Start
Omhoog

      Wereldoorlog II

 

De tweede wereldoorlog begon op 1 september 1939 en duurde tot mei 1945.  Het was zeker niet Hitlers bedoeling een wereldoorlog uit te lokken. Wel wilde hij van Duitsland de machtigste staat van Centraal-Europa maken. 

In 1939 vielen Duitsland en de Sovjet-Unie Polen binnen. Toen barstte de bom. In tegenstelling tot Hitlers verwachting bleef het deze keer niet bij een protest, maar verklaarden Frankrijk en Engeland de oorlog. Toen de regeringen van beide landen niet wilden ingaan op de Duitse vredesvoorstellen, werden ook Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en het noordelijk deel van Frankrijk bezet. Niemand kon iets doen tegen de Duitse manier van oorlog voeren. Hitler dacht dat Engeland nu wel iets zou willen regelen, maar dit wou de Britse bevolking onder leiding van Winston Churchill niet. Hitler won vervolgens Roemenië, Hongarije en Bulgarije als bondgenoten en voegde hij Joegoslavië toe aan zijn rijk.

 

NORMANDIË, DE VOORBEREIDINGEN VAN DE LANDING

Het was in 1943, tijdens de conferentie van Quebec, toen de beslissing werd genomen om in de lente van 1944 een grote landingsoperatie te houden met de code naam "Overlord". De Duitsers dachten dat de geallieerden de landing gingen uitvoeren, maar ze deden het toch niet! 

Wat deden de Geallieerden wel?

Ze wilden de Duitsers verrassen en kozen daarom voor een landing op de kust van Brasse Omrande, want die was minder versterkt dan de kust van Pas de Calais. Er was geen grote haven in de nabije omgeving, dus het was een ideale landingsplaats om de Duitsers te verrassen. 

 

D-DAY
De landingsoperatie werd in de nacht van 5 op 6 juni gestart. De parachutisten moesten de sleutelposities in bezit krijgen: Artillerie gedeelte van Merville, de brug over het kanaal bij Caen, Sainte-Mere-Eglise, Carentan, wegen en sluizen. 

Tussen half 7 en half 8 in de morgen, was er een landing via de zee voorzien: 13 500 soldaten en 2000 voertuigen. Ondanks dat ze de doelstelling die ze wilden bereiken, nog niet bereikt hadden die dag, was de operatie toch een groot succes. 

 

DE SLAG VAN OMRANDE / JUNI-AUGUSTUS 1944
Nadat ze de 80 km lange kust veroverd hadden, konden de Geallieerden hun plan uitvoeren. Terwijl de engelse troepen druk uitoefende in de richting van Caen en de Duitse pantserdivisies zo naar de Bas-Normandische hoofdstad lokten, startten de Amerikanen hun aanval. Na het innemen van de haven van Cherbourg, eind juni, werd er geprobeerd de Duitse verdedigingslinies in zuidelijke richting te doorboren. 

In de tweede helft van juni werden er 3 goede berichten verwacht : de bevrijding van Caen, het beslag nemen van Saint-lo en het begin van de doorbraak in zuidelijke richting naar Mortain-avranches. 

De Duitsers boden steeds minder en minder weerstand en trokken zich terug  in de richting van de Seine. Vervolgens werd er een deel van twee Duitse legers ingesloten ter hoogte van Falaise-Chambois (corridor de la Mort te Montor-mel) door een operatie in de vorm van een tangbeweging : Engelsen, Canadezen, Polen aan de noordzijde en Amerikanen en Fransen aan de zuidzijde. Op 21 augustus 1944 liep de slag van Omrande op zijn einde. De Geallieerden behaalden hun eerste overwinning op het continent. Drie dagen later staken zij de Seine over en kwamen ze Parijs binnen.

 

HITLER

Hier zie je een foto van Hitler als baby. Schattig, denk je?! Toch is hij niet zo schattig als je eraan denkt wat hij allemaal heeft aangericht!
Adolf Hitler is geboren op 20 april 1889 in een klein stadje in Oostenrijk. Zijn vader werkte bij de douane en zijn moeder was huismoeder. Erg breed hadden ze het eigenlijk niet. Toen Hitler 16 jaar was, stierf zijn vader. Vanaf toen ging het helemaal bergaf met hem. Niets ging meer zoals daarvoor, alles was veranderd.


Hitler werd geboren op 20 april 1889 in Oostenrijk. Zijn vader was de douane-ambtenaar Alois Hitler. Zijn moeder heette Klara Polzl, zij was huismoeder. Toen Hitler 18 jaar was, vertrok hij naar Wenen, hij wilde kunstschilder worden. Hij vocht als vrijwilliger in het Duitse leger en werd in 1919 lid van de Deutsche Arbeiterpartei, in 1920 omgevormd tot de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei[NSDAP] waarvan Hitler in 1921 voorzitter werd. 

Hitler richtte een eigen machtsapparaat op via de SA en later de SS. Een poging om de macht over te nemen in Munchen mislukte en Hitler moest de gevangenis in. In de gevangenis schreef Hitler een boek "Mein Kampf", waarin zijn afkeer van joden tot uiting kwam en waarin Hitler een raszuivere Nationalistische Duitse Staat propageert met Lebensraum ( = levensruimte) in het oosten voor de door hem superieur geachte Ariërs, dat zijn de Duitsers. 

Na 9 maanden kwam hij uit de gevangenis en zette zich weer aan het hoofd van de NSDAP. In 1930, bij de economische crisis, behaalde de NSDAP een grote verkiezingsoverwinning.

In 1933 werd Hitler Rijkskanselier en in 1934 tevens staatspresident. De democratie werd uitgeschakeld en er kwam een Dictatuur. Het leger werd opgebouwd, het verdrag van Versailles opgezegd (1935) en men begon met de vervolging van politieke tegenstanders en Joden [Kristalnacht,1938]. Na de inlijving van Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije[1938] leidde de inval in Polen tot Wereldoorlog 2.

Engeland werd militair uitgeschakeld waarna Hitler zich richtte op de uitroeiing van het jodendom. 

 

Hier zie je een deportatie. Grote groepen joden worden op de trein gezet naar het kamp "Auschwitz". Soms zaten er wel 100 mensen in 1 coupé. De trein was dan een paar dagen onderweg. In de coupé was het helemaal donker. Je had geen plaats om te zitten en je kreeg geen eten of drinken. 
Op deze poster staat: "Eén volk, één rijk, één leider."
Hitler staat hier een beetje als DE leider afgebeeld. Door deze reclame vonden veel vrouwen hem een held. Hij had veel vrouwelijke fans. Op zijn arm zie je een rode band. Daarop staat het hakenkruis. Het is het symbool van zijn politieke partij, de NSDAP. Helaas zijn er nu nog steeds mensen die de hakenkruizen op muren schilderen. Deze mensen weten waarschijnlijk niet wat een hakenkruis betekent.

 

EVA BRAUN
Hitler trad in het huwelijk met zijn vriendin Eva Braun op 29 april 1945. Hij kende Eva Braun al jaren, maar hij wou nooit met haar trouwen. Hij geloofde dat een man die geroepen was de wereld te regeren geen huwelijk mocht aan gaan. Nadat ze getrouwd waren, trok Hitler zich met zijn vrouw terug in zijn kamer en schoot zich dood. Dat was op 30 april 1945. Hij was pas 56 jaar geworden. Voor dat hij zich dood had geschoten, had zijn vrouw vergif in genomen. Zij stierf iets later . 

Hoeveel joden zijn er in Europa vermoord? 

Zes miljoen!!!

 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.