Start
Omhoog

     

Chistopher Columbus

Op vraag van velen....Columbus

Alles over Columbus vind je in dit document

  1. COLUMBUS EN DE SPAANSE ENDLÖSUNG
  2. Het verdwenen logboek
  3. Columbus, een 'converso'?
Geboren: 1451
Geboorteplaats: Genua in Italië
Kinderen: Hij was de oudste van 5 kinderen.
Gestorven: 1506

     
 

Ontdekkingsreiziger
Columbus werd waarschijnlijk in 1451 geboren. Twaalf jaar later, in 1463 maakte hij al zijn eerste zeevaarten. Columbus wilde graag een nieuwe route naar Indië ontdekken. Hij dacht dat de aarde niet zo groot was, dus dat het makkelijk moest kunnen. Columbus ging met zijn plan naar de Portugese koning, maar die had niet zoveel belangstelling. Gelukkig hadden de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella dat wel. Zij gaven hem geld en Columbus kon in augustus 1492 zijn reis beginnen.
 

V&Z Columbus

Columbus
De scheepsjournalen
Columbus hield iedere dag een scheepsjournaal bij. Dat is een soort dagboek waar hij de windrichting, de vaarrichting en de per dag afgelegde afstand in opschreef. Dan kon hij de vaarroute goed onthouden.
 

 
Schepen
Hoe de schepen van Columbus er precies hebben uitgezien, weten we niet. In 1492 ging hij op weg met drie boten: de ´Nina´, de ´Pinta´en de ´Santa Maria´. De ´Nina´ en de ´Pinta´ hebben waarschijnlijk veel geleken op een Spaans karveel. Het karveel werd veel gebruikt voor de handel in de Middellandse Zee en voor kustreizen op de Atlantische Oceaan.
 

V&Z Schip

Schip
De nieuwe Wereld
Zonder het zelf te weten ´ontdekte´ Columbus een nieuw continent, dat we later Amerika zijn gaan noemen. Columbus dacht dat hij Indië had gevonden. Op zijn eerste reis bezocht hij verschillende eilanden voor de kust van Amerika. Bijvoorbeeld San Salvador, Long Island, Cuba en Haïti. Men weet niet zeker welk eiland Columbus als eerst bezocht. Men denkt San Salvador of Samana Cay. Met veel goud keerde Columbus in maart 1493 terug naar Spanje.
 

 
De Taino´s
Het eerste volk dat Columbus ontmoette, waren de Taino´s. De Taino´s waren een vredelievend volk. Ze woonden in zelfgebouwde huizen met kegelvormige daken. De huizen werden gebouwd van hout en palmbladeren. De meeste mensen sliepen in hangmatten. De Taino´s aten veel vis, cassavebrood, zoete aardappels (dan nog onbekend in Europa) en vele vruchten. Soms aten ze ook vlees. De Taino´s verbouwden ook katoenplanten. De katoen werd gesponnen en geweven tot bijvoorbeeld een soort schortjes die de vrouwen droegen. De Tainomannen droegen meestal geen kleding.
 

 
Voedsel aan boord
In de vijftiende eeuw nam men vaak de volgende voedselvoorraden mee op lange zeereizen: scheepsbeschuit, bonen, erwten, gedroogde vis, pekelvlees, gezouten varkenshaas, varkens en kippen om op zee te slachten, zout, bloem, rijst, kaas, vijgen, amandelen, wijn, azijn, olijfolie, honing, stroop en natuurlijk water. Onderweg werd het voedsel aangevuld met vis en eetbare vogels en waarschijnlijk ook met krabben en kreeftjes. Om het bederf van het water tegen te gaan werd er een scheut wijn in gedaan. Wanneer het regende, spanden de zeelieden een zeil tussen de masten om het regenwater op te vangen. De drinkwatervoorraad werd zo weer aangevuld. Alleen bij goed weer werd er gekookt. Dit gebeurde op een open vuur op het bovendek.
 

 
De tweede reis
In september 1493 ging Columbus weer op reis. Op deze tweede reis gingen veel meer schepen en bemanning mee, wel 17 schepen en 1500 bemanningleden! Columbus ontdekte Dominica, Guadeloupe, Martinique, de Maagdeneilanden en Puerto Rico. Bij de tocht langs de kust van Cuba dacht Columbus langs de kust van Azië te varen. Ook Jamaica deed hij aan. In maart 1496 keerde hij terug naar Spanje.
 

Producten uit de ´nieuwe wereld´ veroveren de oude
Als gevolg van de reizen van Columbus kwamen veel nieuwe producten uit de ´nieuwe wereld´ in Europa. Deze producten waren: tabak, koffie, kajak, cacao, kano, aardappelen, coca, cola, maïs en chocolade.
 

 
De derde en vierde reis
In 1498 voer Columbus uit voor zijn derde reis. Via het eiland Trinidad bereikte hij de kust van Venezuela. Maar de nieuwe weg naar Indië vond hij niet. Deze reis eindigde met zijn gevangenneming door de gouverneur van Espanola. In Spanje werd hij onmiddellijk bevrijd door de koning en de koningin. Een nieuwe reis mocht hij alleen niet meer maken. De vierde reis betaalde Columbus zelf. Met drie karvelen vertrok hij op 11 april 1502. Hij kwam aan bij de al eerder ontdekte Caraïbische eilanden, ging door naar de kust van Honduras en naar Panama. Uiteindelijk keerde hij roemloos en diep teleurgesteld terug. In 1506 stierf Columbus. Tot het laatst heeft hij gedacht een nieuwe route naar Indië te hebben gevonden.
 

 
Feiten op een rij
Columbus vond in 1492 een nieuwe route naar Indië. Dat dacht hij tenminste.

Hij kwam echter niet in Indië aan, maar ontdekte een nieuw continent, Amerika.

Het eerste volk dat de Spanjaarden ontmoetten, waren de Taino´s.

In de vijftiende eeuw nam men veel voedsel mee aan boord, bijvoorbeeld scheepsbeschuit, bonen, erwten, gedroogde vis, varkens en kippen om te slachten. Alleen bij goed weer werd er gekookt.

Op zijn tweede reis nam Columbus veel meer schepen en bemanning mee.

Door de reizen van Columbus leerden we veel nieuwe producten kennen als tabak, koffie, cacao en dergelijke.

De derde en vierde reis van Columbus verliepen minder succesvol. Uiteindelijk stierf hij in 1506, overtuigd dat hij de weg naar Indië had gevonden.

 

 
Wist je dat?
In het scheepsjournaal hield Columbus een ´dubbele boekhouding´ bij wat betreft de afgelegde afstanden: één met de echte en één met de kortere afstand. Met deze kortere afstanden leidde hij zijn bemanningsleden om de tuin. Wanneer ze zouden beseffen hoe ver ze van Spanje verwijderd waren, zonder een nieuwe kust te zien, zouden ze in paniek kunnen raken.

Columbus ontdekte Amerika, maar dit werelddeel kreeg niet zijn naam. Die eer kreeg per ongeluk een Italiaanse ontdekkingsreiziger. Amerigo Vespucci verkende enkele jaren na Columbus de kusten van Zuid-Amerika in opdracht van Spanje en later Portugal. Zijn beschrijvingen van zijn reizen werden in vele talen gedrukt en dus overal gelezen. Het continent werd door hem bekend en daarom werd het nieuwe gebied naar Amerigo genoemd. In de wereldkaart die in 1507 door een Duitser werd gemaakt prijkte de naam ´Amerika´ voor het eerst: op de zuidelijke helft van het nieuwe werelddeel. Het werd later de naam van het hele werelddeel.

Aan het einde van de eerste reis, op weg naar huis, raakten de ´Nina´ en de ´Pinta´ in een hevige storm. De bemanning vreesde voor hun leven. Columbus schreef een verslag van alle belevenissen op een perkamenten vel, verpakte dit opgerold in een wasdoek en deed er een briefje bij dat de vinder duizend dukaten kon ontvangen als de rol werd afgeleverd bij de koning en koningin van Spanje. Dit alles stopte hij in een vaatje dat werd dicht gesmeerd en in de zee gegooid. Voor zover we weten is het nooit gevonden.

Columbus dacht dat de wereld niet zo groot was. Had hij de werkelijke afmetingen geweten, dan had hij zijn wereldreizen waarschijnlijk nooit aangedurfd!

In het Maritiem Museum in Rotterdam is een model van een Spaans karveel te bekijken. Zo hebben de schepen van Columbus er waarschijnlijk ook uit gezien.

Als Columbus zeevogels boven de boot zag vliegen, dan wist hij dat hij in de buurt van land was. Vogels vliegen namelijk niet meer dan 60 mijl uit de kust.

Het eerste volk dat de Spanjaarden ontmoetten waren de Taino´s. De Taino´s sliepen in hangmatten. Dit idee namen de Spanjaarden direct over: de hangmat bleek een ideale slaapplaats voor op schommelende en deinende schepen.
 

Websites over dit onderwerp

Schooltv- Vroeger & zo - Werkstuk http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/pagina.jsp?nr=vz_werkstuk&wsnr=156147

http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll069/ 

 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.