Start
Omhoog

    

 

Tijger

  De tijger, één van de meest gevreesde roofdieren.

  • Kenmerken

 
  • Waar

 

Lengte: 2,7 - 3,1 m; gemeten van kop tot staart
Gewicht: 180 - 260 kg
Jongen: meestal 2-3 jongen, soms meer
Voedsel: Indische herten, apen, ...
Geluid: Gebrul, spinnen
  Er zijn veel soorten tijgers die over de hele wereld leven en elk heeft zich aangepast aan zijn leefgebied.

Tijgers hebben een groot jachtgebied nodig; mannetjes 55 km² en vrouwtjes 45 km². 

Tijgers leven alleen, dus niet in een groep.

   
  • Wat eet de tijger?

  Tijgers jagen ´s nachts door hun prooi te besluipen.

Een tijger bespringt zijn prooi van opzij of van achteren. Kleinere dieren doodt hij door een beet in de nek, grotere dieren verstikt hij met een beet in de keel.

Tijgers eten het liefste wild: herten, zwijnen en buffels.

  • Jongen
Een vrouwtje krijgt in haar territorium een mannetje op bezoek. Hij blijft dan 20 tot 80 dagen met haar samen. Na ongeveer 15 weken worden twee tot vier welpjes geboren die de eerste tien dagen nog blind zijn.

De moeder zoogt hen acht weken lang en voert hen daarna kleine stukjes jachtbuit. Na zes maanden laat ze de jongen voor het eerst een paar dagen alleen om op jacht te gaan.

 

  • Waar leeft de tijger?
   
 

Tussen India en Bangladesh, in Noord en Midden India, Birma en Nepal.

 

  • Leuke weetjes
* Een gulzige tijger kan tot 30 buffels per jaar eten.

* Het brullen van een tijger is ´s nachts meer dan 2 kilometer ver te horen.

* Een volwassen tijger kan in 1 nacht 31 kilo vlees opeten!

* Ook tijgers kunnen spinnen, maar alleen tijdens het uitademen.

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.