Start
Omhoog

  Vasten:
De vastentijd duurt 40 dagen.
In deze tijd gaan de christenen zich voorbereiden op het paasfeest.
De eerste dag van de vastentijd noemt Aswoensdag. Als je op die woensdag naar de Kerk gaat, krijg je waarschijnlijk een beetje as op het voorhoofd. Waarom doen ze dat? Zo laten ze zien dat ze spijt hebben van hun zonden en het herinnert hen aan de dood. 

Sommige christenen eten geen vlees of vet tijdens deze periode. Andere drinken geen wijn en eten geen zoetigheid (dus geen snoepjes, chips, wafels,...). Waarom doen sommige mensen dit? Zo kunnen ze beter begrijpen hoe Jezus geleden heeft.

Witte donderdag:

Dit is de donderdag voor Pasen. Dan wordt Het Laatste Avondmaal herdacht. Die avond zat Jezus met zijn 12 apostelen ronds te tafel. Die nachts werd Jezus verraden door Judas, een van zijn leerlingen. De naam Witte Donderdag komt van het witte kleed dat de priester tijdens de eucharistieviering draagt.

Goede vrijdag:

De dag na Witte Donderdag is Goede Vrijdag. Dus dit is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenkt men de kruisiging van Jezus.

Stille zaterdag:

Stille zaterdag is de zaterdag voor Pasen. Dan denkt men aan de tijd dat Christus dood lag in zijn graf.

Pasen:

Bij Pasen herdenken de christenen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. Veel mensen gaan dan naar de Kerk en schenken mensen elkaar vaak narcissen, dit zijn echte paasbloemen. Deze paasbloemen kunnen een witte kleur hebben. Deze witte kleur staat voor onschuld, omdat Jezus ook onschuldig aan het kruis gestorven is.


Palmzondag:

Op Palmzondag herdenkt men de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem. De mensen heetten Jezus welkom door palmtakken voor hem neer te leggen.

Hemelvaart:

Men viert Hemelvaart 40 dagen na het opstaan uit Jezus graf. Op Hemelvaart gaan nog steeds veel mensen een wandeling maken of een eindje fietsen. Dit komt van een oud gebruik van vroeger:
ze stonden toen op Hemelvaartsdag om drie uur s`nachts op, wandelden met hun blote voeten door het gras, dansten en zongen.

Pinksteren:

De naam Pinksteren komt van het oud-Griekse woord pentakosta, dat 50e betekent. Pinksteren wordt dus 50 dagen na Pasen gevierd.
Christenen herdenken dan hoe de apostelen van Jezus Gods heilige geest ontvingen.


Allerheiligen:

In de naam hoor je het al: gedenkt alle heiligen. De meeste mensen bezoeken op die dag de graven en denken zo aan diegene die gestorven zijn.

Kerstmis:

Kerstmis is het tweede grote feest van de christenen. Men viert dan de geboorte van Jezus. Het begint 4 zondagen voor eerste kerstdag met advent. Alle kerken , behalve orthodoxe vieren kerstmis op 25 december. De meeste orthodoxen vieren het op 7 Januari.
Kerstmis wordt gezien als belofte van het nieuwe leven dat Jezus brengt. Christenen in de hele wereld gaan laat op kerstavond, de dag voor kerstmis, naar de kerk. Ze houden een nachtdienst, zingen liederen en zijn dankbaar voor de geboorte van Jezus. In de kerk is vaak een kerststal te zien.

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.