Start
Omhoog

   

 

De nieuwe tijd ca. (1500 -  ca 1800)

Geschreven door Jan Depraetere

Tijd van vorsten en ontdekkingen

 

Tijd van vorsten en ontdekkingen

Rond 1500 hadden rijke vorsten de macht in Europa. Om zich te verdedigen hadden ze machtige legers met vuurwapens. Veel sterker dan boogschutters en stadsmuren.

Dit alles kostte handen vol geld: belastinggeld en winsten uit verre kolonies (= overzeese gebieden via ontdekkingsreizen in handen genomen)
Columbus ontdekte Amerika, Vasco Da Gama ontdekte IndiŽ toen hij rond Afrika zeilde.

 

Antwerpen wordt een wereldhaven
Onze streken behoorden in de eerste helft van de 16de eeuw tot het Spaanse rijk, dat was een wereldrijk. Er werden luxeproducten uit alle delen van dit rijk in de Antwerpse haven aangevoerd en verhandeld. De groei was snel maar kort want door ruzies tussen het protestantse Noorden (nu Nederland) en het katholieke Zuiden (nu BelgiŽ) werd de Schelde gesloten zodat Antwerpen enkele eeuwen zijn verbinding met de Noordzee kwijt was.

 

Nieuwe uitvindingen

De Nieuwe Tijd staat bekend om zijn talloze technische uitvindingen. De boekdrukkunst verspreidde kennis en kaarten brachten de wereld in beeld. Het kompas wees voortaan het noorden aan en het karveel was een verbeterd schip.

Vanuit Amerika (Columbus) maakten de Europeanen kennis met de aardappel, maÔs, tomaten, katoen en tabak.

 

Kolonisatie

Drang naar avontuur was het motief voor de eerste wereldreizigers: ze wilden in de eerste plaats rijkdom door het zoeken van goud en zilver. Dit was in Zuid-Amerika in grote mate aanwezig. De ontdekkingsreizen waren niet zo heel netjes: het ging gepaard met wreedheden. Veel oorspronkelijke Zuid-Amerikanen werden door de Europeanen gedood.... (vuurwapens!!!) Soms wreekten ze zich en lynchten Europeanen.

Ze moesten ook zwaar werk verrichten voor de Europese veroveraars: in katoenplantages, zilver- en goudmijnen. Slavernij was geboren. Er werden zelfs veel Afrikanen verscheept om in Zuid-Amerika te werken als slaven in de Europese kolonies (vooral Spaanse en Portugese).
Ook Zuid-Amerika heeft zijn eigen rijke geschiedenis en cultuur......denken we maar aan de Incaís en de Azteken.

Fototaal:

Reconstructie van de Santa Maria, het karveel van Columbus.

Karel V werd in 1500 geboren

De huidige Grote Markt van Antwerpen

     

Boekdrukkunst (Guthenberg)

Christoffel Columbus

eind 15de eeuw

 

De grote Franse vorst Louis XIV

(1700)

     

Schets van de ontdekkingstochten van Europa naar Zuid-Amerika

De piramiden van Toethihuacan in Mexico

 
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.