Start
Omhoog

 
 

Pinksteren

De wereld krijgt een andere kleur:
De kleur van zonlicht en van vuur,
God opent wijd de hemeldeur
En laat Zijn duif los in dit uur.

De duif des Geester vliegt omlaag,
e vrede is ons bereik:
God geeft antwoord op de vraag:
Heer, komt in deze tijd Uw rijk?

Uw vuur zet onze tong in vlam
En iedereen kan ons verstaan.
De Geest die uit de hemel kwam
Is tot ons, mensen, ingegaan.

Nel Benschop

Pinksteren is het feest waarop wordt herdacht dat de Heilige Geest gegeven werd aan de volgelingen van Jezus.
Van oudsher is Pinksteren een joods oogstfeest. Het valt precies 50 dagen na het Paasfeest.
Op het eerste joodse Pinksterfeest na de kruisiging en opstanding van Jezus gebeurde het volgende: de volgelingen van Jezus zaten bij elkaar in een huis. Ze waren niet bepaald vrolijk, want Jezus had hen 10 dagen daarvoor verlaten (Hemelvaart). Bij zijn vertrek had Jezus hen de opdracht gegeven om bij elkaar te blijven en te bidden om de komst van de Heilige Geest.
Op die ochtend gebeurde er iets vreemds: er klonk het geluid van een stormwind en er was een verschijnsel van vuur, dat op ieders hoofd brandde. De volgelingen van Jezus konden opeens vreemde talen spreken, die ze nooit geleerd hadden. De mensen uit de buurt hoorden en zagen deze verschijnselen ook en kwamen kijken wat er aan de hand was. Ze dachten eigenlijk dat de discipelen dronken waren, omdat ze zo opgewonden waren en in vreemde talen spraken. Eťn van de discipelen van Jezus, Petrus, ging naar die mensen toe en vertelden hen wat er gebeurd was. De omstanders waren zo onder de indruk, dat op die dag 3000 mensen gingen geloven in Jezus. Dit was het begin van de christelijke kerk.
Ook hier kun je het verband terugvinden tussen het joodse en christelijke pinksterfeest: de eerste oogst, 3000 mensen.

Hemelvaart

Het bijbelse verhaal van de Hemelvaart gaat als volgt:
Veertig dagen na de kruisiging en opstanding van Jezus (Pasen) riep Hij zijn volgelingen bij elkaar en nam ze mee naar een berg aan de oostkant van Jeruzalem. Daar vertelde Hij hun dat hij klaar was met zijn werk op aarde en dat hij ging vertrekken naar de hemel. En zo gebeurde het ook. Dat is een triest verhaal, maar gelukkig is dat niet alles: toen Jezus weg was en zij elkaar een beetje beteuterd stonden aan te kijken zo van "wat moeten we nou?", stonden er opeens engelen bij hen. Deze zeiden het volgende: jullie hoeven niet verdrietig te zijn, want Jezus, die jullie net hebben zien weggaan, zal op dezelfde manier ook weer terugkomen aan het eind van de tijd.
Jezus had hen ook de opdracht gegeven om na zijn vertrek te wachten op de komst van de Heilige Geest, zie Pinksteren<

Bron  http://www.woordenboek.solcon.nl

Extra:

 Net als kerstmis en Pasen duurt het twee dagen. Vroeger werden met Pinksteren vanuit de nok van de kerk duiven losgelaten en bloemblaadjes naar beneden gegooid. In ItaliŽ vliegt er nog steeds een speelgoedduif met een vlam over een rail van achter naar voren door de kerk. Daar is vuurwerk op gehangen dat ontploft. Oorspronkelijk was Pinksteren een oogstfeest. Men dankte de goden voor de eerste gerst die van het land kwam. Zigeuners begonnen aan hun trekseizoen. In de middeleeuwen werd Pinksteren uitbundig gevierd. Een uitverkoren meisje werd tot pinksterbruid gekroond en op het dorpsplein zetten mannen een pinksterboom neer. Stoere jongens klommen naar de top; iedereen danste eromheen en dronk overvloedig pinksterbier. In gruwelijke spelletjes waren de feestvierders ook heel goed: zwijnknuppelen, katknuppelen en gansrijden. Als het met Pinksteren regende, zou het veertig dagen blijven regenen. Vruchten zouden afvallen voordat ze rijp waren en een muizenplaag zou het land teisteren. Maar een bosje vers groen in huis verdreef onweer, ziekte, tovenarij en ongedierte. Ook tegenwoordig wordt Pinksteren nog gevierd: feesten in de kerken van de pinkstergemeente, pinkstervuren op Terschelling en andere Waddeneilanden, pinksterprocessies in Vlaanderen, de Sinksenfoor in Antwerpen. En pinksterkermissen, -bomen en -bruiden in dorpen die de tradities in ere willen houden.


 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.