  Het muziekstuk is volledig in Do-groot.  De ritmische krachten van de muziek van de Bolero worden volledig ontketend. 

De Bolero is opgebouwd uit 2 afwisselende thema’s die elk bestaan uit 16 maten en deze allebei 9 maal letterlijk herhaald.  De geweldige uiterlijke climax wordt bereikt door de instrumentatie en door het langzaam aanzwellen van pp en een overweldigende tutti. 

Het verhaal achter de Bolero : het verhaal speelt zich af in een Spaanse herberg.  In het midden van een tafel danst een ballerina de Bolero en ze wordt aangemoedigd door de mannen rond haar.

3. PERSOONLIJKE KENMERKEN COMPONIST

De Bolero klinkt Oosters en Ravel liet zich altijd leiden door Oosterse invloeden.  Zoals eerder vermeld kwam hij op een Parijse Tentoonstelling in aanraking met het Oosten.

4. NATIONALE STIJLKENMERKEN

  • De Bolero is zeer pittig, dit is een kenmerk van de Oosterse landen

  • De moeder van Ravel kwam uit Baskenland en de Bolero is een Baskische dans. 

5. MUZIKALE PARAMETERS

  • MELODIE : één melodie wordt niet veranderd en is niet gevarieerd, er wordt niets aan toegevoegd, de melodie wordt alleen maar herhaald

  • MAAT : de maat is ¾

  • TEMPO : het tempo is sostenuto

  • HARMIONIE : de Bolero is enkel in do-groot

  • INSTRUMENTATIE : In het begin van de Bolero zijn er veel solo-instrumenten zoals dwarsfluit, klarinet, fagot, hobo, trompet, saxofoon, trombone, piccolo.  Ze worden allemaal begeleid door de violen, de cello en de harp.  Op het laatste speelt héél het orkest mee en helemaal op het einde, eindigt het met een eindslag.

  • INHOUD : er is veel chromatiek aanwezig en het gaat van heel zacht naar heel sterk

  • RITME : er zijn vele triolen en heel veel koppeltekens

 

6. MIJN INTERPRETATIE

·        INTERPRETATIE UITVOERING: ik vind de Bolero een heel goede compositie omdat het niet verveelt als je ernaar luistert ook al wordt er telkens herhaald.  Maurice Ravel vind ik een goede componist, buiten de Bolero heeft hij vele andere goede composities geschreven zoals zijn stukken voor piano en orkest.

·        WELKE CD: de Bolero die ik beschreven heb stond op de CD: Best of filmmusic and more (Volume 1) – SABAM ECL2004

7. PERSOONLIJK OORDEEL OVER:

·        INHOUD : ik vind de inhoud van de Bolero goed, zeker het verhaal dat erachter zit. 

·        WAARDE : ik hecht veel waarde aan de Bolero en hoop dat we dit stuk ooit eens kunnen spelen in onze harmonie

·        EMOTIONELE IMPACT: nadat ik de Bolero een aantal keer beluisterd heb, viel het me op dat ik me er meer en meer kon inleven.

Gemaakt door Freddy gijbels

 

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.