Start
Omhoog

     

Leeuw

  De leeuw, koning van de jungle.

  • Kenmerken

   

 

Lengte: mannetje 2,7 m, waarvan 90 cm staart

vrouwtje is kleiner

Gewicht: 200 - 250 kg
Aantal jongen: 2 - 5 jongen
Voedsel:  gnoes, zebra´s, antilopen, gazellen, ...
Geluid: Leeuwen brullen om rivalen uit hun territorium te verdrijven. 
 

   
  • Hoe leeft de leeuw?

  De leeuw is een heel sociaal dier. hij leeft dus in groepen van 20 tot 30 leeuwen. In vele groepen is er maar één mannetje. Als er toch meerdere mannetjes zijn in één groep, dan zijn dit de jonge dieren die in de groep geboren zijn.
  • Hoe verdedigen ze hun territorium?
Elke groep heeft zijn eigen territorium. Dat is een plaats waarover zij de 'baas' zijn. Als er dan toch een vreemd mannetje probeert binnen te dringen, dan gaat de mannelijke leeuw van de groep erop af. Als er vrouwelijke indringers zijn, dan gaan de vrouwtjes van de groep erop af. Er zijn dus heel dikwijls bloedige gevechten waarbij vaak een leeuw sterft.

 

  • De mannelijke leeuwen zijn lui.
  • Wat eten ze?
Mannelijke leeuwen zijn lui: de groep moet hen verzorgen zonder dat ze zelf iets moeten doen! 

Na één of twee voortplantingsperioden ( = periode waarin ze jongen maken)  verveelt hij zich en gaat dan vechten met andere mannetjes. Als hij verliest, dan zoekt hij een andere groep op. De winnaar van een gevecht tussen twee mannetjes wordt leider van de groep.

 

Meestal gaan leeuwen op jacht als het al een beetje donker wordt. Overdag rusten en slapen ze.

Ze kunnen enorm goed zien, zelfs in de duisternis!

Gewoonlijk jagen de leeuwinnen. De mannelijke leeuw helpt bijna nooit bij de jacht en toch mag hij steeds eerst eten van de buit! Hij sleept de prooi naar de schaduw en eet ervan tot zijn buikje rond is. Dan mogen de leeuwinnen en de jongen de rest opeten.

Wanneer er weinig voedsel is, eten leeuwen bijna alles. Dan durven ze zelfs giraffen, buffels, neushoorns, nijlpaarden, ... aan te vallen.

  • Hoe jagen ze?
 
  • De jongen
De prooi wordt gedood door hem op de grond te trekken en hem met een wurgbeet te verstikken. Als het heel droog is en er dus weinig water is, dan ligt de leeuw vaak in de buurt van een drinkplaats op de loer, omdat hij weet dat de prooi toch vroeg of laat moet drinken.

Wanneer meerdere leeuwinnen samen gaan jagen, gaan een aantal tegen de wind in op de loer liggen. Zo kunnen de prooidieren deze leeuwen niet rieken. De andere leeuw gaat naar de andere kant tot ze de wind achter zich heeft. Dan schiet de leeuwin recht en de opgeschrikte kudde lopen in de andere richting waar de andere leeuwinnen op de loer liggen. 

 

  Een leeuwin krijgt elk jaar 2 jongen. Kort voor de geboorte zoekt ze een geschikte plek dicht bij water, wat haar beschermt tegen wind en mogelijke aanvallers.

De jongen worden blind geboren en met een gevlekt vel. De eerste twee maanden zijn ze volledig afhankelijk van de melk van hun moeder. Na zes weken gaan ze mee op jacht. Zo leren ze de smaak van het vlees en de kunst van de jacht kennen. Wanneer hij één jaar is en een volwassen gebit krijgt, kan hij vlees in kleine stukken scheuren. Wanner de jongen twee jaar zijn, gaat de moeder nieuwe jongen krijgen en moeten ze haar verlaten. De meeste jongen overleven dit meestal niet!

 

Een leeuw sleept een gedode zebra naar de schaduw.
Leeuwin.
   
  • Leuke weetjes
 
* De grootte van het territorium van een leeuw wordt bepaald door de grootte van zijn groep en van de aanwezigheid van prooidieren en water.

* Leeuwen doden alleen als ze honger hebben.

* Door zijn manen ziet een mannelijke leeuw er groter en indrukwekkender uit dan hij in werkelijkheid is. Waarschijnlijk valt hij daardoor meer op bij de vrouwtjes en schrikt hij andere mannetjes af.

* Mannelijke leeuwen tonen geen interesse  voor het opvoeden van de jongen en proberen ze soms zelfs te doden!

 

   
  • Waar leeft de leeuw?
De leeuw komt vooral voor in Afrika.
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.