Start
Omhoog

      De eerste maanlanding


Op woensdag 16 juli 1969 begon alles! 'De vlucht van Apollo 11'
De Saturnus v-raket verliet lanceerplatform 39A op Cape Kennedy.
 
  •  
Wat wilden ze te weten komen over de maan? 

 

Is er water op de maan?

Enkele wetenschappers dachten dat er ijsmeren in de kraters konden zijn. 
Deze ijs-meren kunnen op foto’s niet waar worden genomen, maar dat is logisch te verklaren. Als er dan ijs-meren zijn zullen deze zich vrijwel altijd in de schaduw bevinden.
Mocht er werkelijk water op de maan zijn, dan zou dat groot nieuws voor de ruimtevaart betekenen. Dat zou namelijk inhouden dat de bemande ruimtevaart geen water van de aarde meer mee hoeft te nemen. Willen ze dan bijvoorbeeld naar Mars, dan nemen ze gewoon maanwater mee.Toekomst?

Na de eerste maanlanding…

Nadat de eerste landing op de maan had plaats gevonden, wilde men proberen of ze ook op andere planeten konden landen. Zo wilde men Mercurius, Jupiter en Saturnus bezoeken.
Het idee om op te maan te wonen kwam ook boven bij een aantal mensen. Maar dan moet er eerst een ruimtetransportsysteem uit worden gevonden. Dit systeem bevatte: een ruimtestation om de aarde, een ruimtestation om de maan, een pendelraket, een ruimtevliegtuig en een maanlander.
Men vertrok vanaf de aarde met het ruimtevliegtuig naar het ruimtestation om de aarde. Daar stapten ze over in de pendelraket. Daarin werden ze in een paar dagen naar het ruimtestation om de maan gebracht. En daar stapten ze in de maanlander. 

Men wil op de maan een permanente wetenschappelijke basis bouwen. Met een sterrenwacht zou men ongehinderd de dampkring van het heelal kunnen bestuderen. 


Wat is ervan werkelijkheid geworden?

De Amerikanen gingen niet lang meer door met de maanlandingen. Na Apollo 17 stopte men ermee. 

Er werd gedurende twee jaar gewerkt aan een koppelingssysteem gewerkt, dat werd meegevoerd op de plaats waar normaal de maanlander zat. De missie werd een succes, maar wel een eenmalig succes, want de dooi in de koude oorlog was maar van korte duur.
Terwijl de Russen volop bezig waren in de ruimte met hun Saljoet ruimtestations waren was het ongeveer 10 jaar stil bij de Amerikaanse ruimtevaart. Men was bezig met het ontwikkelen van het ruimteveer, nu beter bekend als de 'Space Shuttle.' Eind 1981 vloog die Space Shuttle zijn eerste missie.


Ook de Russen bouwden hun versie van de Space Shuttle, de Boeran (of Vuurvogel), maar die vloog maar één missie, onbemand dan nog wel. 

Na de Russische Saljoet ruimtestations kwam het bekende ruimtestation Mir. 

 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.