Start
Omhoog

      Economische Crisis       

 

In 1929 ging het helemaal mis met de economie in onze wereld!

Economie heeft met geld te maken. Als mensen veel geld verdienen, dan gaat het goed met de economie. als er maar weinig wordt verdiend, dan gaat het slecht met de economie.

In 1929 ging het helemaal mis: de aandelen zakten enorm!

(aandelen= mensen kunnen aandelen in een bedrijf kopen. Als het goed gaat met dat bedrijf, dan zijn die aandelen meer waard en kan je dus geld verdienen! Als het slecht gaat met een bedrijf, dan zijn je aandelen minder waard!

Wat gebeurde er?

Het begin van de economische crisis begon eigenlijk in de Verenigde staten. Het ging allemaal erg goed in Amerika, waardoor de aandelen bleven stijgen. De aandelen waren dus steeds meer en meer waard.

Daardoor gingen steeds meer mensen leningen aan en kochten dan aandelen. Met deze aandelen verdienden ze zoveel dat ze hun leningen makkelijk konden betalen.

Maar in de zomer van 1929 gebeurde er iets erg op de beurs van Wallstreet! De meeste aandelen daalden in plaats van te stijgen!! Nu kon niemand zijn leningen nog betalen!

De mensen van de banken deden alsof er niets aan de hand was, en kochten nog aandelen, in de hoop dat de situatie terug zou verbeteren. Dit heeft even geholpen, maar dat heeft niet lang geduurd!

Ook president Hoover kwam hij tot de conclusie dat Amerika binnenkort een tekort aan arbeiders zou hebben. Maar de fabrieken hadden in de laatste 10 jaar heel veel machines gekocht. Deze nieuwe uitvindingen zorgden ervoor, dat de productie van goederen steeds sneller en goedkoper ging.

Er waren zelfs grote voorraden van producten. Door de machines waren er steeds minder arbeiders nodig. Veel arbeiders werden daarom ontslagen.
Omdat die arbeiders ontslagen werden, hadden ze minder geld. En als je niet veel geld hebt, kan je ook niet veel kopen. De bedrijven kwamen nu in de problemen. Ze hadden grote voorraden, maar er werd steeds minder verkocht.

Deze driehoek legt uit wat er gebeurde: de bedrijven ontslaan mensen, omdat de machines het werk nu deden. De mensen verdienen dus geen geld en kunnen dus niets kopen. Daardoor hebben de bedrijven minder winst. En omdat de bedrijven minder geld hebben, moeten ze nog meer mensen ontslaan, omdat machines goedkoper zijn dan mensen.

Niet alleen in Amerika was deze economische crisis. Alle andere landen kregen er ook mee te maken. Vooral Duitsland had het zeer slecht, omdat zij nog herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog moesten betalen. De groep van de werklozen bleef maar stijgen! 

Hier zie je dus dat het geld gewoon werd meegegeven aan de man van het oud papier. Je kon in die tijd niets meer doen met geld, het was helemaal niets meer waard!

De regeringen in de landen hadden het nu heel moeilijk. 

Hoe kregen ze de mensen weer aan het werk? 

President Roosevelt, president van Amerika, bedacht een plan om de werkeloosheid op te lossen. Dat plan noemde hij de "New Deal". Dit plan zorgde ervoor dat de dollar minder waard werd. Daardoor waren Amerikaanse producten voor andere landen interessant. Roosevelt gaf subsidie aan de landbouw. er kwamen verzekeringen voor zieken, oude mensen en werklozen, en er kwam een minimumloon. Ook zorgde de regering voor veel werk.

Franklin Roosevelt, president van Amerika. 
 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.