Start
Omhoog

                  

Vervoer, vroeger en nu.

Dragen

Zodra de mens rechtop kon lopen, wist hij niet hoe hij iets kon vervoeren. De mensen kenden geen mogelijkheden om zware lasten van de ene plaats naar de andere te vervoeren.

Hoe vervoerde de mens vroeger iets?

Door het te dragen. Het enige wat er op zat was de last op te tillen en te dragen. Het gemakkelijkst ging dat nog op de schouders.

Ook nu nog gebruiken we vaak onze lichaamskracht als we iets versjouwen moeten. 

De slede
Met welke materialen hebben ze een slede gebouwd?.

Takken en touw.

Een slimme jongen bond een paar takken aan elkaar en legde z'n last er op. Het trekken van zo'n slee kon je langer volhouden dan lopen met een zwaar gewicht op je rug. 
En natuurlijk kon je de slee ook laten trekken door een dier. Door honden, door een os of door een paard.
 

Last- en trekdieren

Dieren waren goed bruikbaar om lasten te dragen of te trekken, maar ze moesten dan wel eerst tam worden gemaakt (getemd).

Welke dieren kan je als last- of trekdier gebruiken?

Dat lukte met de os en later ook met honden en paarden.

In woestijnen werd de kameel gebruikt als lastdier, in Azië en Afrika zelfs de olifant.

 

Het wiel

Het wiel is een van de belangrijkste uitvindingen uit de geschiedenis. Het trekken ging nu veel lichter en er konden veel zwaardere lasten over grotere afstanden worden vervoerd. 

Maar wanneer is het wiel nu juist ontdekt? 3000 v. C.

Het begon met een wiel, maar al snel kwam men op het idee van een soort as met aan beide zijden een wiel. Zo ontwikkelden de mensen karren en wagens.

In het begin was het een houten wiel uit één stuk. Maar in 1000 voor christus gebeurde er iets mee! Wat?

Het wiel kreeg spaken.

En rond 1900 na Christus kreeg het wiel pas een luchtkussen van rubber. Dit luchtkussen is bedoeld om het wiel te beschermen, zodat het wiel langer mee kan. Het wiel zorgt er voor dat we kunnen reizen, dat we zware vrachten kunnen vervoeren en dat we kunnen skaten.

 

Karren en wagens

Aan een slee kon je een wiel zetten en het werd een soort kruiwagen. Door de bodem dicht te maken kon er van alles op vervoerd worden. Het voortbewegen van zo'n 'kruiwagen' ging veel lichter dan het trekken van een slee. Al gauw werden de karren groter en 3000 jaar voor ons jaartal 0 waren er al wagens waar je zelf met je goederen op kon zitten en die getrokken werden door een paard. Ook nu nog gebruiken we vaak karretjes om iets van de ene plaats naar de andere te brengen.

 

Een kruiwagen of een winkelwagentje

Huifkar

Hier zijn we al een eind verder in de geschiedenis. De wielen hebben spaken en een velg. Ook is er al een soort veersysteem om de ergste schokken op de slechte wegen op te vangen. Het paard wordt bestuurd door leidsels. Bovendien is de kar overdekt en er is enige bescherming tegen wind en regen. 

Wanneer is men al begonnen met het aanleggen van wegen?

In de tijd van de Romeinen was men begonnen met het aanleggen van wegen

In de middeleeuwen was reizen geen pretje. Je werd door elkaar gerammeld en er was kans dat je werd aangevallen door struikrovers. Pas in de achttiende en negentiende eeuw kwam hierin verbetering. 

 

Auto´s

Kijk maar eens buiten naar de straat. Waarschijnlijk zie je wel enkele auto´s rijden. Nu heeft bijna iedereen een auto, of zelfs 2!

Hoeveel auto´s heb jij bij jou thuis?

Vroeger was dit niet zo!

Toen hadden alleen de rijkere mensen een auto! Met een auto kon je dus tonen dat je veel geld had!

 

Enkele data:

De eerste locomotief werd uitgevonden in 1804. 

De eerste auto werd uitgevonden in 1886.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.