Start
Omhoog

     

Slang

 
  • 2400 slangen

 Er zijn 2400 slangen op de wereld of zelfs meer. 

Je hebt de kleine slangen, die 20 cm lang worden en de grootste slangen die wel 11 m lang kunnen worden of zelfs langer. Sommige slangen die 11 m lang kunnen worden, kunnen wel 200 kilo wegen.  

  • Wat eten ze?

   

Kleine slangen hebben niet zo’n grote bek als de grotere slangen. De kleinere slangen eten slakken, mieren en kleine eieren. 

Grotere slangen kunnen zelfs kaaimannen of geiten eten!  

 
 
  • Gifslangen  

Sommige slangen zijn gifslangen. Als je gebeten wordt door een gifslang, kun je al dood gaan van een druppeltje gif.

Slangen kunnen hun tanden voor of achterin hun bek hebben. Er zijn holle tanden, gegroefde tanden en een uitklappende slagtand.

Cobra’s, taipan, mamba’s, koraalslangen en zeeslangen hebben vooraan in hun bek giftanden, die onbeweeglijk aan de bovenkaak vastzitten. Adders en ratelslangen hebben giftanden vooraan in hun bek die naar voren uitklappen als de slang zijn prooi aanvalt.

De adders zijn giftig, maar hun gif doet nog meer. Als ze gif spuiten breken de lichaamsvezels af, en is het makkelijker om hun prooi op te eten.

De Australische Oxyuranus microlepidotus is een van de gevaarlijkste slangen ter wereld. Één druppel van zijn gif kunnen wel 217.000 muizen doden!  

  • Hoe ze voedsel zoeken  

   

De meeste slangen vangen hun prooi makkelijk. Sommige slangen wachten af tot de prooi komt. Ze ruiken met hun tong, want ze kunnen niet goed horen.

Pythons en boa’s wurgen hun prooi totdat die dood is. Hun bekken zijn zo groot dat er zelfs een wild zwijn in past.

De andere soorten die ook gif hebben eten zelfs hun eigen soorten, dus eieren van andere slangen. Ze vinden eieren van vogels ook lekker. De slang lust ook slakken die ze zelfs uit hun huisje kunnen halen.  

 

 

  • Vervellen

Een slang vervelt, dit wil zeggen dat zijn oud vel eraf gaat en hij een nieuw in de plaats krijgt. Als een slang gaat vervellen, staat hij met zijn neus tegen een hard oppervlak te wrijven. Daarna wringt hij zich uit zijn oude huid. Ook de doorzichtige ogen komen er binnenste buiten af.

 

  • Jongen

Als de paringstijden komen, zoeken de mannetjes een vrouwtje. Dat is meestal in de lente net voor de regenseizoenen in de tropen.

Als ze gepaard hebben, zoekt het vrouwtje een warm plekje op bij een rottende boomstam of onder een rots. Ze leggen 80 eieren of meer.

De meeste slangen laten de eieren alleen. De kleine slangetjes moeten het dan zelf uitzoeken.

Bij de cobra’s is het anders. Het mannetje en het vrouwtje beschermen de eieren tot ze uitkomen. Dan moeten ze het zelf doen. Dan moeten ze zelf eten gaan zoeken en voor zichzelf zorgen.  

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.