Start
Omhoog

 

 
  • STICHTING: Het hindoe´sme, de oudste godsdienst van de wereld, heeft geen begin; is ouder dan de geschreven geschiedenis.
  • STICHTER: Het hindoe´sme heeft geen menselijke stichter.
  • BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De Veda's, Agama's en meer.
  • AANHANGERS: Bijna 1 miljard, voornamelijk in India, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Nepal, MaleisiŰ, IndonesiŰ, Indische Oceaan, Afrika, Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
  • SEKTEN: Er zijn vier hoofdstromingen: Saivisme, Saktisme, Vaishnavisme en Smartisme.

Er leven meer dan 660 miljoen Hindoes op onze aardbol. Het Hindoe´sme is dus de 3 de grootste godsdienst op de wereld. De meeste leven in India en andere landen van Zuidoost AziŰ. Maar ook in Zuid- en OostAfrika, in Suriname en een aantal West-Europese landen, waaronder Engeland en Nederland, wonen nogal wat Hindoes. Het hindoe´sme is ÚÚn  van de oudste godsdiensten, die meer dan 5000 jaar geleden in India ontstond.

De Hindoes geloven in 1 God, maar die heeft vele gedaanten, veel aspecten en dus veel namen. 

God als schepper heet Brahman.

God als kracht die de wereld laat bestaan, heet Vishnu.

God als vernietiger heet Shiva.

God is volgens hen aanwezig in alles, en mensen kunnen door te mediteren dat stukje God in zich naar boven halen. Dat is niet gemakkelijk en dat bereik je ook niet in ÚÚn leven. Hindoes geloven dat je na je dood in een ander lichaam herboren wordt: re´ncarnatie. Wie goed heeft geleefd, keert in een beter wezen terug.

De heilige boeken van de Hindoes heten veda┤s. Daarnaast zijn er nog boeken waarin deze veda┤s worden uitgelegd en waarin de verhalen over Krishna en Rama staan opgetekend. Dat zijn 2 mensen waarin God zich een tijd gere´ncarneerd heeft om op aarde te leven.

In het Hindoe´sme bestaan er verschillende stromingen, maar de basisregels blijven dezelfde. De meeste Hindoes proberen 2 keer per dag te baden om hun lichaam en geest schoon te houden. Ze wassen zich ook voor ze de tempel binnengaan of een feest beginnen. Hun regels schrijven voor dat ze zich moeten beheersen, nooit mogen stelen en doden. Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doden, ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten vooral rijst, groenten en melkproducten. Sommige Hindoes gebruiken wel eieren, vis en gevogelte, maar zeker nooit vlees van koeien, uit respect voor deze dieren. Ze weigeren zelf voedsel dat in aanraking is geweest met rundvlees. Ze drinken ook geen alcohol. Hindoes vasten op geregelde tijden, maar zijn vrij om te beslissen wanneer en hoe lang.

Ze komen samen in tempels om te bidden, te mediteren en eten en bloemen aan de godenbeelden te offeren. Een deel van het eten wordt daarna weer mee naar huis genomen of verdeeld onder de armen. De preister of pandit  leidt de diensten in de tempel en regelt de godsdienstige feesten. Veel Hindoes richten ook thuis een plekje om te bidden en te offeren of een keien huistempel in. Ze bidden vaak en meestal al zingend. Na de geboorte fluisteren ze een baby heilige teksten in het oor. Als de zuigeling 12 maanden oud is, krijgt hij zijn naam tijdens een plechtige feest. Naarmate kinderen groeien, worden ze op bepaalde momenten gevierd: hun eerste hap vast voedsel, hun eerste haarknipbeurt, ... tot hun huwelijk.

Hindoes verbranden hun doden. en strooien de as uit in de heilige Indische rivier, de Ganges. Als dat niet kan, wordt de as  vaak in zee gestrooid.

De Hindoes geloven dat je weinig aan de meeste dingen kunt veranderen. Daarom berusten ze erin. Ze geloven dat de samenleving bestaat uit vast geordende groepen: kasten. Iedereen moet binnen zijn kaste blijven: je bent verplicht om binnen jouw kaste te trouwen en ook om eten te gebruiken dat iemand van jouw kaste heeft klaargemaakt. Bij die voorschriften spelen de ideeŰn over wat rein en onrein is een belangrijke rol.