Start
Omhoog

     

            

  • Het vuur vroeger

Vuur is geen ding dat iemand heeft uitgevonden! Neen! Het heeft altijd al bestaan, denk maar aan de bliksem. Als die ergens inslaagt, veroorzaakt die dikwijls branden. De mensen wisten toen niet wat het was, en sloeg op de vlucht. Ze hadden bang! Als het vuur weg was, kwamen de mensen stilletjes terug. Ze aten dan de dieren die geroosterd waren in het vuur. Ze vonden dat heel lekker! Hier en daar brandde er nog een klein takje, dat namen de mensen dan mee naar hun grotten. Dat was lekker warm en nu konden ze ook alles zien. Dit was dus het begin van de verlichting. Ook beschermde het vuur hen tegen de wilde dieren. 

  • Hoe vuur maken?

1. Eerst hadden de mensen vuur door brandende takjes mee te nemen. Toen konden ze nog geen vuur maken. 

2. Maar op een bepaald moment is de mens zelf vuur gaan maken. Dit deden ze met vuurstenen. Men sloeg dan 2 stukken vuursteen tegen elkaar. Dan onstonden er vonkjes. ZoŽn vonkje kon een vuur doen ontstaan van een hoopje droge bladeren. 

3. Een andere manier om vuur te maken, was de vuurboor. Je had daarvoor hout nodig. In een blok hout was een gat, en dan stak je daar een stok in. Met de handen wordt deze stok heel snel rondgedraaid.

4. Later had men de vuurboor en vuurstenen niet meer nodig. Toen heeft men steenkool gevonden. De eerste lucifers ontstonden in 1800. En nu gebruikt men natuurlijk ook de aansteker.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.