Start
Omhoog

   
  • Vanwaar komt die naam 'ADOPTIE'?

Het woord adoptie komt van het Latijnse woord 'adoptare'. Dat betekent 'als kind aannemen' betekent. Bij adoptie nemen mensen een kind op in hun gezin, deze mensen zijn niet de natuurlijke ouders van dit kind. Maar zij gaan wel voor dit kind zorgen als echte ouders. Zij worden wettelijk de ouders. 

  • Waarom worden er buitenlandse kinderen geadopteerd?


Mensen die een kind willen adopteren, kunnen meestal zelf geen kinderen krijgen. Het grote verdriet om de kinderloosheid, de vurige wens om samen voor een kind te zorgen, leidt tot de beslissing een of meer kinderen aan te nemen (= adopteren).... 

Maar dit is natuurlijk niet altijd het geval!  Dikwijls willen ouders een broertje of zusje voor hun eigen kind. En de echtparen die al twee of meer hebben, nemen er graag nog een derde of meer bij.Of ze hebben een ziekte die ze niet aan het kind willen door geven.

Mensen adopteren kinderen omdat ze van kinderen houden en omdat ze er graag voor willen zorgen. 

Andere gezinnen tellen alleen jongens en moeder had nu juist zo graag nog een meisje gewild. 

Daarnaast zijn er echtparen die zelfs geen eigen kinderen willen, omdat zij vinden dat er al genoeg kinderen op de wereld zijn. Uit idealistische overwegingen besluiten zij in plaats van eigen kinderen, een Derde -Wereldkind in hun gezin op te nemen.

  • Hoe is adoptie ontstaan?

Na de tweede wereldoorlog waren er veel kinderen waarvan de ouders gestorven waren in de oorlog en al die weesjes moesten een huis hebben. Na de tweede wereldoorlog begon men adoptie meer te zien als een middel om verwaarloosde kinderen een goed tehuis te geven. Dat gebeurde door deze kinderen bij pleegouders te plaatsen, die er nooit zeker van waren of zij die kinderen mochten houden. Zij drongen aan op wettelijke regelingen. In verschillende Europese landen kwam een adoptiewetgeving tot stand.

De adoptiefouders wilden graag een wet hebben, zodat zij er zeker van konden zijn,dat de kinderen bij hen mochten blijven, want zij waren van hen gaan houden. Hier kwam dus ook een wet voor.


De adoptie van kinderen uit andere landen en van een andere ras kwam aarzelend op gang. In een televisie-uitzending in 1967 riep de schrijver Jan de Hartog, die zelf twee kinderen adopteerde, op tot hulp aan de vele duizenden vondelingen en weeskinderen, de slachtoffertjes van oorlogen in (Zuid)Oost-AziŽ.

Er kwamen steeds meer adoptiefkinderen uit niet-Europese landen..

De adoptie werd dus steeds uitgebreider en groter. Maar er werd wel veel misbruik gemaakt van adoptie. Zo werden er soms zomaar kinderen uit een land weggehaald. Daarom sloot men in 1987 Sri Lanka de grenzen voor buitenlandse adoptie.
In 1989 kwam er een nieuwe wet in Sri Lanka en konden er weer kinderen geadopteerd worden.

  • 1.3. Waarom laten ouders hun kinderen adopteren?


- In veel derde wereld landen is armoede een probleem.... De gezinnen hebben geen of nauwelijks onderdak, de kinderen zijn of raken ondervoed (ze hebben geen eten), zwerven door de straten op zoek naar werk soms, of bedelend of stelend. Ze raken zoek of worden....ergens achtergelaten.
- In veel derde wereld landen is de voorlichting over voorbehoedmiddelen uitgesproken slecht. Ongehuwd moederschap is met name in veel Aziatische landen een grote schande; een meisje kan om die reden uit de familie worden verstoten.
- Veel kinderen raken bij oorlog, overstromingen en hongersnoden hun ouder(s) kwijt.
...

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.