Start
Omhoog

    

Beer

 

De zwarte beer is de kleinste en minst gevaarlijke beer van Noord-Amerika.

Sommige mensen denken dat hij de echte ‘teddybeer’ is.  

  • Kenmerken
 
  • Hoe leeft de zwarte beer?

 

lengte: 1,3m tot 1,8m
gewicht: 120 tot 180 kg
aantal jongen: 2 tot 3 jongen en soms wel 5 jongen
voedsel:

grassen, kruiden, zaden, honing, vis, insecten,...

geluid:

brommend geluid

 

 

De zwarte beer leeft in een bos en is meestal ‘s nachts actief. Hij is dan op zoek naar voedsel. Alleen in de herfst kan je hem ook overdag zien. Dan moet extra veel voedsel vinden om in zijn winterslaap niet wakker te worden van de honger.

De zwarte beer houdt zijn winterslaap onder een omgevallen boom of in de holte van een boomstam.  

  • Hoe verdedigen ze hun territoria?

 

De mannetjes en de vrouwtjes leven strikt gescheiden. Elk heeft dus zijn eigen territoria. Mannetjes hebben wel veel grotere territoria dan de vrouwtjes. Bij mannetjes is dat een oppervlakte van 2 tot 500 km˛ en bij de vrouwtjes maar 2 tot 90 km˛.

Ze proberen elkaar zo veel mogelijk te mijden en daarom komt het zelden tot een ruzie.

  • Wat eten ze?

  • De jongen

 De zwarte beer is een roofdier maar durft ook al wel eens een plant eten.

Zwarte beren zijn uitstekende klimmers: ze gaan honing uit de bijennesten halen of ze gaan vogeleieren stelen.

Zwarte beren zijn ook goede zwemmers: ze vangen vissen met hun tanden en hun klauwen.

De jongen worden steeds in de winter geboren. Ze blijven in het hol als de moeder voedsel gaat zoeken. Ze zijn bovendien blind. Begin mei gaan hun oogjes open en hebben ze hun vacht al gekregen.

De tweede winter blijven ze nog bij de moeder, maar daarna moeten ze op hun eigen benen staan.

 
  • Waar leeft de bruine beer?
   
 

Ze zijn terug te vinden in 23 staten van de Verenigde Staten en in alle provincies van Canada.

 
  • Leuke weetjes

* De zwarte beer zou af en toe sneeuwgeiten van de rand van een rots duwen om zo aan eten te komen.

* De pels van de zwarte beer wordt gebruikt voor het vervaardigen van de beroemde berenmutsen van de Engelse soldaten.

 

 

 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.