Start
Omhoog

 

 

Heel even

Mijn opa is eens dood geweest,

heel even maar.

Hij deed zo raar toen - op dat feest.

Hij zakte zomaar

in elkaar.

Hij zag heel bleek,

haast als een geest.

Ik was heel bang,

want ┤t duurde lang

voordat de dokter kwam.

Maar toen zei ma:ma

opa geneest,

hij is niet heel echt dood geweest.

Zijn hart stond stil,

heel even maar.

 

  • Wat is dat nu 'sterven'?

Sterven wil zeggen: 'vertrekken naar het onbekende'. Iemand die gestorven is, is vertrokken naar een plaats die wij niet kennen.

De Christenen geloven dat je naar de Vader gaat en dat je daar eeuwig zal leven. Andere mensen denken hier anders over.

Veel mensen zijn een beetje bang van de dood, jou misschien ook. Als je ergens bang voor bent, probeer je er niet aan te denken. Daardoor praten eigenlijk weinig mensen over de dood...

  • En jij?

Ga jij naar het kerkhof met Allerheiligen?

Praten je ouders met jou over de dood? Of praat je er eens met vrienden over?

Mag je meegaan naar een begrafenis? Wat vind je daarvan?

Zijn er in jouw familiekring of buurt mensen of dieren gestorven waar je nog vaak aan denkt?

 

  • Wat gebeurt er na de dood?

Niemand kan je vertellen wat er gebeurt na de dood. Toch denken veel mensen eraan en zijn er verschillende mogelijkheden:

1. Na de dood komt de ziel op aarde terug in een ander lichaam. Dat noemen we re´ncarnatie.

De hindoes en de boeddhisten geloven dat de ziel gevangen zit in het lichaam. En na de dood ben je pas bevrijdt van dat lichaam als je heel braaf en goed hebt geleefd. Als je niet goed hebt geleefd, dan wordt de ziel gere´ncarneerd. Dat wil zeggen dat je ziel terugkeert in een ander lichaam. Dat kan een menselijk lichaam zijn, maar ook een dier of een plant. Hoe het nieuwe leven zal zijn, hangt af van het goede of slechte dat je in je vorige leven gedaan hebt.

2. Na de dood verlaat de ziel het lichaam. Ze krijgt van God een nieuw lichaam in de hemel. Dit is de verrijzenis.

De christenen geloven in de verrijzenis. (denk maar aan Jezus die verrezen is).  Ze geloven in een vader die hen het eeuwige leven geeft. Het is een vader die al jouw zonden vergeeft. Als je je openstelt voor God dan kan je inde hemel komen. Stel je jezelf niet open, dan ga je naar de hel.

Ook de moslims en de joden denken er zo ongeveer over. Wie goed was tijdens zijn leven, zal bij God mogen leven in het paradijs. Maar wie slecht was, gaat naar de hel.

3. Na de dood is er niets (= athe´sten).

Sommigen denken dat er niets is na de dood. Je leeft en dan ga je dood. Dan ben je er niet meer, ben je weg, en gebeurt er dus niets meer.

 

  • Hoe neem je afscheid van de dode?

Ken jij iemand die gestorven is, een vriend, iemand van je familie, een huisdier, ... 

Hoe heb jij afscheid kunnen nemen, of heb je dit nog niet gedaan?

Lees hieronder eens hoe verschillende culturen afscheid nemen van hun doden.

Islamieten

Islamieten of moslims geloven wie goed geleefd heeft naar het paradijs gaat en wie slecht geleefd heeft, moet branden in het hellevuur.

Het lichaam van een dode wordt gewassen en in een wit doodskleed gewikkeld. Het moet worden begraven, en niet verast. De dode wordt op zijn rechterzij gelegd, met het gezicht naar het zuidoosten, naar Mekka.

Vrouwen zijn meestal niet op de begrafenis, zij bezoeken later nog jarenlang het graf.

Hindoes

Hindoes geloven zoals christenen en moslims dat alleen het lichaam oud wordt en sterft. In tegenstelling tot de christenen en de moslims geloven ze echter dat de ziel voortleeft in een ander levend wezen. (= re´ncarnatie)

Omdat het lichaam niet zo belangrijk is, wordt het na de dood altijd verbrand. Een lange stoet trekt langs de dode, en iedereen brengt bloemen of bloemblaadjes mee. De dode wordt op een brandstapel gelegd. De oudste zoon, die kaalgeschoren is, legt brandende stukjes hout in de mond van de overledene. Daarna steekt hij de brandstapel aan.

Joden

Ook voor joden is de dood niet het einde. Wie goed was tijdens zijn leven, zal bij God mogen leven in het paradijs. Maar wie slecht was, gaat naar de hel. 

Als je dood bent, moet je zo snel mogelijk begraven worden. Het lichaam wordt eerst gewassen en in een kleed gewikkeld. Na de begrafenis is er een periode van rouw. De familie blijft thuis. 

 

  • Doodgaan: ik durf erover te praten

* Dichters, schrijvers, muzikanten en filmmakers halen hun inspiratie dikwijls uit ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Ook de dood hoort daarbij.

* Ken jij een lied, een film, een boek waarin over de dood gesproken wordt?

* Geloof jij in re´ncarnatie, verrijzenis, dat er na de dood niets meer is of in iets anders?

* Een grafschrift is een korte mededeling die men in de steen laat beitelen. Soms geeft de familie die opdracht om haar liefde voor de overledene een laatste keer te kunnen uiten.

Maar het gebeurt ook dat de overledene zelf zijn grafschrift opstelt!

Zou jij ook op voorhand je eigen grafschrift maken? Wat zou jij aan je voorbijgangers willen meedelen? Zou je willen dat ze van jou denken dat je lief, ernstig of grappig was?

* De dood nuttig gebruiken

Als iemand in BelgiŰ verongelukt, heeft men het recht om de bruikbare organen, zoals hart, lever, nieren, ... weg te nemen voor transplantatie. Op die manier kan men het leven van een ander mens redden.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright ę 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŰle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.