Start
Omhoog

      Egypte

 

Egypte was vroeger een heel belangrijk land. 5000 jaar geleden konden zij  huizen bouwen. Ze hadden al een schrift om te lezen en te schrijven, hadden steden en maakten mooie dingen. En dat terwijl de mensen in ons land dat allemaal nog niet hadden !

 

Het landschap van Egypte:

Alles wordt eigenlijk bepaald door het landschap in je land. Door Egypte stroomt een hele lange rivier. Die rivier heet "De Nijl". En 1 keer per jaar, in augustus, stroomde deze rivier over. Al het land eromheen kwam onder water te staan. Daar bleef het zo'n 6 weken liggen. De mensen in Egypte waren de "hemel dankbaar" dat die overstroming ieder jaar gebeurde. Want nu was de grond langs de rivier vruchtbaar geworden. En dan konden de mensen daar wat op verbouwen. Zo konden de Egyptenaren aan voedsel komen.

Door de Nijl is Egypte kunnen uitgroeien tot een mooie beschaving.

 

Het materiŽle bestaan van de Egyptenaren:

  • de landbouw: je was rijk in Egypte, als je veel landbouwgrond bezat. De boeren werkten op de akkers in dienst van grote landeigenaren. De gewassen waren vooral graan, vlas en papyrus.
  • de nijverheid: potten bakken, bouwvakkers en goudsmeedkunst. Het bewerken van papyrus was ook een bekende activiteit in Egypte.
  • de handel: De handel bestond vooral uit ruilhandel. Egypte ruilde graan, papyrus,... voor ceder, koper, ivoor,...

 

De 3 rijken van Egypte:

Het Oude Rijk: 2653-2155 v. Chr.

Het Middenrijk: 1991-1650 v. Chr.

Het Nieuwe Rijk: 1554-1080 v. Chr..

 

Politiek:

De farao was steeds de baas in Egypte.

De Egyptenaren dachten dat de farao door de goden gestuurd was om hen te helpen. Dat betekende dat de farao half mens en half goddelijk was. Na zijn dood zou de farao in het rijk van de goden verder leven, maar dan moest zijn lichaam na de dood goed bewaard blijven. Nadat een farao gestorven was, haalde men de hersenen en andere delen van het lichaam eruit. Daarna bedekten ze het lichaam met een zoutachtig wit poeder. Zo bleef de farao dagenlang liggen, tot zijn lichaam uitgedroogd was. Daarna werd het lichaam gewassen en werd de farao in een soort verband gewikkeld. (Dat noem je mummificeren) De farao krijgt nog een masker op zijn hoofd. Tenslotte werd hij in zijn versierde doodskist gelegd (sarcofaag) Naast zijn graf lagen allerlei kostbare voorwerpen en sieraden, want de farao zou die wel eens nodig kunnen hebben na zijn dood.

Er bestonden2 koninkrijken: Neder-Egypte en Opper-Egypte. Rond 3100 v. Chr. werden deze 2 rijken samengevoegd tot 1 groot rijk. Het grote Egypte werd geregeerd door een koning (Farao) Als een farao stierf, werd iemand anders in zijn familie koning. De farao's worden ook wel verdeeld in families. Dat noemen we dynastieŽn.

In Egypte was er een heuse standenmaatschappij.

Een farao werd afgebeeld met een kroon:

de witte kroon van Boven Egypte
de rode kroon van Beneden Egypte
de dubbele kroon

 

Het behandelen van het lichaam na de dood:

 

De balsemers verwijderen de hersenen en de organen van de dode. De man aan de rechterkant doet ze in een vaas. Daarna verpakken ze het lichaam met natron, een soort zout. Daardoor droogt de huid uit en blijft het voor altijd bewaard.

Tijdens het wikkelen stoppen familieleden tussen die lagen "verband" juwelen en beeldjes. Ook bidden ze voor zijn ziel. Als het klaar is, is de dode gemummificeerd. De dode is dus een mummie geworden.

De dode krijgt een masker. De balsemers dragen dierenmaskers en doen alsof ze goden zijn. Het mummificeren duurt ongeveer 70 dagen.

 

Op de volgende paginaīs vind je nog meer informatie over Egypte:

     Piramiden

     Maatschappij

     Schrift

      Goden

 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.