Start
Omhoog

      PestIn de 14e eeuw kwam er in Europa een vreemde ziekte. Deze ziekte duurde enorm lang, pas in 1350 was het voorbij!

Hoe wist je dat het pest was?

Dat zag je aan: hoge koorts, bulten zo groot als een ei, het spugen van bloed. De mensen hadden ook precies zwarte vlekken op hun lichaam. 

 

Besmettelijk?

De pest is een zeer besmettelijke ziekte! Dit wil zeggen dat als jouw moeder de ziekte had, jij, je broer/zus en je vader ook snel de ziekte zullen hebben! Maar ook huisdieren stierven: Honden, katten, kippen, ossen, ezels, schapen.

Zeer gevaarlijke ziekte!

Deze ziekte is zo gevaarlijk dat je er van sterft! Binnen 2 tot 8 dagen kon iemand dood en begraven zijn. 

Als er dus pest uitbrak in een huis, dan lieten de andere mensen die daar ook woonden, de zieke in de steek. Zij wilden namelijk niet ziek worden! Kinderen lieten hun vader, mannen hun vrouwen, vrouwen hun mannen, broers hun zusters en broers in de steek.

 

Medicijnen tegen de pest?

Iedereen zocht om toch iets tegen deze ziekte te vinden! Natuurljk kwamen er nu allerlei kwakzalvers aan met middeltjes die zo gezegd hielpen: het drinken van azijn, allerlei kruiden die de kwade dampen zouden kunnen verdrijven werden gebruikt.

 

Pest, straf van God

Veel mensen dachten dat de pest een straf was van God.

 

Pest, schuld van de joden

Misschien was het de joden hun schuld! Ze zeiden dat de joden het water hadden vergifitgd! Vele joden werden verbrand. 

 

Verspreiding door lucht

Men dacht dat de pest zich verspreidde door de lucht. Artsen deden dan ook dikke mantels aan en maskers voor het gezicht.

 

Verspreiding door ratten en vlooien

Pas 500 jaar later ontdekte men dat de pest vespreid werd door vlooien en ratten! In de steden waren er open riolen. De ratten liepen dus in de steden rond. Dan sprongen de vlooien van de ratten op de mensen. Zo kregen de mensen de pest.

 

Pest komt uit AziŽ

De pest komt eigenlijk uit AziŽ. Via schepen is de ziekte tot in Europa geraakt.

Aantal slachtoffers

Het aantal slachtoffers weet niemand precies! Men denkt dat ongeveer 20 miljoen mensen in 14e eeuw gestorven zijn door de pest.

 

Hoe heeft men de ziekte weg gekregen?

Men heeft nooit een medicijn gevonden. De ziekte is eigenlijk op een bepaald moment gewoon verdwenen uit Europa. Misschien dat de verbeterd hygiŽne hier een oorzaak van is. Maar je moet niet denken dat de epst nu  niet meer bestaat! Ze komt nu nog altijd voor in sommige delen van Afrika bijvoorbeeld.

 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.