Start
Omhoog

     

Papegaai

 
 • Kenmerken
 

Papegaaien zijn warmbloedige gewervelde dieren.

Ze halen adem door hun longen.

Papegaaien horen tot de beschermde diersoorten.

Hoe ouder ze worden, hoe minder eieren ze leggen.

 • Hoe zien ze eruit?
   
Papegaaien hebben een grote kop, een korte hals en een sterk gekromde haaksnavel. De poten van een papegaai hebben grijptenen, dat wil zeggen dat de 2e en de 3e teen naar voren wijzen en de 1e en 4e naar achteren. Ze leven in tropische landen en er zijn ongeveer 330 bontgekleurde soorten.  

 
 • Hoe oud worden ze?

Meestal worden de papegaaien heel oud. Araīs worden ongeveer 60 tot 70 jaar. Maar er zijn ara's die 100 jaar zijn geworden. Andere papegaaien worden zo'n 50 jaar oud. De agopomiden staan erom bekend dat ze vrij jong sterven, ze worden ongeveer 20 jaar oud.
 
 • Jongen
   
Wijfjes papegaaien tonen dat ze willen paren door met een trillend lichaam te drukken tegen het mannetje. Ze hebben ook hun vleugels gespreid. Zo proberen ze het mannetje te overhalen.Als dit lukt, kan de paring beginnen.

De papegaaien leggen eieren. Na 25 dagen broeden komen de jongen uit het ei. Ze zien er lelijk uit, zonder veren. Ze eten de hele dag en slapen en groeien heel langzaam. 
Jonge papegaaien eten het gebraakte voedsel van het wijfje. Dit bestaat uit speeksel met gekweekte zaden waar een eiwitrijk product aan toegevoegd is.
Bij de kleinere soorten papegaaien verlaat het jong na ongeveer 1 maand het nest, bij de grotere soorten kan dit wel 3 maanden duren.

 

 

 • 7 verschillende groepen:

 

 1. Nestorpapegaaien: Deze lijken op een kraai, en horen dus niet tot de 330 bontgekleurde soorten. Ze leven in Nieuw-Zeeland.

   

 2. Borstelkoppapegaaien: Deze zijn ongeveer 50 cm lang, leven in de bergwouden van Nieuw-Guinea en ze eten jonge scheuten, knoppen en vruchten.

   

 3. Kakatoe: Deze zijn ongeveer 80 cm lang, leven in AustraliŽ en eten noten.

   

 4. Spechtpapegaaien: Deze zijn ongeveer 15 cm lang en leven in Nieuw-Guinea.

   

 5. Lori's: Ze leven in AustraliŽ en IndonesiŽ en zijn de felst gekleurde soorten die er zijn.

   

 6. Uilpapegaaien: Ze zijn ongeveer 60 cm lang, leven in Nieuw-Zeeland en worden bedreigd met uitsterven. Ze kunnen niet vliegen en klimmen met hun grijptenen in bomen en "zweven" er weer uit. Maar echt vliegen kunnen ze niet.

   

 7. Echte papegaaien: Deze zijn ongeveer 33 cm lang, leven in Afrika en Nieuw-Zeeland en ze kunnen goed leren praten.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.