Start
Omhoog

 

Moeder Teresa

Moeder Teresa, je kende haar misschien van de televisie. Deze vrouw zorgde voor de armen en bleef in God geloven! Moeder Teresa is in Calcutta gestorven op 5 september 1997 na een hartaanval.

Moeder Teresa

Wie was Moeder Teresa?

Op 26 augustus 1910 werd Agnes Gonxha Bojaxhiu geboren in MacedoniŽ. Ze is geboren in een katholiek gezin. 
Agnes ging graag naar de kerk, ze hield ervan te lezen, te bidden en te zingen. Toen Agneswat groter was, ging ze naar het Lyceum. Ze studeerde goed. 

Roeping

Toen ze twaalf was, wist ze voor het eerst dat ze voor God wilde werken. Ze bad heel veel en sprak over deze gedachten met haar zus en haar moeder. 
Als ze 18 wordt, neemt ze haar beslissing en treedt binnen bij de zusters van Loreto in de buurt van Dublin. Hier kiest ze de naam: Moeder Teresa. Op 1 december vertrekt ze naar India, het land waarvan ze droomt. 


Zuster en lerares

Ze gaat naar Calcutta gezonden om lerares te worden. De kinderen houden van haar enthousiasme en haar tederheid en vlug telt de school driehonderd kinderen. In een ander deel van de stad zijn nog eens honderd kleine studentjes. Ze ziet hoe deze kinderen leven, wat ze eten. Vlug krijgt ze de naam "ma" van hen, omdat ze zo voor hen zorgt. 

Zuster Teresa kan haar ogen maar niet sluiten. Wie helpt deze armen die op straat leven? In deze school is er ook het Legioen van Maria. Ze bidden niet alleen, ze praten ook over wat ze zien en vragen zich af wat ze kunnen doen. Tezamen met meisjes uit deze groep gaat zuster Teresa regelmatig naar hospitalen, naar de slums, naar de armen. De proost van het Legioen, de Waal pater Henry, is een grote motor in dit werk. Hij is ook, gedurende jaren, de geestelijke leidsman van Zuster Teresa. Onder zijn begeleiding groeit haar verlangen om meer voor de armen te doen, maar hoe?

Mother Teresa

De tweede roeping

Moeder Teresa krijgt een nieuwe boodschap van God: ze moet het klooster verlaten om de armste onder de armen te helpen en bij hen te leven. 
Eerst gaat ze een opleiding volgen voor verpleging. Hoe kan ze anders genezen? 
Terug in Calcutta gaat zuster Teresa in de slums en op de straten, spreekt met de armen en helpt hen. Ze helpt hen om hun baby's te wassen, hun wonden te reinigen. En ze helpt hen wassen, opruimen en zorgen voor hun kinderen! 

Dit jaar neemt Zuster Teresa de Indische nationaliteit.
Zuster Teresa ziet hoe de groep groeit. Ze weet dat ze eraan kan denken een orde te beginnen. 

Mother Teresa with child


De Orde

Het werd tijd om een passend huis te vinden om het groeiend aantal zusters een onderdak te kunnen geven. Uiteindelijk is het dit geworden: het beroemde moederhuis: Lower Circular Road 54A.

Gestorven

Wanneer haar gezondheid sterk vermindert in 1996, omwille van ernstige hartproblemen, wil ze niet meer verder doen. Op 13 maart 1997 kiest de verenigde vergadering van de zusters Zuster Nirmala als de opvolgster om het prachtige werk verder te zetten, uit liefde voor Jezus. Moeder Teresa is in Calcutta gestorven op 5 september 1997 na een hartaanval.