Start
Omhoog

      Golfoorlog

 

De Politieke Context

  • De motieven van Irak.

De Irakezen vonden altijd dat Koeweit een deel was van hun land. Toch is dit moeilijk verdedigbaar omdat de volkeren en hun geschiedenis zeer verschillend zijn. Irak is al lang ontevreden omdat het nauwelijks toegang heeft tot de zee. 


Door de achtjarige oorlog tegen Iran (1980-1988) heeft Irak een enorme schuld! Ze moesten 40 miljard terugbetalen aan Koeweit. 

Ook waren er veel ruzieīs over petroleum! De mensen uit Koeweit laten immers lage petroleumprijzen toe, zo hopen zij dat het westen niet gaat zoeken naar vervangproducten zoals alcohol, zon... Maar Irak was hier niet blij mee!

  • De motieven van het bondgenootschap.

Iedereen vond dat Koeweit gelijk had, want je mag de grenzen niet zomaar wijzigen! 

Saddam Houssein

Amerika zou het leger en de persoon Saddam Houssein willen uitschakelen. Ze vonden dat Saddam Houssein zich overdreven aan het bewapenen was. Het einde van de Koude Oorlog had de wapenhandel doen ineenschrompelen. Voor de wapenindustrie zou een 'goede' korte oorlog de industrie weer leven inblazen en de modernste wapens zouden kunnen uitgetest worden in de realiteit. Maar ook SyriŽ en Egypte hadden er belang bij dat Irak verzwakt werd.

  • Koeweit werd overmeesterd

Op 2 augustus viel het Iraakse leger Koeweit binnen. De VS zouden overgaan tot militair geweld.
De Arabische landen reageerden erg verdeeld. Ze probeerden om allemaal dezelfde mening te hebben, maar dit lukte nooit. De VS besloten in een eerste fase de angstige bondgenoot Saoedi-ArabiŽ te hulp te komen. Zij startten de operatie Desert Shield. Troepen werden overgevlogen uit de VS en Duitsland, oorlogschepen verplaatsten zich naar de bedreigde regio. 
De VS neigden nu hoe langer hoe meer naar een herovering van Koeweit. Daarom stuurden ze al maar meer troepen.

Vanaf 15 januari 1991 was de oorlog tegen Irak gewettigd indien zijn leger Koeweit niet had verlaten tegen die datum.
Vanaf dan leek een oorlog onvermijdelijk.


 De Plannen.

  • Het Iraakse defensief.

De Irakezen stelden hun diep op langs de Koeweits-Saoedische grens. Het bestond uit een 3 m hoge zandmuur, met daarachter een anti-tankgracht van 5 m diep en 15 m breed waarin vatten petroleum lagen. Vervolgens een mijnenveld. Daarna bevonden zich tanks en gemechaniseerde infanterie. 
In Koewei-stad lagen beter uitgeruste troepen met een totaal van 250.000 man. Langs de kust lagen zes divisies ingegraven met 60.000 Iraakse soldaten. 

 

  • De Amerikaanse strategie.

De Amerikanen wilden het vooral via de lucht doen. Dus met vliegtuigen. De Operaties.

De oorlog kan in twee fasen opgesplitst worden:

        * langdurige luchtoffensief

        * de zeer korte grondoperaties

 

  • De periode van het luchtoffensief.

In de nacht van 16 op 17 januari werden 109 kruisraketten afgevuurd vanaf schepen. Irak was verrast!Een half uur na het begin van de aanval werd de verlichting van Bagdad gedoofd.
De opdracht van de nachtaanval bestond in het vernietigen van radars, het ontregelen van de communicatie-, commando-, en controleorganen, het uitschakelen van de vliegvelden en raketinstallaties. 


Maar dan werden de eerste toestellen neergeschoten, deze vlogen laag en werden getroffen door primitieve mitrailleurs en luchtafweerkannonen. De volgende nachten werden de bombardementen voortgezet. 

Op 17 januari kregen de Amerikanen van de Turkse president Turgut ÷zal de toelating om enkele luchtmachtbasissen te gebruiken. Die basissen lieten toe aan de Amerikanen om ook het noorden van Irak aan te pakken. 

Vanaf 27 januari loosden de Irakezen olie in de Perzische Golf. 

 Maar ook de geallieerden vernietigden water-zuiveringsinstallaties, waterleidingen en elektriciteits-centrales. Irak wordt nu geteisterd door buikloop en besmettelijke ziekten die voortvloeien uit het drinken van bezoedeld water. Is dit wel menselijk? 

Saddam daagde dan ook de geallieerden uit de grondoorlog te beginnen. 2. De landoperaties.
De grondaanval werd begeleid door bombardementen van vliegtuigen, helikopters, veld- en scheepsartillerie. 

De geallieerden bevonden zich nu 240 km van Bagdad, maar hun doel was Koewijt te bevrijden.Meer naar rechts, bijna naast de Koeweitse grens, rukte de 1ste Britse pantserdivisie op. Aan de Koeweits-Saoedische grens hield een Panarabische strijdmacht, die bestond uit Egyptenaren, SyriŽrs en Saoedies, de Irakezen aan de praat. 


Op 26 februari vierden de Koeweiti's hun nationale feestdag. Hun land was nu net 30 jaar onafhankelijk. In de late namiddag werd de hoofdstad bevrijd. Rond de luchthaven werd hardnekkig weerstand geboden maar de Mariniers verdreven echter de laatste verdedigers. Dezelfde dag kondigde Saddam Hoessein de terugtrekking uit Koeweit aan. 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.