Start
Omhoog

      Vikingen


  • Waar woonden de vikingen?

De vikingen komen uit het noorden. Ze woonden in Zweden, Denemarken en Noorwegen.

Hsail001.wmf (30390 bytes)

  • Waarom gingen ze naar andere landen toe??

Waar de vikingen woonde, was er weinig plaats om aan landbouw te doen. Er kwamen steeds meer kleine baby-vikingen bij, maar er was niet genoeg voedsel. Wat deden ze dus? Juist, ze gaan andere plaatsen zoeken.
De vikingen konden heel goed varen en ze hadden zeer stevige schepen. Zo vaarden ze dan naar Engeland, Frankrijk, Amerika, IJsland, Rusland en ook Nederland.

Waarom?

Ofwel wilden ze daar blijven wonen, ofwel wilden ze handel drijven met de inwoners van die streken.

Zilver was hier heel belangrijk: het werd gebruikt en geruild voor andere zaken.

  • Goden

Net als wij geloven de vikingen. Maar zij geloven in meerdere goden! Terwijl wij maar in 1 God geloven! Hieronder zie je enkele goden waarin de vikingen geloofden:

Odin Odin was de god van de dichtkunst en hij gaf de magie van de runen aan de wereld. 
Frigg De vrouw van Odin is Frigg.
Thor Thor is god van de donder!
Frey Frey is god van de voorspoed en hij maakt mensen en dieren vruchtbaar.

 

  • Oorlogen

De vikingen worden de eerste ontdekkingsreizigers genoemd. Zij trokken rond met hun schepen. Ze gaan dan ook gebieden bezetten, vooral de gebieden aan de zee omdat ze zich met schepen verplaatste. Die plaatsen plunderden ze dikwijls. Ze namen geld, sieraden, ... mee.

De vikingen gebruikten als eerste de mast, en als er geen wind was roeiden de vikingen zelf. Boten waren heel belangrijk in het leven van de vikingen, ze groeiden er mee op. Vaders leerden hun kinderen varen.

De schepen waren zeer sterk en stevig gebouwd. Ze konden dus wel tegen een stootje. Het waren snelle boten die toch tegen de sterke golven bestand waren. Ze werden van hout gemaakt. dikwijls van eikenhout omdat dit zeer sterk hout is!

gokstad.gif (172545 bytes)

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.