Start
Omhoog

  Claude,Oscar Monet.

Beste juf en klasgenootjes

Mijn spreekbeurt gaat over de bekende meester van het impressionisme, de meester van de kleur, de bekendeschilder: Claude, Oscar Monet.

Hij is geboren op 14 november 1840 te Parijs en is gestorven op 6 december 1926 in Giverny in Frankrijk. Als kleine jongen woonde hij in de havenstad Le Havre. Daar zat hij heel de tijd karikatuurtjes te tekenen.

In 1856 begint hij zijn opleiding en daardoor leerde hij de schilder Eugène Boudin kennen. Toen was hij nog maar 16. Die man had veel bewondering voor de natuur. Hij gaf de jonge Monet zijn liefde voor het landschap door. Dat werd zelfs zo erg dat hij in de “Académie Suisse” niet meer tussen vier muren kon zitten maar er altijd op uittrok. De plaats waar hij met vele andere schilders ging schilderen was het bos van Chailly-en–Bièrre bij barbiron in Frankrijk. Hij is een echte openluchtschilder.

Terwijl hij in Londen verbleef, werd hij, door invloeden van andere schilders die landschappen maakten, de“meester van het impressionisme”. Het eerste impressionistische schilderij dat hij in 1874 op het doek zette, was “Impression, Soleil Levant”

Monet wordt de meester van het licht en de kleur genoemd. Hij schilderde een schilderij meerdere malen omdat hij wilde zien welk effect het telkens andere licht van verschillende momenten en in verschillende seizoenen zou hebben.

Een van die schilderijen is de “Kathedraal van Rouen”. Monet trachtte het door het licht steeds veranderende landschap in een ogenblik vast te leggen. Buiten maakte hij slechts studies en schetsen die hij dan afwerkte in zijn atelier. Hij schilderde ook vaak in zijn tuin die hij als atelier gebruikte.

“Ik ben nergens goed voor, behalve voor tuinieren en de schilderkunst,” zei hij tegen vrienden toen ze door de schitterende tuinen van zijn huis in Giverny wandelden. Zijn villa en zijn tuinen zijn nu gerestaureerd. Als je er rondloopt, kan je de denkende bebaarde Claude Monet bijna zien zitten naast zijn vijver vol met waterlelies. Ook daarvan heeft hij een schilderij gemaakt.

Hij kocht het droomhuis in 1883. Hij was toen al 43 jaar en zijn werken begonnen eindelijk geld op te brengen. In het begin had hij niet zo veel succes en had hij vaak financiële problemen. Hij woonde er veertig jaar met zijn tweede vrouw Alice en zijn twee zonen Jean en Michel uit zijn eerste huwelijk. De tuin van Giverny werd zijn atelier, en de zelf gekweekte bloemen werden zijn modellen, waar hij echt gek op was. Kleur, daar ging het om. En het moest vol staan, ook binnen. Er hing een overdadige sfeer, die je ook op zijn schilderijen kan bewonderen.

Claude Monet werd destijds in Giverny bezocht door een groot aantal Amerikaanse impressionisten die bij de grote meester inspiratie kwamen op doen. Nu is er in dezelfde straat als het huis van Monet het Musée d’Art Americain waar je vele schilderijen van die Amerikaanse impressionisten kan gaan bekijken.

Vanaf 1922 begonnen zijn ogen achteruit te gaan, hij kon minder goed zien en dat maakte het schilderen moeilijker. In 1923 kreeg hij zijn zicht terug door twee oogoperaties. Hij maakte nog heel veel schilderijen.

Dit was mijn spreekbeurt het is nog maar een kleinigheidje uit zijn leven.

Bedankt voor jullie aandacht.
Als er nog vragen zijn willen ik ze met plezier beantwoorden

 

Geschreven door Van Gucht Hanneke

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.