Start
Omhoog

   
Mahatma Gandhi contemplating

Klik hier als je Gandhi wil horen praten!


Er zijn mensen die vinden dat zij beter zijn dan de anderen. Diegene die er anders uitzien, of een andere mening hebben, zijn volgens hen minderwaardig. De jonge Gandhi had dit ook gezien toen hij op zakenreis was in Zuid-Afrika. IndiŽrs mochten er niet op het trottoir lopen, Ö Daar kon Gandhi niet tegen en hij besloot om er iets aan te doen. Hij vocht met woorden, niet met wapens! Hij leerde zijn volgelingen hoe ze zonder wapens sterker konden zijn dan stokken en geweren. 
Gandhi's leer en methodes van geweldloos verzet raakten over heel de wereld bekend. Vroeger greep men altijd naar geweld, maar nu zag men dat het ook anders kan. Tegen het einde van Gandhi's leven was India onafhankelijk. Hij werd door miljoenen IndiŽrs op handen gedragen, maar ook in de rest van de wereld had men grote bewondering voor hem. 


Wie was Gandhi? 

Mohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober te Porbandar, aan de westkust van India. 
Twee jaar lang probeerde hij zich als advocaat te installeren, maar dat nieuwe leven viel niet mee, tot hij naar Zuid-Afrika ging. Hij bleef daar 21 jaar. 

 

Naar Afrika

In Afrika vlotte ook niet alles even goed! Gandhi merkte dat de blanken de IndiŽrs niet zo graag hadden en ze zelfs vernederden. Hij wou hier iets aan doen en al snel werd hij de leider van de Indiase gemeenschap in Zuid-Afrika. 
In 1907 werd het teveel voor de IndiŽrs, in dat jaar werd de "zwarte wet" uitgevaardigd.
Omdat deze zo onrechtvaardig was en Gandhi al een passief protest voerde, werd hij al een paar keer opgepakt. O.a. duizenden mijnwerkers gingen in staking en hierdoor bereikte hij de "Indiase herstelwet". Gandhi was nu een heel bekend man geworden, door iedereen gerespecteerd om zijn eerlijkheid, bekwaamheid en moed.

Gandhi was hierdoor erg veranderd: van een verlegen man werd hij een moedig staatsman. Dit kwam vooral omdat hij er zo sterk in geloofde. Men moest werken aan rechtvaardigheid zonder geweld te gebruiken. Een ander belangrijk principe was het niet-bezitten van materiŽle goederen. Je kan pas echt rijk zijn in je gedachten en geest als je arm bent, en je je aandacht niet moet besteden aan teveel bezit. 

Terug naar India

In 1915 gaat hij terug naar India.
Gandhi gaat zich nu tegen de Britse regering verzetten. Samen met de IndiŽrs gaat hij een dag bidden en vasten. En wie moet bidden, kan niet werken, dus bleef alles die dag gesloten. Dit was het begin van een strijd die 28 jaar duurde en die een einde maakte aan de Britse overheersing. 

In 1929 begon het proces met de historische naam zoutmars. Het was een vorm van een protest opdat ze zelf zout begonnen te winnen. Ze maakten een tocht van 322 km over 24 dagen om er 1 handjevol zout aan de kust te gaan halen; hierna legden velen IndiŽrs het werk neer en begonnen zelf zout te winnen en te protesteren, waar ook weer slachtoffers vielen.

De splitsing

15 augustus 1947 was een historische dag: India werd onafhankelijk. Tijdens een indrukwekkende plechtigheid bij het gedenkteken van WO I in de stad Delhi, werd de vlag van de Indiase staat gehangen. Gandhi was er zelf niet bij, maar hij voelde "de splitsing in zijn hart". Nu dacht hij dat de strijd tussen de Hindoes en Moslims gedaan was, maar het geweld laaide weer op. De zo taaie Gandhi was de moed verloren, maar gaf toch de strijd in de laatste maanden van zijn leven niet op. Na een situatie in Calcutta door een hongerstaking weer verzoend te hebben, trok hij naar Delhi. Dit zou zijn laatste reis zijn. Maar omdat daar de situatie zo verhit was besloot hij weer een hongerstaking te doen. Het lukte weer, en ondanks hij nog niet hersteld was, plande hij al een voetreis naar Pakistan.

De dood van Gandhi, zijn laatste reis

Toen hij op 30 januari weer naar ťťn van de gebedsbijeenkomsten ging, kwam een man naar voor en schoot hem met enkele kogels neer. Gandhi zei nog: "Hey Rama!" dat betekent: o, God! En toen viel hij dood neer, maar hij dacht dat hij op zo'n manier aan z'n einde zou komen.

Tijdslijn

 
1869 Gandhi was geboren in Porbandar in Gujarat.

1893

Gandhi verliet Johannesburg om rechten te gaan studeren. Hij werd zijn eerste jaar buiten geworpen omdat hij gekleurd was.

1906

Gandhi, 37 jaar, start een campagne tegen geweld ten opzichte van de discriminatie van IndiŽrs. 

1914

Mohandas Gandhi ging terug naar India toen hij  45 jaar was. Hij had 21 jaar lang rechten gestudeerd in Zuid-Afrika. 

1930

Een campagne tegen de Britten begon op 12 maart in IndiŽ. 

1947

IndiŽ wass voor 200 jaar vrij van de Britse wetten. Dit is een echte overwinning voor Gandhiīs principes.

1948

Gandhi was vermoord door Nathuram Godse, een fanatieke Hindoe.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.