Start
Omhoog

     

Adolf Hitler

  • Zijn jeugd

Geboren: 20 april 1889
Geboorteplaats: Braunnua-am-Inn
Vader: Alois Hitler
Moeder:  Klara Plozl
Gestorven: 30 april 1945

Hitler was een hele goede leerling, alleen ging het vanaf het middelbaar wat minder! Hij bleef zelfs enkele keren zitten. Dan is hij van school gegaan terwijl hij zijn diploma nog niet had!

Toen Hitler 18 was, vertrok hij naar Wenen. Hij wilde heel graag kunstschilder worden. Maar de kunstacademie weigerde hem, hij mocht er dus niet naar school gaan! Dan wou hij architect worden, maar ook dat mislukte, omdat hij geen diploma van de middelbare school had.

Dan ging hij prentbriefkaarten tekenen. Een vriend verkocht die kaartjes dan in de stad. 

  • Naar het leger

Toen de eerste wereldoorlog in 1914 uitbrak, ging hij vrijwillig in dienst van het Duitse leger. 
De Duitsers verloren de oorlog. Ze waren erg teleurgesteld en overal braken er relletjes en opstanden. Het Communisme kreeg in die tijd veel aanhangers. 


  • Verdrag van Versailles

De wereld vond dat Duitsland een straf moest krijgen voor de eerste wereldoorlog. dit werd vastgelegd in het Verdrag van Versailles.
Door het Verdrag van Versailles, 28 juni 1919, raakte Duitsland 1/7 deel van zijn grondgebied en 1/10 deel van zijn bevolking kwijt. Ook verloor Duitsland al zijn koloniŽn. Verder werd het Duitse leger beperkt tot 100 000 man. Duitsland en zijn bondgenoten kregen de schuld van de oorlog en zij zijn dus verantwoordelijk voor alle voor alle schade en verliezen die zij tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden
veroorzaakt. 


  • NSDAP

De NSDAP groeide snel uit tot een grote partij. Dit kwam  vooral doordat Duitsland de oorlog verloren had en door het Verdrag. Door de zware afbetalingen bleven de mensen arm. Het geld werd waardeloos. Ook heerste er grote werkeloosheid.

  • Crisisjaren 

De straf was teveel voor Duitsland. Ze kregen veel economische problemen en eigenlijk ging het dus heel slecht met Duitsland. 

In maart 1920 bezetten extreem-rechtse Vrijkorpsen grote delen van Berlijn. De regering vluchtte naar Stuttgart. 

Het volk was niet meer tevreden en dat was duidelijk te zien tijdens de verkiezingen van juni 1920. Er kwamen steeds meer problemen en alles werd veel duurder!

  • Joden

Hitler wist de reden van deze ellende:
"De veroorzakers van de ziekte zijn vooral joden. Zij zijn de uitbaters van de gewone man, de bestrijders van het christendom, de uitvinders van het communisme en de vijanden van de ondernemers. Zij zijn schuldig aan onze nederlaag en hitsen de volken tegen ons op." 

Steeds meer mensen vonden dat hij gelijk had. Toen Hitler aan de macht kwam, schakelde hij steeds meer partijen uit. In 1933 ging de NSDAP alleen regeren.
In 1935 werd bepaald dat joden niet meer met personen van Duits bloed mochten trouwen en geen staatsburgers waren. Joden in overheidsdienst verloren hun baan, joodse winkels werden geboycot, joodse kinderen werden van school gestuurd etc.

  • Kristallnacht

De jodenhaat was het ergst in november 1938. Tijdens de Kristallnacht (genoemd naar alle ruiten die sneuvelden) werden massaal joodse huizen, winkels ed aangevallen door opgehitste menigtes. 26.000 joden werden opgepakt en in concentratiekampen gezet.


Om de totale macht in handen te krijgen voerde Hitler op 23 maart 1933 een grondwetswijziging door. Hitler kreeg de bevoegdheid om vier jaar lang te regeren en wetten uit te vaardigen. 

Hitler begon mensen in concentratiekampen te plaatsen. Ze werden geslagen en leden honger. Velen werden gemarteld en vermoord.
Hitler maakte, zoals beloofd, een eind aan de herstelbetalingen en aan de werkeloosheid. Hij voerde de dienstplicht weer in en begon auto's te maken, wegen aan te leggen en wapens te fabriceren.

  • Veroveringen

Hitler veroverde direkt veel gebieden: Sudetenland, het Saarland, Rijnland, Oostenrijk, Tsjechoslowakije, en Polen. 

Op 3 september 1939 verklaarden de geallieerden Hitler de oorlog.  • Stalin

Hitler sloot een soort bondgenootschap met Rusland. Samen met Stalin, de communistische alleenheerser van Rusland, veroverde hij Polen.
Daarna veroverde Hitler nog een aantal kleine landen in Europa, waaronder Nederland. Frankrijk werd ook al snel lastig gevallen.

Hitler probeerde ook Engeland te veroveren, maar dat  mislukte. In Engeland vond hij een man tegenover zich, die niet bang voor hem was: Churchill.
Hij was in die tijd de baas van Engeland en een grote tegenstander van de nazi's. 

Op 22 juni 1941 viel Hitler Rusland binnen. Stalin dacht dat Hitler hem met rust zou laten, maar ook hij vergiste zich in Hitler. Rusland was snel veroverd. Hitler bezette enorme gebieden. 

Maar dan begon het mis te gaan.Hele legers werden door de Russen vernietigd. De Duitsers moesten zich terugtrekken in de richting van hun eigen land.

  • Amerika komt helpen!

In december 1941 kwam Amerika meedoen aan de oorlog. 
Vanuit alle bezette landen in Europa en vanuit Duitsland zelf werden joden getransporteerd naar zogenaamde vernietigings-kampen. Daar werden ze in gaskamers vermoord of eerst nog als slaven aan het werk gezet. In het beruchte vernietigingskamp Auschwitz zijn op dergelijke wijze meer dan 1 miljoen joden vermoord.

Toen de oorlog al zo goed als verloren was, sloot Hitler zich op in Berlijn. Daar trad hitler in het huwelijk met zijn vriendin Eva Braun. Dat was op 29 april 1945. 
Na het huwelijk trok hij zich met zijn vrouw terug in zijn kamer. Voor hij zichzelf doodschoot, had Eva vergif ingenomen. Op 30 april 1945 stierf hij, pas 56 jaar oud. 

 

            

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.